Architektura MuratorKonkursyCentrum Himalaizmu im. Jerzego Kukuczki w Katowicach: wyniki konkursu

Centrum Himalaizmu im. Jerzego Kukuczki w Katowicach: wyniki konkursu

Urząd miasta Katowice rozstrzygnął konkurs na projekt Centrum Himalaizmu im. Jerzego Kukuczki. Budynek według zwycięskiego projektu KUMstudio ma stanąć przy skrzyżowaniu ulic Markiefki i Katowickiej w Bogucicach do 2025 roku.

Centrum Himalaizmu im. Jerzego Kukuczki w Katowicach: wyniki konkursu
Centrum Himalaizmu im. Jerzego Kukuczki w Katowicach, proj. KUMstudio, I nagroda

Konkurs architektoniczny na projekt Centrum Himalaizmu im. Jerzego Kukuczki w Katowicach władze miasta ogłosiły w sierpniu tego roku po długotrwałych sporach z lokalnym oddziałem SARP. Początkowo bowiem koncepcję obiektu magistrat planował wyłonić w drodze warsztatów. Zmienił zdanie po publikacji listu otwartego, w którym prezes katowickiego oddziału SARP Mikołaj Machulik odradzał członkom stowarzyszenie udział w przedsięwzięciu. Ostatecznie przeprowadzono konkurs, a w jury pod przewodnictwem architekt miasta Stanisława Podkańskiego zasiedli też przedstawiciele SARP: Piotr Fischer i Mikołaj Machulik. Jury wsparli też reprezentanci środowiska górskiego oraz architekt Aleksandra Tomkiewicz, naczelnik Wydziału Architektury i Budownictwa urzędu miasta Katowice.

Zadaniem uczestników było opracowanie przebudowy i adaptacji dwóch wpisanych do ewidencji zabytków kamienic w Bogucicach: przy ul. Katowickiej 3 i ul. Markiefki 96. Dodatkowym wyzwaniem było połączenie projektowanego Centrum Himalaizmu z mieszkaniem na trzecim piętrze budynku przy ul. Markiefki 94, w którym mieszkał Jerzy Kukuczka. Na konkurs nadesłano tylko cztery prace, przy czym jedna nie spełniała warunków, więc jury oceniało trzy projekty. Za najlepszy uznało ten przygotowany przez KUMstudio z Krakowa.

Pracownia w niełatwej lokalizacji uzyskała interesujący, indywidualny i oryginalny efekt architektonicznej całości, który nie deformując skali najbliższego otoczenia, wprowadza jednocześnie kreatywne rozwinięcie inspiracji formami detalicznymi krajobrazów górskich takich jak nadwieszenia skalnych ścian czy szklistość lodowych seraków oraz zazielenione skalne „półki” – podsumowywał werdykt Stanisław Podkański, architekt miasta i przewodniczący jury.

Zależało nam na metaforycznym nawiązaniu do tematów i idei, które ma prezentować Centrum Himalaizmu. Stąd kształtowanie bryły naszego obiektu nawiązujące do scenerii górskiej, licznych nadwieszeń, seraków – wyjaśniają autorzy. Poszczególne części projektowanego zespołu pokryli cegłą szklaną i klinkierową o różnym wykończeniu, kolorze i układzie. Główne wejście przewidzieli od strony skrzyżowania, z dominantą w postaci szklanej, nadwieszonej bryły.

Zachowali przy tym gabaryty i detale historycznych budynków, wewnątrz poddając je jedynie adaptacji na cele wystawiennicze. W nowej bryle, połączonej z kamienicą przy ul. Markiefki 96, architekci zaprojektowali część muzealną, w budynku przy ul. Katowickiej 3 ulokowali natomiast strefę  biurowo-administracyjną. Dodatkowo na każdym z poziomów, w tym również na stropodachu, przewidzieli ogrody z zielenią intensywną.

Centrum Himalaizmu im. Jerzego Kukuczki w Katowicach: wyniki konkursu
Centrum Himalaizmu im. Jerzego Kukuczki w Katowicach, proj. KUMstudio, I nagroda
Centrum Himalaizmu im. Jerzego Kukuczki w Katowicach: wyniki konkursu
Centrum Himalaizmu im. Jerzego Kukuczki w Katowicach, proj. KUMstudio, I nagroda
Centrum Himalaizmu im. Jerzego Kukuczki w Katowicach: wyniki konkursu
Centrum Himalaizmu im. Jerzego Kukuczki w Katowicach, proj. KUMstudio, I nagroda
Centrum Himalaizmu im. Jerzego Kukuczki w Katowicach: wyniki konkursu
Centrum Himalaizmu im. Jerzego Kukuczki w Katowicach, proj. KUMstudio, I nagroda

Drugie miejsce zajęło biuro Blank Architekci z Zabrza, a wyróżnienie Heinle, Wischer und Partner Architekci z Wrocławia.

