Architektura MuratorRealizacjeBiurowiec Diament we Wrocławiu

Biurowiec Diament we Wrocławiu

Na obszarze Wrocławskiego Parku Przemysłowego powstał biurowiec wyróżniający się frontową elewacją. Wielkoformatowe szklane elementy tworzą krystaliczną strukturę inspirowaną motywem diamentu. Wnętrze budynku zostało zaprojektowane w sposób prosty i konsekwentny. Bryła odznacza się kompaktowością i od-powiednią skalą, dobrze dobraną do najnowszych obiektów przy ul. Robotniczej – pisze Aleksandra Czupkiewicz.

Biurowiec Diament we Wrocławiu
Biurowiec Diamentum Office powstał na przemysłowych terenach wrocławskiego Szczepina; widok na fasadę i zachodnią elewację obiektu od ul. Robotniczej; Fot. Maciej Lulko
Biurowiec Diamentum OfficeWrocław, ul. Robotnicza 42a
AutorzyCavatina & Partners, architekt Piotr Jasiński
Współpraca autorskaarchitekci Paulina Dziuda, Katarzyna Szczotok, Katarzyna Marczykiewicz
Architektura wnętrzCavatina & Partners, architekt Katarzyna Szczotok
Generalny wykonawcaCavatina GW Sp. z o.o.
InwestorCavatina Holding S.A.
Powierzchnia terenu2487.0 m²
Powierzchnia zabudowy1345.0 m²
Powierzchnia użytkowa9291.0 m²
Powierzchnia całkowita11308.0 m²
Kubatura42430.0 m³
Projekt2016
Data realizacji (koniec)2018
Koszt inwestycjinie podano

Obszar wokół ulic Strzegomskiej, Robotniczej i Góralskiej ma ponad stuletnie tradycje przemysłowe, a dziś w wyniku strategii władz miasta tworzy Wrocławski Park Przemysłowy jako spójny i zrewitalizowany kompleks o powierzchni 163 hektarów. Teren ten został podzielony umownie na trzy części, którym nadano nazwy historycznych zakładów produkcyjnych Archimedes, Dolmel i Pafawag. Działalność prowadzi tu ponad 260 przedsiębiorstw z różnych branż, przede wszystkim budowlanej, elektronicznej czy informatycznej. Obecnie wzdłuż ulicy Robotniczej powstaje coraz więcej biurowców.

Biurowiec Diament we Wrocławiu
Tylna elewacja budynku wraz z terenem zagospodarowania, w obrębie którego zlokalizowano 10 miejsc parkingowych oraz dużą liczbę stojaków rowerowych, wymaganych planem miejscowym; Fot. Maciej Lulko

W maju tego roku oddany został do użytku Diamentum Office – jeden z dwóch budynków biurowych przy ulicy Robotniczej, których inwestorem jest Cavatina Holding. Za projekty obu obiektów odpowiada pracownia Piotr Jasiński Architekci z Katowic. Biurowiec tylną elewacją zamyka równoległą do ulicy Góralskiej oś zakładów należących do spółki Archimedes. Od tej strony, a także od wschodu i zachodu ściany zewnętrzne pokryte są naprzemiennie szkłem i panelami kompozytowymi wykończonymi anodyzowanym, szczotkowanym aluminium. Porządek tej struktury zmienia się na wysokości trzeciej i piątej kondygnacji, dzieląc budynek na trzy części. Frontowa elewacja skonstruowana jest podobnie, ale dodatkowo nałożono na nią wielkoformatowe szklane elementy. W założeniu miała ona nawiązywać do struktury diamentu, nadając obiektowi lekkości i efemeryczności. Szkoda tylko, że motyw ten nie został zastosowany konsekwentnie. Fasada radykalnie odcina się od reszty. Ozdobna elewacja „zawija się” na ścianę zachodnią tylko w niewielkim stopniu. Natomiast od wschodu, ze względu na przepisy przeciwpożarowe, takie wywinięcie nie było możliwe. Zaprojektowany na planie prostokąta budynek ma jeden centralny trzon komunikacyjny, wyposażony w dwie klatki schodowe oraz trzy szyby windowe. Układ funkcjonalny pozwala na wydzielenie przestrzeni biurowej nawet dla czterech najemców. Parter zajmują hol wejściowy, stołówka pracownicza oraz część naziemna parkingu. Pozostałe siedem kondygnacji to powierzchnie biurowe. Wysokością budynek nawiązuje do stojącej naprzeciwko siedziby Banku Zachodniego WBK, która powstała w styczniu tego roku według projektu wrocławskiej pracowni M.Z. Walas. Części wspólne Diamentum Office utrzymano w stonowanej kolorystyce. Wnętrze budynku zostało zaprojektowane w sposób prosty i konsekwentny. Bryła odznacza się kompaktowością i odpowiednią skalą, dobrze dobraną do najnowszych obiektów przy ul. Robotniczej.

Tagi:
Centrum Południe we Wrocławiu projektu APA Wojciechowski Zakończono realizację I etapu kompleksu Centrum Południe we Wrocławiu według projektu warszawskiej pracowni APA Wojciechowski. Na terenie inwestycji zastosowany zostanie tzw. zielony beton.
Concordia Design we Wrocławiu: dlaczego realizacja MVRDV budzi kontrowersje Concordia Design we Wrocławiu została oficjalnie otwarta. Budynek budzi jednak w mieście wiele emocji. Część aktywistów wciąż przekonuje, że zgodnie z wcześniejszymi obietnicami magistratu obiekt powinien być przeznaczony na cele społeczne, część krytykuje projekt holenderskiej pracowni MVRDV za odtwórczość i nieuszanowanie kontekstu. Zanim przekonacie się na własne oczy, jak jest naprawdę, zobaczcie zdjęcia i film Juliusza Sokołowskiego.
Muzeum Lubomirskich: wyniki konkursu na projekt wystawy Zakład Narodowy im. Ossolińskich i Fundacja Art Transparent rozstrzygnęły konkurs na projekt wystawy stałej przyszłego Muzeum Książąt Lubomirskich we Wrocławiu. Zwyciężyło Studio 1:1 z Gdańska, ale nagrodzono też pracownię ONTO Kai Nosal i biuro Aleksandra Wadasa.
Kaplica wotywna we Wrocławiu Architekci przetransponowali tradycyjny model sacrum do współczesnych form i znaczeń, by zwrócić uwagę na wiadukt Autostradowej Obwodnicy Wrocławia. Z barier energochłonnych zbudowali kaplicę, która przekracza schematy architektury sakralnej. O nowej realizacji Maćków Pracownia Projektowa pisze Łukasz Wojciechowski.
Miejski ul we Wrocławiu – wyniki konkursu na projekt dworcowej pasieki Galeria BWA Wrocław Główny oraz PKP S.A. ogłosiły wyniki konkursu na projekt miejskiego ula. Obiekt już w przyszłym roku stanie na jednym z tarasów wrocławskiego dworca głównego.
Osiedle Aleja Dębowa 17-19 we Wrocławiu Na wrocławskim Borku rozpoczęła się budowa nowego osiedla, w którym zaplanowano łącznie 41 mieszkań. Najmniejsze będą mieć 30 m2, największe, trzypoziomowe, nawet 197 m2. Za projekt zespołu odpowiada Maćków Pracowania Projektowa.