Architektura MuratorProjektyWuwart Apartments we Wrocławiu

Wuwart Apartments we Wrocławiu

Wkrótce rozpocznie się realizacja kolejnego zespołu na Nowych Żernikach. Architekci z Q2Studio zaprojektowali proste, zwarte bryły, które stanowić mają reinterpretację tradycyjnych willi miejskich.

Wuwart Apartments we Wrocławiu
Wuwart Apartments we Wrocławiu, proj. Q2Studio; il. BLOK studio
Wuwart ApartmentsWrocław, ul. Białodrzewna
AutorzyQ2Studio, Marcin Kucharski, Maciej Janczyk, Piotr Woldan, Karol Mądrecki, Elżbieta Gargas
InwestorPCG
Powierzchnia użytkowa2919.0 m²
Kubatura11600.0 m³
Projekt (data)2018
Data realizacji (początek)2019
Data realizacji (koniec)2020

Jak informuje inwestor, firma PCG, to pierwszy we Wrocławiu zespół mieszkaniowy, którego przyszli mieszkańcy będą mieli możliwość zaaranżowania układu każdego z apartamentów jeszcze na etapie przedsprzedaży. Kompleks składa się z trzech trzypiętrowych brył. Na każdej kondygnacji zaplanowano po dwa mieszkania z dwustronną ekspozycją wschód-zachód. Będą to trzy- i czteropokojowe apartamenty o powierzchni od 70 do 93 m2.

Mieszkania na parterze mają dostęp do prywatnych ogródków z dwóch stron – zarówno od salonów, jak i sypialni. Dzięki prostemu zabiegowi rozsunięcia prostopadłościennych „szuflad” przestronne tarasy zyskają też lokatorzy wyższych pięter – tłumaczą autorzy. Dodają, że zarówno wnętrze, jak i zewnętrze obiektów nawiązywać ma do stylistyki wczesnego modernizmu. Postawiliśmy na minimalizm, elegancję oraz wysublimowany detal. Zastosowanie wysokiej jakości materiałów o zróżnicowanej fakturze i teksturze pozwoliło ograniczyć kolorystykę do kontrastu czerni i bieli. Chcieliśmy stworzyć obiekt ponadczasowy, łączący zalety domu jednorodzinnego i penthouse’u z dużym tarasem. To kolejna realizacja powstająca w ramach modelowego osiedla Nowe Żerniki, nawiązującego do idei niemieckiego osiedla WuWa z 1929 roku.

Wuwart Apartments we Wrocławiu
Wuwart Apartments we Wrocławiu, proj. Q2Studio; il. BLOK studio
Wuwart Apartments we Wrocławiu
Wuwart Apartments we Wrocławiu, proj. Q2Studio; il. BLOK studio
Wuwart Apartments we Wrocławiu
Wuwart Apartments we Wrocławiu, proj. Q2Studio; il. BLOK studio
Wuwart Apartments we Wrocławiu
Wuwart Apartments we Wrocławiu, proj. Q2Studio; il. BLOK studio
Wuwart Apartments we Wrocławiu
Wuwart Apartments we Wrocławiu, proj. Q2Studio; il. BLOK studio
Wuwart Apartments we Wrocławiu
Wuwart Apartments we Wrocławiu, proj. Q2Studio; il. BLOK studio
Wuwart Apartments we Wrocławiu
Wuwart Apartments we Wrocławiu, proj. Q2Studio; il. BLOK studio
Wuwart Apartments we Wrocławiu
Wuwart Apartments we Wrocławiu, proj. Q2Studio; il. BLOK studio
Wuwart Apartments we Wrocławiu
Wuwart Apartments we Wrocławiu, proj. Q2Studio; parter
Wuwart Apartments we Wrocławiu
Wuwart Apartments we Wrocławiu, proj. Q2Studio;  1 piętro
Wuwart Apartments we Wrocławiu
Wuwart Apartments we Wrocławiu, proj. Q2Studio; 2 piętro
Wuwart Apartments we Wrocławiu
Wuwart Apartments we Wrocławiu, proj. Q2Studio;  garaż
Wuwart Apartments we Wrocławiu
Wuwart Apartments we Wrocławiu, proj. Q2Studio
Wuwart Apartments we Wrocławiu
Wuwart Apartments we Wrocławiu, proj. Q2Studio
Nowe Żerniki z tytułem Ulubieńca Polski 2015-2019 Tytuł Ulubieńca Polski 2015-2019 otrzymało osiedle Nowe Żerniki we Wrocławiu: bezprecedensowe przedsięwzięcie, w którego realizację zaangażowanych było ponad 40 pracowni architektonicznych, władze miasta, a także liczni deweloperzy, kooperatywy i osoby prywatne. W plebiscycie rywalizowało 46 realizacji wybranych przez jury IX edycji konkursu Życie w Architekturze spośród 459 nadesłanych zgłoszeń.
Wielopokoleniowy dom / Wrocław Dom powstał w ramach konkursu, którego główną ideą było stworzenie zabudowy mieszkaniowej wielorodzinnej, wzmacniającej więzi społeczne. O realizacji biura Major Architekci na Nowych Żernikach pisze Agnieszka Labus.
Zespół Czwarty Wymiar na Nowych Żernikach projektu ch+ i VROA Na Nowych Żernikach we Wrocławiu rozpoczęła się realizacja kolejnego zespołu mieszkaniowego. Zaprojektowały go pracownie ch+ i VROA architekci
Osiedle Atmosfera na Nowych Żernikach – zespół nominowany do UE Mies van der Rohe Award 2019 Prezentujemy osiedle Atmosfera na Nowych Żernikach we Wrocławiu – jedną z realizacji nominowanych do UE Mies van der Rohe Award 2019. Projekt zespołu opracowały biura Arch_it, Pracownia Architektury Głowacki, Horn Architekci, S3NS oraz TSB.
Jakub Dalek o projekcie domu Podwójna hybryda [FILM] Wykład Jakuba Dalka na temat projektu domu Podwójna hybryda – kooperatywy w pasywnym budynku wielorodzinnym na osiedlu Nowe Żerniki we Wrocławiu (proj. A+house). Prezentacja odbyła się w ramach otwartych obrad jury towarzyszących konkursowi Innowacje w Architekturze 2017.
Budynek mieszkalny na modelowym osiedlu Nowe Żerniki we Wrocławiu Praca nad projektem i realizacja budynku wielorodzinnego powstającego w ramach kwartału XI ilustruje średnią doświadczeń wszystkich projektantów pracujących przy inwestycjach w ramach Nowych Żernik – o realizacji jednego z pierwszych budynków w obrębie wzorcowego osiedla, dla którego ideową inspiracją była głośna wystawa WuWA z 1929 roku, piszą Zbigniew Maćków i Szymon Brzezowski.