Architektura MuratorRealizacjeBiurowa kamienica Kopernika 21 w Warszawie

Biurowa kamienica Kopernika 21 w Warszawie

Budynek przy ulicy Kopernika 21, zbudowany według projektu pracowni Grupa 5 Architekci, to jeden z najmniejszych biurowców w Warszawie. Na niewielkiej działce udało się stworzyć zwarty narożnik dwóch śródmiejskich ulic, który porządkuje urbanistycznie tę część centrum miasta.

Biurowa kamienica Kopernika 21 w Warszawie
Fot. Mikołaj Lelewski
Budynek biurowo-usługowy przy ulicy Kopernika w Warszawieul. Kopernika 21
AutorzyGrupa 5 Architekci sp. z o.o., architekci Roman Dziedziejko, Mikołaj Kadłubowski, Michał Leszczyński, Krzysztof Mycielski, Rafał Zelent
Współpraca autorskaarchitekt Dariusz Kwiatkowski
Projekt wykonawczy:architekci Piotr Czarnecki, Katarzyna Roman, Łukasz Katarzyński
KonstrukcjaNAZBUD Firma Projektowo – Konsultingowa mgr. Inż. Wojciech Naziębło
Współpraca:mgr. inż. Maciej Leszczyński mgr. Inż.. Paweł Żarnowski
Generalny wykonawcaAussie Management sp. z o.o
InwestorKopernika 21 sp. z o.o.
Powierzchnia terenu199.0 m²
Powierzchnia zabudowy137.0 m²
Powierzchnia użytkowa613.0 m²
Powierzchnia całkowita872.0 m²
Kubatura2829.0 m³
Projekt (data)2003-2013
Data realizacji (początek)2014
Data realizacji (koniec)2016

Jeszcze kilka lat temu trudno było wyobrazić sobie, że na maleńkim skwerze w narożniku ulic Kopernika i Ordynackiej, pomiędzy dwiema kamienicami, mógłby powstać jakikolwiek budynek. Kształt tego rejonu śródmieścia Warszawy do 2013 roku istniał w niezmienionej postaci od czasu powojennej odbudowy, kiedy wlot ulicy Ordynackiej domknęły fronty socrealistycznej kamienicy i modernistycznego biurowca, a południową elewację jednej z dwóch ocalałych obok kamienic przy ulicy Kopernika, uformowano wybijając okna w dawnej ścianie szczytowej.

Początkowo plany wybudowania w tym miejscu biurowca wywołały kontrowersje, a nawet protesty – przylegające budynki nie posiadały ślepych ścian, do których można by dostawić nową zabudowę, co w jednym przypadku wymuszało konieczność zamurowania okien. Ze względu na rangę miejsca – sąsiedztwo Traktu Królewskiego i zabytkowy układ urbanistyczny tej części śródmieścia – projekt zabudowy był konsultowany ze stołecznym i wojewódzkim konserwatorem zabytków. Projekt został zaopiniowany pozytywnie, co nie dziwi w kontekście historii tej parceli, bowiem nie zawsze była ona pusta – przed II wojną światową stała tu bardzo skromna, piętrowa, narożna kamienica. Po jej zniszczeniu w czasie Powstania Warszawskiego nie planowano tu zabudowy, zasadzono drzewa. Kilka lat temu, na fali zwrotów nieruchomości, grunt odzyskały zakonnice ze Zgromadzenia Sióstr Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Marii Panny, które następnie sprzedały go prywatnemu inwestorowi.

Projekt budynku powstał w znanej warszawskiej pracowni Grupa 5 Architekci. Założeniem autorów było stworzenie zwartego narożnika dwóch śródmiejskich ulic, który przywróciłby przedwojenny układ i uporządkował urbanistycznie tę część centrum Warszawy. Architekci stanęli przed trudnym zadaniem: zaprojektować współczesną plombę na bardzo małej działce, w strefie chronionej przez konserwatora zabytków i w sąsiedztwie najcenniejszego historycznego zespołu stolicy – Traktu Królewskiego, który jest jednocześnie najbardziej reprezentacyjną przestrzenią w mieście.

