Architektura MuratorProjektyInspirowany lotosem wietnamski pawilon wystawowy na Expo 2015 w Mediolanie

Inspirowany lotosem wietnamski pawilon wystawowy na Expo 2015 w Mediolanie

Projekt pawilonu wystawowego Wietnamu na Expo 2015 w Mediolanie powstał w pracowni Vo Trong Nghia Architects. Inspiracją dla architektów był lotos, a dokładniej forma, jaką przybierają strąki tej rośliny. Pawilon zostanie wzniesiony z recyklowalnych materiałów, które mogą być wykorzystane ponownie po zakończeniu trwania wystawy

pawilon wietnamski
Projekt pawilonu wietnamskiego na Expo 2015. Wizualizacja dzięki uprzejmości Vo Trong Nghia Architects
Projekt pawilonu Wietnamu na wystawie Expo 2015 w Mediolanie
AutorzyVo Trong Nghia Architects
Powierzchnia użytkowa887.0 m²

Wystawa światowa Expo 2015 w Mediolanie odbędzie się pod hasłem Feeding the Planet, Energy for Life. Podążając za tematem przewodnim, ekspozycje narodowe mają się koncentrować na problemach żywienia, technologii, tradycji związanych z jedzeniem i produkcji przemysłowej żywności.

Wystawa w pawilonie wietnamskim skupi się nie tylko na produktach, ale również na edukacji o żywieniu i zasobach planety. Pracownia architektoniczna Vo Trong Nghia Architects, zamierza poruszyć problemy wzrastającej populacji i jej wpływu na środowisko naturalne. Ich projekt to architektura ekologiczna dostosowana do tymczasowych warunków ekspozycji. Pawilon wystawowy inspirowany jest lotosem, rośliną powszechną w Wietnamie, uznawaną za symbol czystości i szczęścia. Budynek powstanie z łatwo recyklowalnych surowców, co w zamierzeniu projektantów nawiązywać ma do kuchni wietnamskiej, w której używa się całej rośliny lotosu: korzeni, łodyg, kwiatów i nasion.

Pawilon otoczony będzie płytką sadzawką. Woda ma zapewnić chłód w upalne dni i stworzyć korzystny mikroklimat wokół budynku. Z powierzchni wody "wyrastać" będzie szereg rozszerzających się ku górze brył inspirowanych formą strąków lotosu. Elewacja wykonana zostanie z bambusa, który może zostać ponownie użyty po zakończeniu Expo 2015. Przesuwane panele będą dostosowywać się do cyrkulacji powietrza. Drzewa wkomponowane w konstrukcję dachową zapewnią dodatkowe zacienienie. Szacuje się że w ciągu 6 miesięcy pawilon obejrzy ok. 20 mln odwiedzających.

Park technologiczny Brainville w Nowym Sączu Ekologiczność zespołu nie wyraża się jedynie w stosowaniu technologicznych gadżetów, ale głównie w sposobie myślenia o strukturze budynku w odniesieniu do jego lokalizacji – pisze Antoni Domicz.