Architektura MuratorProjektySILO – nowe ekomiasteczko w Jaworznie projektu Horizone Studio

SILO – nowe ekomiasteczko w Jaworznie projektu Horizone Studio

Na terenie dawnej cementowni w Jaworznie planowana jest realizacja wielofunkcyjnego zespołu według projektu Horizone Studio. Kompleksową inwestycję realizowaną przez brytyjskiego dewelopera wyróżniać ma między innymi zrównoważona gospodarka odpadami, pozyskiwanie energii ze źródeł odnawialnych i duża ilość zieleni.

SILO – nowe ekomiasteczko w Jaworznie
SILO Jaworzno-Szczakowa, rejon ul. Sobieskiego i Bukowskiej
AutorzyHorizone Studio, Dominik Darasz, Bartłomiej Kisielewski, Robert Strzeński, Krystian Wawer
Współpraca autorskaAnna Chrząszcz, Maciej Warot, Volodia Tsapuk
InwestorSLAG Recycling/grupa St. Paul’s Developments
Powierzchnia terenu200000.0 m²
Powierzchnia całkowita154900.0 m²
Projekt2018-2019
Data realizacji (koniec)2035
Koszt inwestycji500 000 000 zł
Liczba mieszkań: ok. 2500
Powierzchnia biologicznie czynna: 48%

Za całym przedsięwzięciem stoi krakowska firma Slag Recycling, należąca do brytyjskiej grupy kapitałowej St. Paul's Developments, znanej z realizacji ambitnych projektów rewitalizacyjnych na Wyspach. Na blisko 20 hektarach po dawnej cementowni w Jaworznie-Szczakowej deweloper planuje budowę nowej ekodzielnicy dla blisko 5000 mieszkańców. Przy czym, jak zapowiada,  połowa zagospodarowywanego terenu pozostanie zielona. Powstaną tam wielofunkcyjne place, tereny rekreacyjne i sportowe. Działka zlokalizowana jest w obrębie ulic Sobieskiego i Bukowskiej oraz linii kolejowej E30. Od zachodu i północy sąsiaduje z terenami leśnymi, od południa z parkiem Gródek.

Koncepcję założenia opracowało Horizone Studio. Architekci zadbali o odpowiednie zróżnicowanie zabudowy. Od strony istniejącego parku przewidzieli szeregowce, które stopniowo przechodzić będą w bardziej zwartą aż po pierzejową wzdłuż pasażu miejskiego. Budynki wielorodzinne o najwyższej intensywności usytuowane będą w północnej części działki, sąsiadującej bezpośrednio z linią kolejową, tworząc barierę akustyczną dla całego obszaru. SILO zostało zaprojektowane tak, aby budynki o różnej skali nie tworzyły w przestrzeni zamkniętych enklaw. Zrezygnowano więc z zabudowy kwartałowej na rzecz otwartych, zielonych podwórek z kompostownikami, grządkami i sadami owocowymi przechodzącymi w zieleń sąsiednich lasów. Między budynkami powstaną też ścieżki i oczka wodne – czytamy w informacji prasowej.

SILO – nowe ekomiasteczko w Jaworznie

W centrum osiedla architekci zaplanowali plac targowy, szkołę i dwa przedszkola, a na granicy z istniejącą dzielnicą Pieczyska ulicę o uspokojonym ruchu i funkcji handlowej. SILO zaprojektowane zostało w taki sposób, aby obecne i przyszłe pokolenia mogły cieszyć się komfortem użytkowania nowej przestrzeni Jaworzna bez negatywnych konsekwencji dla środowiska. Koncepcja zakłada powstanie dzielnicy, w której nowoczesna architektura przeplata się z terenami zielonymi. Zostaną wydzielone przestrzenie prywatne i ogólnodostępne oraz główne strefy funkcjonalne osiedla sprzyjające integracji mieszkańców w różnym wieku, tj. tereny rekreacyjne, sportowe, związane z edukacją i kulturą, wielofunkcyjne place. Dodatkowym atutem miejsca będzie wykorzystanie istniejących zasobów leśnych i wodnych do celów krajobrazowych i rekreacyjnych. Przyjazny klimat zapewni mieszkańcom zdrowe i komfortowe życie – tłumaczy Dominik Darasz, partner w Horizone Studio, odpowiedzialny za opracowanie projektu SILO.

