Architektura MuratorKonkursyKonkurs na projekt sali sportowej w Miechowie: wyniki

Konkurs na projekt sali sportowej w Miechowie: wyniki

Poznaliśmy wyniki konkursu na projekt nowej sali sportowej w Miechowie. Zwyciężyła propozycja wielofunkcyjnego obiektu z rekreacyjnym tarasem na dachu autorstwa Krzysztofa i Renaty Makowskich oraz Łukasza Mużacza.

Konkurs na projekt sali sportowej w Miechowie: wyniki
Nowa hala sportowa w Miechowie, proj. Krzysztof Makowski Architekt oraz Łukasz Mużacz Architekt; I nagroda

Konkurs architektoniczny na projekt nowej sali sportowej w Miechowej władze gminy zorganizowały we współpracy z krakowskim oddziałem SARP. Zadaniem uczestników było zaproponowanie koncepcji obiektu przy szkole podstawowej nr 1, zlokalizowanej przy ul. Marii Konopnickiej na północy Miechowa. W budynku o powierzchni do 3250 m² należało rozplanować m.in. pełnowymiarowe boiska do koszykówki, piłki nożnej, siatkowej i ręcznej z widownią na minimum 1000 miejsc oraz dwie sale treningowe z wykładziną dostosowaną do trenowania sztuk walki oraz ścianą z luster. Jak można było przeczytać w regulaminie, płyta główna dużej hali miała umożliwiać podział na trzy niezależne sale treningowe oddzielone kurtynami, w celu równoległego prowadzenia zajęć sportowych w trzech różnych grupach wiekowych.

Według założeń wokół obiektu należało zlokalizować dodatkowe boisko typu „Orlik” oraz siłownię na świeżym powietrzu. Teren wokół projektowanego budynku będzie funkcjonował jako teren rekreacyjny dla istniejącej szkoły podstawowej, dlatego należy przewidzieć odpowiednie strefowanie tej przestrzeni. Ponadto uczestnik konkursu musi przedstawić możliwość połączenia hali sportowej z istniejącym budynkiem szkoły – zastrzegał regulamin.

W 9-osobowym jury znaleźli się architekci Piotr Lewicki (przewodniczący), Marcin Brataniec, Marcin Charciarek, Piotr Chuchacz i Andrzej Banaśkiewicz, pełniący jednocześnie funkcję zastępcy burmistrza Miechowa, a także Iwona Dróżdż, naczelniczka Wydziału Inwestycji i Ochrony Środowiska, Małgorzata Galińska, podinspektorka w tym wydziale, dyrektorka szkoły Anna Gawin i Mateusz Sobecki, wiceprzewodniczący Rady Miejskiej.

W wymaganym terminie złożono 40 prac. Ostatecznie pierwszą nagrodę, 40 tys. zł oraz zaproszenie do negocjacji na wykonanie dokumentacji projektowej otrzymało konsorcjum pracowni Krzysztof Makowski Architekt oraz Łukasz Mużacz Architekt (zespół w składzie: Renata Makowska, Krzysztof Makowski, Łukasz Mużacz). Jury doceniło zwłaszcza zaproponowane rozwiązanie przestrzenne i powiązanie projektowanej hali sportowej z istniejącym budynkiem szkoły.

Połączenie nowej kubatury ze starą odbywa się na poziomie podziemia oraz nad ziemią, zapewniając dostęp ze szkoły na dach projektowanej hali – czytamy w uzasadnieniu. Sędziowie podkreślili, że projektowane na dachu funkcje rekreacyjne nie tylko wzbogacą program użytkowy szkoły, ale będą też stanowiły wartość dla całej społeczności Miechowa. Koncepcja nowego budynku została stworzona w sposób racjonalny, a całość zamierzenia bierze pod uwagę planowane koszty przedsięwzięcia. Zapewniono łatwy dostęp do poszczególnych elementów programu funkcjonalnego dla różnych grup użytkowników. Przyjęte rozwiązania przestrzenne sprzyjają realizacji budynku pasywnego – wylicza jury w uzasadnieniu.

Architekci zaprojektowali parterowy obiekt o horyzontalnym układzie, który nie konkuruje z historycznym budynkiem szkoły, ale tworzy wraz z nim współczesny w wyrazie kompleks edukacyjny. Każda strefa funkcjonalna posiada oddzielne skrzydło z dostępem do foyer. Szatnie umiejscowione są bezpośrednio przy salach sportowych – tłumaczą.