Zespół Blank Architekci zaproponował nowo kubaturę jako metaforę pokrytej lodem skały. Pokryte jasnym klinkierem ściany o różnym nachyleniu, pozbawione otworów okiennych, mają – według autorów – przywodzić na myśl ośnieżone szczyty i wskazywać na odmienne od otaczającej zabudowy mieszkaniowej przeznaczenie obiektu.

Budynek składa się z kilku czytelnie wyodrębnionych masywnych brył, połączonych przestrzenią przeszklonego holu. Zdecydowano o odchyleniu wycofaniu  wschodniej elewacji, tworząc w ten sposób przedpole gmachu, otwierając ulice widokowo w rejonie ich skrzyżowania i zapewniając właściwą ekspozycję bogucickiej bazyliki – tłumaczą projektanci. Dostosowanie wysokości elewacji od ul. Katowickiej pozwoliło także na zapewnienie właściwych warunków nasłonecznienia dla zabudowy mieszkaniowej po przeciwnej stronie tej ulicy – dodają.

Rozpoczęcie realizacji Centrum Himalaizmu im. Jerzego Kukuczki w Katowicach magistrat planuje na trzeci kwartał 2023 roku, a zakończenie prac na drugi kwartał roku 2025. Na projekt i budowę zarezerwował 65 mln zł.

Autor: Piotr Prus
Konkurs realizacyjny na projekt modelowej szkoły dla południowego Senegalu Trwa przyjmowanie zgłoszeń do kolejnej edycji konkurs Kaira Looro. Tym razem zadaniem uczestników jest zaprojektowanie modelowej szkoły podstawowej dla wsi w południowym Senegalu. Jury pod przewodnictwem Kengo Kumy wybierze 30 projektów, z których najlepszy zostanie zrealizowany.
W Gdańsku powstanie Muzeum Westerplatte. Właśnie ogłoszono konkurs na projekt gmachu Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku ogłosiło dwuetapowy konkurs na projekt Muzeum Westerplatte i Wojny 1939. Obiekt stanąć ma na terenie historycznej bitwy na Westerplatte.
We Włochach powstanie nowe osiedle z mieszkaniami komunalnymi. Warszawa właśnie ogłosiła konkurs Biuro Architektury i Planowania Przestrzennego wraz ze Stołecznym Zarządem Rozbudowy Miasta organizują konkurs na zespół budynków z mieszkaniami komunalnymi i lokalami usługowymi. Nowe osiedle powstanie przy ul. 1 Sierpnia we Włochach.
Trwa konkurs na projekt nowej siedziby Polskiej Opery Królewskiej. Budynek stanie na terenie Łazienek „Potrzebujemy dobrego pomysłu na ten budynek” – mówił wicepremier i minister kultury Piotr Gliński podczas konferencji prasowej zapowiadającej konkurs na projekt nowej siedziby Polskiej Opery Królewskiej. Gmach ma stanąć na terenie Łazienek, a w jury zasiadają m.in. Magdalena Kozień-Woźniak, Jacek Lenart i Piotr Lewicki.
Pałac Generała Dąbrowskiego w Winnej Górze jako laboratorium pozytywistycznych idei Poznaliśmy wyniki konkursu na projekt wystawy stałej w Pałacu Generała Dąbrowskiego w Winnej Górze. Według zwycięskiej koncepcji zespołu Marcina Kwietowicza nowo powołana placówka stanie się laboratorium pozytywistycznych idei, inspirując do pracy na rzecz rozwiązywania współczesnych problemów.
Modelowy plac zabaw: wyniki konkursu na wzorcową przestrzeń integracyjną Milena Trzcińska, Łukasz Stępnik i Łukasz Kowalski zwyciężyli w konkursie na projekt uniwersalnego placu zabaw dla użytkowników w różnym wieku i o różnym stopniu sprawności ruchowej. Założenie powstanie na terenie realizowanego właśnie w Katowicach osiedla społecznego autorstwa Kuryłowicz & Associates.