Architektura MuratorRealizacjeBiuro The Software House w Gliwicach

Biuro The Software House w Gliwicach

Architekci, adaptując wnętrza zabytkowego budynku poczty na pomieszczenia biurowe, wykreowali przestrzeń, która spełniając światowe standardy pracy nie zatraca specyficznego klimatu małej firmy.

Biuro The Software House w budynku poczty z lat 1903-1906
W przestrzeni pracy znajduje się wiele roślin. Aby dostarczyć im światło zamontowano specjalne lampy z żarówkami led (o spectrum światła dziennego); Fot. Tomasz Zakrzewski / Archifolio
Biuro The Software House w budynku poczty z lat 1903-1906Gliwice, ul. Dolnych Wałów 8
AutorzyZalewski Architecture Group, Krzysztof Zalewski, Adam Gil, architekci: Krzysztof Zalewski, Adam Gil
KonstrukcjaPRO-STA pracownia inżynierska
Generalny wykonawcaAd Astra sp. z o.o.
InwestorThe Software House Sp. z o.o.
Powierzchnia użytkowa1500.0 m²
Projekt2017
Data realizacji (koniec)2017
Koszt inwestycjinie podano

W Gliwicach jednym z najbardziej rozpoznawalnych zabytków jest neogotycki gmach Poczty Głównej wybudowany przy ulicy Dolnych Wałów w latach 1903-1906. Jesienią 2015 roku miasto sprzedało budynek katowickiej firmie DL Invest Group, która go zmodernizowała i zaadaptowała na przestrzenie biurowo-usługowe. Na parterze znajduje się klub fitness, pierwsze i drugie piętro zajmuje siedziba biura The Software House, a najwyższe szkoła języków obcych. Wybór historycznego budynku Starej Poczty w Gliwicach na nową siedzibę jest elementem budowania marki The Software House, a także służy zapewnieniu pracownikom znakomitej przestrzeni do pracy w centrum miasta. Za aranżację wnętrz biura odpowiada gliwicka pracownia Zalewski Architecture Group, znana z projektów nieszablonowych przestrzeni o wysokiej jakości użytkowej i estetycznej. Pracownicy w branży IT mają wysoko rozwinięte analityczne myślenie, jednak gorzej radzą sobie z funkcjonowaniem w dużej grupie. W celu złagodzenia tego zjawiska, architekci wykreowali dla 120 osób przestrzeń biurową, która spełniając światowe standardy pracy nie zatraca specyficznego klimatu małej firmy, w której pracuje się jak w domu. Projektanci, mając do dyspozycji otwarte przestrzenie rozlokowane wokół prostokątnego dziedzińca na pierwszym piętrze, zaprojektowali zróżnicowane wnętrza pracy i wypoczynku.

Biuro The Software House w budynku poczty z lat 1903-1906
Antresola dzieli przestrzeń sali na bardziej przytulną poniżej i wyizolowaną powyżej; Fot. Tomasz Zakrzewski / Archifolio