Wiele uwagi autorzy poświęcili na wkomponowanie obiektu w otaczającą zieleń. Wprowadzili też nowe nasadzenia od strony istniejących ciągów komunikacyjnych i zaproponowali kilka nowych przestrzeni rekreacyjnych: ogólnodostępny plac łączący szkołę oraz halę sportową, dziedziniec szkolny oraz mały plac przed przedszkolem. Kompozycja zagospodarowania stwarza pasywne chłodzenie terenów w lecie – wyjaśniają projektanci. Dodaję, że forma budynku kreować miała zróżnicowane w wyrazie strefy krajobrazowe. Wejście na teren obiektu rozpoczyna się poprzez południowy plac wejściowy wzdłuż alei drzew.  Foyer szkoły łączy się z otwartą na teren halą sportową. Optyczne i funkcjonalne połączenie pozytywnie wpływa na uzyskanie większej przestrzenności strefy wejścia – podkreślają.

Konkurs na projekt sali sportowej w Miechowie: wyniki
Nowa hala sportowa w Miechowie, proj. Krzysztof Makowski Architekt oraz Łukasz Mużacz Architekt; I nagroda
Konkurs na projekt sali sportowej w Miechowie: wyniki
Nowa hala sportowa w Miechowie, proj. Krzysztof Makowski Architekt oraz Łukasz Mużacz Architekt; I nagroda
Konkurs na projekt sali sportowej w Miechowie: wyniki
Nowa hala sportowa w Miechowie, proj. Krzysztof Makowski Architekt oraz Łukasz Mużacz Architekt; I nagroda
Konkurs na projekt sali sportowej w Miechowie: wyniki
Nowa hala sportowa w Miechowie, proj. Krzysztof Makowski Architekt oraz Łukasz Mużacz Architekt; I nagroda
Konkurs na projekt sali sportowej w Miechowie: wyniki
Nowa hala sportowa w Miechowie, proj. Krzysztof Makowski Architekt oraz Łukasz Mużacz Architekt; I nagroda
Konkurs na projekt sali sportowej w Miechowie: wyniki
Nowa hala sportowa w Miechowie, proj. Krzysztof Makowski Architekt oraz Łukasz Mużacz Architekt; I nagroda
Konkurs na projekt sali sportowej w Miechowie: wyniki
Nowa hala sportowa w Miechowie, proj. Krzysztof Makowski Architekt oraz Łukasz Mużacz Architekt; I nagroda

Drugie miejsce zajęła pracownia ARE Stiasny / Wacławek (zespół w składzie: Piotr Gińda, Maria Lityńska, Grzegorz Stiasny, Jakub Wacławek) z projektem obiektu o zielonym dachu i drewnianych elewacjach. Koncepcja budynku złożonego z osobnych, choć połączonych brył, odpowiada poszczególnym elementom programu. Budynek w zestawieniu z istniejącym gmachem szkoły podstawowej tworzy interesującą kompozycję przestrzenną, rozciągającą się wzdłuż ulicy Traugutta – czytamy w uzasadnieniu. Jury zwróciło też uwagę na zaproponowany w koncepcji wygodny dostęp do trybun dla widzów i boiska dla ćwiczących.

Konkurs na projekt sali sportowej w Miechowie: wyniki
Nowa hala sportowa w Miechowie, proj. ARE Stiasny / Wacławek; II nagroda
Konkurs na projekt sali sportowej w Miechowie: wyniki
Nowa hala sportowa w Miechowie, proj. ARE Stiasny / Wacławek; II nagroda
Konkurs na projekt sali sportowej w Miechowie: wyniki
Nowa hala sportowa w Miechowie, proj. ARE Stiasny / Wacławek; II nagroda
Konkurs na projekt sali sportowej w Miechowie: wyniki
Nowa hala sportowa w Miechowie, proj. ARE Stiasny / Wacławek; II nagroda
Konkurs na projekt sali sportowej w Miechowie: wyniki
Nowa hala sportowa w Miechowie, proj. ARE Stiasny / Wacławek; II nagroda

Trzecią nagrodę przyznano pracowni James&Mau Arquitectura (zespół w składzie: Jaime Gaztelu, Diego Llorente, Joanna Wierzba, Joanna Suska, Patrycja Pokrzywa, Nicola Łącz, Agnieszka Wiecha, Mateusz Binda) za propozycję budynku właściwie połączonego z istniejącą szkołą, zarówno na kondygnacji podziemnej, jak i na poziomie terenu. Oba budynki, rozdzielone placem, tworzą interesującą kompozycję przestrzenną wzdłuż ulicy Traugutta. Rozwiązanie holu wejściowego w projektowanej hali sportowej jest ciekawe i oferuje przestrzeń przyjazną dla odwiedzających – uzasadniali sędziowie.

