h-house

Projekt domu jednorodzinnego w miejscowości Pabianice. Autorzy | tamizo architects group.

fotka z /zdjecia/002_a.jpg

Założenia autorskie

h-house | Zaczątkiem koncepcji projektu była sama działka oraz jej otoczenie. Wąska i długa, z ogrodem od strony północnej oraz ulicą od strony południowej nasunęła pomysł odwrócenia typowego schematu domu jednorodzinnego i umiejscowienie salonu od strony ulicy, tak, aby był odpowiednio nasłoneczniony. Żeby jednak zachować odpowiednią intymność mieszkańców powstało zewnętrzne ‘atrium’ odgradzające ich od zgiełku ulicy i wglądu przypadkowych przechodniów. Jednocześnie cały dom został wsunięty w głąb działki aby zachować obowiązującą linię zabudowy. Od strony ogrodu na parterze zlokalizowana została kuchnia z jadalnią.
Podział na kondygnacje wynika z podziału funkcjonalnego, parter – strefa dzianna, I piętro – strefa nocna, II piętro – strefa sportu i relaxu. Program I piętra zatem mieści 2 sypialnie , pokój kąpielowy, garderobę oraz bibliotekę. Na II piętrze natomiast zaproponowano duże pomieszczenie do ćwiczeń, łazienkę, saunę oraz dwa duże tarasy doświetlające wszystkie pomieszczenia na tej kondygnacji.


Nazwa obiektu | h-house, dom jednorodzinny
Autorzy | tamizo architects group – Mateusz Stolasrki , Aleksandra Zdziechowska, Piotr Walerysiak
Architektura wnętrz | tamizo architects group
Powierzchnia terenu: 697 m2
Powierzchnia zabudowy: 142,3 m2
Powierzchnia użytkowa: 247,4 m2
Powierzchnia całkowita: 325,7 m2
Projekt: 2007-2008
Realizacja: 2008-2009
Koszt inwestycji: brak danych

Polska Zagroda: nowoczesne siedlisko według BXBstudio W miejscu pięciu dawnych budynków gospodarczych architekci z BXBstudio zaprojektowali pięć nowych, w typologii nowoczesnej stodoły. Połączone bryły tworzą współczesne siedlisko, które poprzez pomosty i kładkę na piętrze zintegrowano z otaczającą zielenią.
Dom Graniczny w Rybniku według pracowni Toprojekt Dom Graniczny z jednej strony zamyka wnętrza na hałas dobiegający z pobliskiej ulicy, z drugiej otwiera widoki na intymne patio i daleką perspektywę ogrodu. Prezentujemy najnowszą koncepcję pracowni Toprojekt.
Honay House w Dursztynie koło Nowego Targu Na szczycie góry Honaj w polskiej części Spisza stanął niewielki Honay House. Wakacyjny domek z prefabrykatów zaprojektowali architekci z polsko-chińskiego studia JANG.
Dom w parku Cietrzewia w Warszawie W willowej okolicy na warszawskich Włochach stanął nowy dom jednorodzinny według projektu pracowni Kruszewski Architekci. Prosta, powściągliwa bryła kadruje widoki na pobliski park z zespołem malowniczych stawów.
Dom podążający za słońcem. Nowa realizacja biura Inter-Arch Dom w podwarszawskim Józefosławiu miał być pełen światła i pomieścić czteroosobową rodzinę. By zapewnić optymalne nasłonecznienie wnętrz, architekci skomponowali budynek z dwóch brył o nieco odmiennych rzutach.
Dom jednorodzinny The Sunny w Konstancinie The Sunny to kolejny po Kamiennej Rezydencji Steinhaus i Dworku w Lesie + dom jednorodzinny, który Biuro Architektoniczne Barycz i Saramowicz realizuje w ścisłym centrum Konstancina.