Architektura MuratorKonkursyPolacy zwyciężyli w konkursie inwestorskim na projekt kawiarni u podnóża wulkanu Hverfjall na Islandii

Polacy zwyciężyli w konkursie inwestorskim na projekt kawiarni u podnóża wulkanu Hverfjall na Islandii

Polscy architekci Weronika Plata i Wiktor Stankiewicz zajęli pierwsze miejsce w realizacyjnym konkursie na projekt kawiarni u podnóża wulkanu Hverfjall w północnej Islandii. „Koncepcja doskonale łączy krajobraz z architekturą” – napisało jury w uzasadnieniu.

Polacy zwyciężyli w konkursie inwestorskim na projekt kawiarni u podnóża wulkanu Hverfjall na Islandii
Underhill Experience, kawiarnia z przestrzenią wystawową u podnóża wulkanu Hverfjall na Islandii, proj. Weronika Plata i Wiktor Stankiewicz, I nagroda

Organizatorem konkursu był międzynarodowy portal Buildner, wcześniej znany jako Bee Breeders, który specjalizuje się w prowadzeniu konkursów architektonicznych w imieniu innych podmiotów, oraz firma Landeigendur Voga. Zadaniem uczestników było zaprojektowanie budynku kawiarni u podnóża wulkanu Hverfjall w północnej Islandii. Obiekt miał pomieścić również centrum turystyczne, przestrzenie biurowe oraz salę wystawową, w której prezentowana byłaby historia wulkanu. W 9-osobowym jury znaleźli się architekt Marshall Blecher, współzałożyciel pracowni MAST z Kopenhagi; artysta Borghildur Indriðadóttir; Marta Frazão, Filipe Rodrigues i Inês Vicente z lizbońskiego biura Atelier Data; Sigrún Sumarliðadóttir, współzałożycielka Studio Bua z siedzibami w Londynie i Oslo; Yu-Ying Tsai z ZJJZ Atelier w Szanghaju oraz Magic Kwan i Kenrick Wong, prowadzący kambodżańską pracownię OOA – Orient Occident Atelier.

Pierwsze miejsce zajęli Weronika Plata i Wiktor Stankiewicz. Jak tłumaczyło jury, ich propozycja doskonale łączy krajobraz z architekturą. W dramatyczny sposób przecina krajobraz, tworząc szczelinę, która ujmuje w swoje ramy wulkan oraz sprawia, że odwiedzający mają bezpośredni związek z geologią miejsca – uzasadniali sędziowie.

Polacy zwyciężyli w konkursie inwestorskim na projekt kawiarni u podnóża wulkanu Hverfjall na Islandii
Underhill Experience, kawiarnia z przestrzenią wystawową u podnóża wulkanu Hverfjall na Islandii, proj. Weronika Plata i Wiktor Stankiewicz, I nagroda

Autorzy zaplanowali obiekt wkomponowany w niewielkie wzniesienie. Pośrodku przewidzieli przejście, które jednocześnie dzieli nadziemną część budynku na dwa skrzydła o odmiennych funkcjach: w jednym znalazłaby się kawiarnia, w drugim sala wystawowa. Studiując surowy krajobraz wulkanicznej pustyni, można odnieść wrażenie, że ludzka obecność jest tutaj niemile widziana. Skalne połacie, ciężkie warunki pogodowe oraz rozległa linia horyzontu – to stałe aspekty bezpośredniego otoczenia wulkanu Hverfjall. (...) Wierzymy, że ingerując w naturalny krajobraz, nie powinniśmy się skupiać jedynie na terenie bezpośrednio u stóp wulkanu Hverfjall. Istotne jest dostrzeżenie potencjału dalszych charakterystycznych obiektów nieopodal miejsca projektowego, takich jak inne wulkany, jaskinie lub jeziora. Odpowiedzią na tę tezę jest propozycja stworzenia zapętlonej ścieżki edukacyjnej w okolicy nabrzeża jeziora Mývatn, która oferowałaby holistyczne i osadzone w naturze doznania – tłumaczą w opisie pracy.

Częściowe doświetlenie pomieszczeń kondygnacji podziemnej zostało zapewnione dzięki dynamicznym otwarciom w stropie parteru oraz antresolom. Centralnym punktem kompozycji przestrzeni wystawienniczej jest konstrukcja utworzona z podwieszanych kładek, z których roztacza się widok na oryginalną łódź wikingów. Powierzchnia użytkowa obiektu wyniesie 950 m², a kubatura – 2850 m³. Jak zapewniają projektanci, dzięki geometrii budynku, który kształtem przypomina nieco nasyp ziemny, zapewniona została odporność na działanie występujących w tym miejscu bardzo silnych wiatrów.