Konkurs na projekt sali sportowej w Miechowie: wyniki
Nowa hala sportowa w Miechowie, proj. James&Mau Arquitectura; III nagroda
Konkurs na projekt sali sportowej w Miechowie: wyniki
Nowa hala sportowa w Miechowie, proj. James&Mau Arquitectura; III nagroda
Konkurs na projekt sali sportowej w Miechowie: wyniki
Nowa hala sportowa w Miechowie, proj. James&Mau Arquitectura; III nagroda
Konkurs na projekt sali sportowej w Miechowie: wyniki
Nowa hala sportowa w Miechowie, proj. James&Mau Arquitectura; III nagroda
Konkurs na projekt sali sportowej w Miechowie: wyniki
Nowa hala sportowa w Miechowie, proj. James&Mau Arquitectura; III nagroda
Konkurs na projekt sali sportowej w Miechowie: wyniki
Nowa hala sportowa w Miechowie, proj. James&Mau Arquitectura; III nagroda

Jury przyznało ponadto cztery równorzędne wyróżnienia honorowe. Otrzymały je biura: Piotr Płaskowicki Architekt (zespół w składzie: Piotr Płaskowicki, Agnieszka Bogucka, Joanna Baczyńska, Marcin Gutowski, Marzena Sobczak, Agnieszka Spasiewicz) za propozycję otwartego budynku, w którym wydarzenia odbywające się wewnątrz byłyby widoczne z pobliskiej ulicy i placu przy istniejącej szkole; inicjatywa projektowa (zespół w składzie: Piotr Starszak, Mikołaj Zdanowski, Toan Chau, Kamil Kowalczyk, Iwona Pawlak, Adrian Tarkowski, Klaudia Wodyk, Klaudia Zyza) za koncepcję budynku o zwartej bryle i interesujących rozwiązaniach materiałowych; Babyn Michałowski Architekci (zespół w składzie: Ernest Babyn, Michał Michałowski, Anna Babyn) za ciekawy wyraz architektoniczny konstrukcji hali oraz Maćków Pracownia Projektowa (zespół w składzie: Zbigniew Macków, Magdalena Sobiecka, Agata Woźniak, Emilia Marcinkowska, Justyna Juszczak, Juliusz Erdman, Przemysław Skwarek, Michał Mrzewa, Katarzyna Godula) za klarowną kompozycję hali we właściwej relacji do istniejącego budynku szkoły.

Konkurs na projekt hali i głównego stadionu warszawskiej Skry Nowoczesna hala sportowa i stadion lekkoatletyczny powstaną w ramach II etapu modernizacji Ośrodka Wawelska, czyli dawnej Skry. Władze Warszawy ogłaszają konkurs na wykonanie koncepcji architektoniczno-budowlanej obu obiektów.
Zielone Tarasy Kultury: wyniki konkursu na zagospodarowanie parku 18 Marca i skweru Pionierów w Kołobrzegu Władze Kołobrzegu we współpracy z koszalińskim oddziałem SARP rozstrzygnęły konkurs na nowe zagospodarowanie dwóch przestrzeni publicznych w centrum miasta: parku 18 Marca i skweru Pionierów. Zwyciężyła warszawska pracownia JAZ+Architekci.
Konkurs na projekt strzelnicy golfowej na Mazurach Spółka Universe Properties Group, właściciel kompleksu Masurian Yacht & Golf Resort powstającego między Giżyckiem a Węgorzewem, ogłosiła konkurs na projekt strzelnicy golfowej wraz z budynkiem klubowym i zapleczem gastronomicznym.
Konkurs na siedzibę Wydziału Informatyki Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie planuje budowę nowej siedziby Wydziału Informatyki. Właśnie ogłosił konkurs na jej projekt. W jury m.in. architekci Maciej Miłobędzki, Karol Barcz, Piotr Śmierzewski, Karol Nieradka i Grzegorz Wojtkun.
Konkurs na projekt zagospodarowania dwuhektarowego terenu w centrum Jeleniej Góry W ścisłym centrum Jeleniej Góry powstać ma nowoczesne targowisko z zielenią i atrakcyjnym terenem rekreacyjnym. Władze miasta właśnie ogłosiły konkurs na projekt nowego zagospodarowania blisko dwuhektarowego obszaru w śródmieściu.
Konkurs na projekt wystawy w Muzeum Bitwy Warszawskiej Muzeum Wojska Polskiego ogłosiło rekomendowany przez SARP konkurs na projekt ekspozycji stałej nowo powstającego Muzeum Bitwy Warszawskiej 1920 roku. Składanie wniosków do 28 listopada.