Jak czytamy w założeniach, pod każdym z zespołów znajdować się będą wyniesione o pół kondygnacji podziemne platformy parkingowe, które wydzielą przestrzenie prywatne od ogólnodostępnych i uwolnią teren od parkujących samochodów. Na styku dzielnic pojawią się natomiast wielopoziomowe garaże naziemne. O bezpieczeństwo pieszych i rowerzystów zadbano poprzez zaprojektowanie rond, podniesionych skrzyżowań oraz spowalniaczy ruchu kołowego.

SILO – nowe ekomiasteczko w Jaworznie

Architekci postanowili wykorzystać też zachowane na działce kilkudziesięciometrowe silosy po dawnej cementowni. Mają zostać zaadaptowane m.in. na centrum wspinaczkowe. Iluminowane i kolorowe, staną się elementem identyfikacji miejsca. Wokół zaplanowano plac oraz wioskę sportową, wzdłuż linii kolejowej natomiast tory lekkoatletyczne, trasy biegowe i parkour, siłownie oraz strefę pikników sąsiedzkich – wyjaśniają.

Na terenie wykorzystywana będzie energia ze źródeł fotowoltaicznych oraz ze spalania biomasy, powstałej ze ścieków produkowanych przez mieszkańców. Budynki zostaną wykonane w technologii pasywnej, a na zielonych dachach mają być zainstalowane systemy odprowadzania deszczówki, która trafi do lokalnych zbiorników wodnych.

W SILO powstanie docelowo około 2500 mieszkań dla 5000 mieszkańców. Wstępnie szacuje się, że realizacja podzielona na etapy potrwać ma do 2035 roku. Przewidywany koszt inwestycji to pół miliarda złotych.

SILO – nowe ekomiasteczko w Jaworznie
SILO – nowe ekomiasteczko w Jaworznie
SILO – nowe ekomiasteczko w Jaworznie
SILO – nowe ekomiasteczko w Jaworznie
SILO – nowe ekomiasteczko w Jaworznie
Siedziba Epol Soft na Białorusi projektu Horizone Studio W przyszłym roku  za naszą wschodnią granicą rozpocznie się realizacja siedziby firmy Epol Soft: polsko-białoruskiej spółki z branży IT. Budynek projektu pracowni Horizone Studio stanie przy jednej z głównych ulic Brześcia.
Zespół biurowy Textorial Park II Rusza budowa kolejnego etapu Textorial Park na Księżym Młynie. Zgodnie z projektem Horizone Studio na terenie założenia powstaną też nowe punkty handlowo-usługowe oraz wysokiej jakości przestrzeń publiczna z elementami małej architektury, zielenią i placami zabaw
Biurowiec Ericpol w Łodzi Budynek stanął na terenie dawnego ogrodu pałacowego Karola Scheiblera, jednego z największych łódzkich przemysłowców. Założenie to architekci odtworzyli we współczesnej formie, projekt zieleni czyniąc istotnym elementem inwestycji – pisze Marcin Waloryszak.
Biurowiec Ericpol w Łodzi W budynku zrezygnowano z sufitów podwieszanych i tradycyjnej klimatyzacji, zaproponowano natomiast systemy stropów termoaktywnych TABS. Wypełnione schłodzoną wodą i zatopione w żelbetowej konstrukcji rury, oddają zimno do masy żelbetu, obniżając temperaturę pomieszczeń – o realizacji nowoczesnego biurowca w centrum Łodzi, powstającego na terenie objętym ochroną konserwatora zabytków, piszą architekci Bartłomiej Kisielewski i Robert Strzeński.
Projekt nowego biurowca Ericpol w Łodzi W centrum Łodzi, u zbiegu ulic Sienkiewicza i Tymienieckiego powstaje nowy biurowiec Ericpol o powierzchni ok. 11,5 tys. metrów kwadratowych Projekt czterokondygnacyjnego biurowca przygotowało krakowskie biuro architektoniczne HORIZONE Studio Darasz Kisielewski Strzeński
KWK Promes i HORIZONE Studio. Wykłady w Chorwacji 3 maja na Wydziale Architektury Politechniki w Zagrzebiu oraz 4 maja w Bibliotece Uniwersyteckiej w Splicie odbędą się prelekcje Roberta Koniecznego (KWK Promes) oraz Bartłomieja Kisielewskiego (HORIZONE Studio)