Centrum sportu

Kampus ETH w Zurychu dynamicznie się rozwija. Zielony, szklany korpus nowego obiektu sportowego wydaje się wyrastać z jego naturalnej scenerii (Autorzy: Dietrich | Untertrifaller Architekten ZT GmbH).

fotka z /zdjecia/sport_center_2.jpg

Rozwój kampusu Eidgenössische Technische Hochschule w Hönggerberg stopniowo zostaje ukończony do jego obecnych wymiarów. Wcześniej kompleks został zdominowany przez projekt miejskiego architekta Alberta Heinricha Steinera. Obiekt sportowy z centralnie zlokalizowanym południkowym placem na wschodnim zboczu wpisuje się w plan urbanistyczny, który zakłada położenie budnku na otwartym, zalesionym obszarze.

Projekt łączy w sobie założenia urbanistyczne i architektoniczne elementy. Bezbarwna struktura została wpisana w górzysty krajobraz, o pochyłej lini terenu. Naturalnym następstwem jest posadownienie bryły w głąb ziemi, stąd górna krawędź dachu przylega do poziomu zero. Płaska konstrukcja z jego zielonkawą, krystaliczną fasadą została zaprojektowana z myślą o konkretnych funkcjach. Atrakcyjnie wizualne wnętrza stwarzają atmosferę dla działalności rekreacyjnej.

Pokaźnych rozmiarów struktura sześcianu potrójnej hali sportowej, mieści widownię i szatnie, zaś pozostałe strefy obejmują sale taneczno - gimnastyczne i obszar wellness. Wielościenny moduł zamknięty został przekrzywionym dachem. Częściowo przezroczysta fasada zrobiona ręcznie z zielonego szklanego materiału o właściwościach izolacyjnych, przywołuje wrażenie nieregularnie przyciętego kryształu. Wzajemna zależność i zrównoważony dialog pomiędzy zewnętrzem a obszarem wewnątrz staje się oczywista u wejścia. Przedsionek prowadzi do oszklonego holu przyległego do głównej sali, który dalej ciągnie się wzdłuż północnej, zielonej pochylni i prowadzi do czterech kortów tenisowych, łącząc różnice topograficzne.

W budynku została obniżona emisja dwutlenku węgla przy minimalnym zużyciu energii a izolacja i naprężenie zoptymalizowane. Wydajny system klimatyzacji i wentylacji przyczynił się do energooszczędności i obniżenia kosztów eksploatacji. Elewacje, wnętrze z podziałem na strefy, wzajemne przenikanie się elementów to rodzaj architektonicznej pobłażliwości i indywidualnej interpretacji.

Lokalizacja: Hönggerberg, Zürich
Architektura: H. Dietrich | M. Untertrifaller | Staeheli
Inwestor: ETH Zuerich
Powierzchnia terenu: 5'450 m2
Powierzchnia użytkowa: 9'360 m2
Kubatura: 50'200 m3
Projekt: 2005-2008

http://www.planung.ethz.ch/projects/index
http://www.dietrich.untertrifaller.com/current.en.html