Bryłę budynku ukształtowano dzieląc ją na dwie części: dwukondygnacyjny kamienny cokół, nawiązujący formą, wysokością i podziałami architektonicznymi do sąsiednich budynków, oraz wyrastającą ponad nim czterokondygnacyjną wieżę. Gabaryt budynku oraz jego kształt został w znacznej mierze wymuszony bardzo bliskim sąsiedztwem niskich kamienic. Z tego też powodu ostatnia kondygnacja została w pełni przeszklona, aby biurowiec nie zdominował okolicy. Z kolei aby nie przerywać historycznej linii zabudowy ulicy Kopernika, a jednocześnie nie ograniczać przestrzeni dostępnej dla pieszych, piętro części cokołowej zostało nadwieszone nad chodnikiem. Ze względu na bardzo małą powierzchnię działki i względy ekonomiczne zrezygnowano z budowy podziemnego garażu.

Elewacja z jasnego piaskowca to udane nawiązanie do fasad zarówno przedwojennych, jak i powojennych kamienic i bloków warszawskiego Śródmieścia. Nadano jej wyraźne podziały pionowe oraz wycofane w stosunku do nich podziały poziome, nawiązujące wysokością do gzymsów poszczególnych kondygnacji sąsiednich budynków, a także ożywiono zestawiając płyty gładkie z ryflowanymi. Część cokołowa została dodatkowo odcięta od wieży pasem z ciemnoszarego granitu. Można powiedzieć, że architekci podtrzymali popularny w ostatnich latach trend wykańczania fasad nowych plomb w centrum Warszawy – kamieniem obłożono także elewacje stojącego przy tej samej ulicy apartamentowca Rezydencja Foksal, nowego skrzydła Warszawskiego Szpitala dla Dzieci, czy znajdującego się nieopodal biurowca MSZ przy ulicy Krywulta.

Akademik BaseCamp we Wrocławiu W projekcie kluczowe było uwzględnienie w reprezentacyjnym kwartale miasta architektury tła, budynków poprzemysłowych sprzed ponad stu lat – o projekcie Grupy 5 Architekci pisze Aleksandra Czupkiewicz.
Zespół biurowo-usługowy Face2Face w Katowicach Ideą projektu było stworzenie takiego miejsca na mapie biurowej centrum Katowic, gdzie strefa do pracy spotyka się z zieloną przestrzenią – pisze o realizacji Face2Face Justyna Swoszowska.
Apartamenty na wynajem przy Św. Barbary w Warszawie: modernizacja kamienic według Grupy 5 Dwie kamienice stanowiące część modernistycznego zespołu dawnego Urzędu Telekomunikacyjnego zostaną zaadaptowane na apartamentowiec z mieszkaniami na wynajem. Projekt przebudowy opracowało biuro Grupa 5 Architekci.
Akademik BaseCamp / Łódź Program obiektu, niezredukowany do przestrzeni mieszkalnej, sprzyja formułom co-livingu i co-workingu, w czym pomaga przemyślana aranżacja – o nowej realizacji biura Grupa 5 Architekci pisze Karolina Tunajek.
Zespół biurowy Studio w Warszawie: nowy wieżowiec projektu Arrow Architects i Grupa 5 Architekci Na warszawskiej Woli, między rondem ONZ i Daszyńskiego, startuje realizacja kolejnego kompleksu biurowego. Zespół według projektu duńskiej pracowni Arrow Architects oraz polskiej Grupa 5 Architekci zostanie oddany do użytku w  2023 roku.
Akademik na Solcu projektu pracowni Grupa 5 Architekci Rozpoczęła się realizacja prywatnego akademika na warszawskim Solcu. Na potrzeby domu studenckiego zaadaptowany zostanie modernistyczny biurowiec z lat 60. Projekt nowego obiektu opracowało biuro Grupa 5 Architekci.