Całe biuro podzielone jest na kilka stref – wejściową z recepcją, salę wspólną z aneksem kuchni, dwupoziomową przestrzeń biurową oraz gabinety zarządu firmy. Pracownicy mają do wyboru open space – wydzielone ażurowymi ściankami kameralne aneksy dla kilku osób oraz niewielkie „cele” służące kontemplacji i wyciszeniu, na które zaadaptowano dawne korytarze. W otwartej przestrzeni znalazły się też szklane, zamykane boksy służące naradom i telekonferencjom. W strefie biurowej dominują naturalne materiały, jak sklejka, filc, korek wzbogacone laminatem i aluminium oraz elementami z siatki cięto-ciągnionej. Przyjazne materiały i kolory w ciepłej tonacji barw ziemi urozmaicone jaskrawymi kolorami mebli, mają pozytywnie działać na pracowników, redukować stres, sprzyjać koncentracji. W strefie zarządu tonacja kolorystyczna jest chłodniejsza z dominacją ciemnych szarości, pomieszczenia wydzielają szklane ścianki, a wiszące pod sufitem świecące obręcze lamp nadają wnętrzom nieco kosmiczny charakter. Możliwość całkowitej izolacji umożliwiają szare kotary, które równocześnie sprawiają, że pokoje nabierają charakteru przytulnego domowego salonu. Wspólna strefa wielofunkcyjna jest w zależności od potrzeby jadalnią, miejscem spotkań, pracy i salą wykładową z opuszczanym spod sufitu ekranem. Dużą wysokość tej sali wykorzystano budując przeznaczoną dla rekreacji antresolę, na której umieszczono pufy. Aneks kuchni wydziela podłużna wielofunkcyjna wyspa. Pomieszczenia łączy dostępny dla wszystkich imponujący wewnętrzny taras. W przestrzeniach biurowych na specjalną uwagę zasługują rośliny, które poprawiają wilgotność, regulują temperaturę, produkują tlen i redukują stres. Około 200 specjalnie dobranych gatunków roślin, między innymi z chrobotkiem reniferowym, znajduje się niemal wszędzie - zwisają z sufitu, rosną na półkach, na parapetach, pokrywają ścianki działowe. Motyw natury wykorzystany jest we wzorze na wykładzinie podłogowej, na której meandruje symboliczna rzeka, łącząca różne strefy. Architekci z pracowni Zalewski Architecture Group, adaptując wnętrza zabytkowego budynku, połączyli historię z nowoczesnością i wykreowali humanistyczną przestrzeń biurową. Potwierdzeniem tego jest nagroda w konkursie organizowanym przez firmę CBRE na najlepsze biura w Polsce OFFICE SUPERSTAR 2018 w kategorii Biuro w Branży Technologicznej oraz nominacja w konkursie Eurobuild Awards w Architekturze 2018 i PLGBC Green Building Awards 2018.

Tagi:
Park Chrobrego w Gliwicach Realizacja wpisuje się w formułę projektowania holistycznego, które pozwala zachować walory przyrodnicze i krajobrazowe czy historyczne – o nowym projekcie biur visio architects and consultants i 44STO pisze Piotr Bujas.
Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach Rozpoczęła się realizacja Centrum Edukacji Ekologicznej na terenie składowiska odpadów w Gliwicach według projektu Studia BB Architekci. W ramach założenia powstanie samowystarczalny energetycznie pawilon i ścieżka edukacyjna prowadząca na zrekultywowaną hałdę śmieci.
Rozbudowa liceum im. Edwarda Dembowskiego w Gliwicach W projekcie nowego obiektu Liceum Ogólnokształcącego im. Edwarda Dembowskiego w Gliwicach architekci z ARP Manecki postawili na prostotę i minimalizm, nawiązując do pobliskiej zabudowy i charakteru miasta.
Gliwickie Dni Dziedzictwa 2018: architektura willi i rezydencji miejskich W ramach odbywających się już po raz szesnasty Gliwickich Dni Dziedzictwa Kulturowego zaplanowano cykl spacerów architektonicznych po rezydencjach i willach miejskich. To niepowtarzalna okazja, by zwiedzić 23, w większości niedostępne na co dzień gliwickie obiekty. Patronem wydarzenia jest „Architektura-murator”.
Cykl wykładów o architekturze: Gliwice na ich drodze Muzeum w Gliwicach zaprasza na cykl wykładów poświęconych architekturze i urbanistyce Gliwic, twórczości działających w mieście projektantów i budowniczych
X Gliwickie Dni Dziedzictwa Kulturowego 2012. Szlak drewnianych kościołów na Śląsku Dziesiąta edycja Gliwickich Dni Dziedzictwa Kulturowego, zaplanowana na 15 i 16 września, to świetna okazja do poznania sakralnych zabytków ziemi gliwickiej. Oprócz wycieczek szlakiem drewnianych  kościołów, w programie znalazły się m.in. pokazy tradycyjnej ciesiołki i rzeźby w drewnie, wykłady, wystawy...