Polacy zwyciężyli w konkursie inwestorskim na projekt kawiarni u podnóża wulkanu Hverfjall na Islandii
Underhill Experience, kawiarnia z przestrzenią wystawową u podnóża wulkanu Hverfjall na Islandii, proj. Weronika Plata i Wiktor Stankiewicz, I nagroda
Polacy zwyciężyli w konkursie inwestorskim na projekt kawiarni u podnóża wulkanu Hverfjall na Islandii
Underhill Experience, kawiarnia z przestrzenią wystawową u podnóża wulkanu Hverfjall na Islandii, proj. Weronika Plata i Wiktor Stankiewicz, I nagroda
Polacy zwyciężyli w konkursie inwestorskim na projekt kawiarni u podnóża wulkanu Hverfjall na Islandii
Underhill Experience, kawiarnia z przestrzenią wystawową u podnóża wulkanu Hverfjall na Islandii, proj. Weronika Plata i Wiktor Stankiewicz, I nagroda
Polacy zwyciężyli w konkursie inwestorskim na projekt kawiarni u podnóża wulkanu Hverfjall na Islandii
Underhill Experience, kawiarnia z przestrzenią wystawową u podnóża wulkanu Hverfjall na Islandii, proj. Weronika Plata i Wiktor Stankiewicz, I nagroda

To nie jedyny sukces Polaków w tym konkursie. Drugie miejsce i specjalną nagrodę studencką otrzymał Kamil Bryłka z Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej.

Polacy zwyciężyli w konkursie inwestorskim na projekt kawiarni u podnóża wulkanu Hverfjall na Islandii
Volcano Visitors Centre, kawiarnia z przestrzenią wystawową u podnóża wulkanu Hverfjall na Islandii, proj. Kamil Bryłka, II nagroda
Polacy zwyciężyli w konkursie inwestorskim na projekt kawiarni u podnóża wulkanu Hverfjall na Islandii
Volcano Visitors Centre, kawiarnia z przestrzenią wystawową u podnóża wulkanu Hverfjall na Islandii, proj. Kamil Bryłka, II nagroda
Polacy zwyciężyli w konkursie inwestorskim na projekt kawiarni u podnóża wulkanu Hverfjall na Islandii
Volcano Visitors Centre, kawiarnia z przestrzenią wystawową u podnóża wulkanu Hverfjall na Islandii, proj. Kamil Bryłka, II nagroda
Polacy zwyciężyli w konkursie inwestorskim na projekt kawiarni u podnóża wulkanu Hverfjall na Islandii
Volcano Visitors Centre, kawiarnia z przestrzenią wystawową u podnóża wulkanu Hverfjall na Islandii, proj. Kamil Bryłka, II nagroda

Autor: (Red.)
Przestrzenie miejskie Łodzi: konkurs architektoniczno-urbanistyczny Władze Łodzi szukają pomysłów na poprawę jakości przestrzeni publicznych w samym centrum miasta. Uczestnicy mogą zgłaszać projekty zagospodarowania jednego z podwórek, parku kieszonkowego lub zielonych ścian. Nagrodzone koncepcje posłużą jako wytyczne dla przyszłych inwestycji.
Konkurs na projekt zagospodarowania placu Czerwonych Gitar w Gdańsku Plac przed kultowym Cristalem przy al. Grunwaldzkiej we Wrzeszczu od niedawna nosi imię Czerwonych Gitar. Władze miasta ogłosiły właśnie konkurs studialny na nowe zagospodarowanie tej przestrzeni.
Kolejny konkurs na oprawę pomnika Narutowicza w Warszawie Miasto st. Warszawa ogłosiło nowy konkurs na oprawę architektoniczno-rzeźbiarską pomnika Gabriela Narutowicza. Poprzedni, w którym zwyciężyła koncepcja firmy Granity Skwara Group, został unieważniony.
Park Aktywności Rodzinnej w Wawrze: wyniki konkursu Plany realizacji Parku Aktywności Rodzinnej w Wawrze budzą kontrowersje. Czy słusznie? Władze miasta właśnie rozstrzygnęły konkurs na zagospodarowanie czterohektarowej polany w sąsiedztwie tzw. Lasku Wawerskiego.
Będzie nowa siedziba Muzeum Okręgowego w Lesznie. Właśnie ogłoszono konkurs na jej projekt Nowa siedziba Muzeum Okręgowego w Lesznie powstać ma w wyniku adaptacji i rozbudowy tzw. Starej Octowni w samym centrum miasta. Poznański oddział Stowarzyszenia Architektów Polskich właśnie ogłosił konkurs na projekt obiektu.
Będzie konkurs architektoniczny na odbudowę Pałacu Saskiego Projekt odbudowy Pałacu Saskiego zostanie wyłoniony w konkursie architektonicznym. Powołana w celu realizacji inwestycji spółka Pałac Saski planuje go ogłosić na początku 2023 roku.