Architektura MuratorRealizacjeBiurowiec Press Glass projektu Konior Studio

Biurowiec Press Glass projektu Konior Studio

Nowa siedziba firmy Press Glass projektu Konior Studio stanęła w malowniczej okolicy na skraju Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Priorytetem architektów było stworzenie komfortowego miejsca pracy, dobrze doświetlonego i otwartego na otaczający krajobraz.

Biurowiec Press Glass projektu Konior Studio
Biurowiec Press Glass w Konopiskach, proj. Konior Studio; fot. Nate Cook Photography
Siedziba firmy Press GlassKonopiska, ul. Golfowa 19
AutorzyKonior Studio, Tomasz Konior, Marcin Piotrowski, Dominik Koroś, Angelika Drozd, Maria Green, Jakub Bojas, Wojciech Przywecki, Paweł Przeniosło, Paweł Jurkiewicz, Diana Niebrzydowska
KonstrukcjaPKBI, Freyssinet
Generalny wykonawcaPress Glass SA, Kobnext, RPAlu (fasady)
InwestorPress Glass
Powierzchnia użytkowa5398.0 m²
Data realizacji (koniec)2020

Biurowiec firmy Press Glass – lidera w europejskiej branży okien zespolonych – zrealizowano w Konopiskach koło Częstochowy. To miejsce dość nietypowe na lokalizację nowoczesnego budynku komercyjnego. Siedziby firm powstają zazwyczaj w centrach miast lub w pobliżu ważnych węzłów komunikacyjnych. Naturalny krajobraz i perspektywa po horyzont raczej nie kojarzą się z zabudową biurową. Decyzją inwestora dawne pola uprawne na skraju Jury Krakowsko-Częstochowskiej od lat przekształcane są w pole golfowe, jedno z najpiękniejszych w Polsce. Teraz tę niczym nieograniczoną przestrzeń z licznymi zbiornikami wodnymi i różnorodnymi gatunkami drzew uzupełniono o kolejny etap inwestycji – Press Glass Head Quarters – pisali o procesie realizacji na łamach „A-m” Tomasz Konior i Marcin Piotrowski z Konior Studio (10/2019).

Press Glass od Konior Studio: biurowiec z widokiem na zieleń

Trzykondygnacyjny budynek Press Glass Polska oferuje ponad 5 tys. m² powierzchni użytkowej. Zaprojektowano go na planie trójkąta, a głównym założeniem było ocalenie istniejącego na działce drzewa oraz zachowanie strumienia, który przez nią przepływa. Podział na trzy kondygnacje odpowiada specyfice ich funkcji. W przyziemiu znajduje się reprezentacyjna strefa wejściowa z recepcją, sale konferencyjne, miejsca pracy w open space, wejście dla pracowników, kantyna, strefa sportowo-rekreacyjna oraz część magazynowa. Wyższy poziom mieści strefę operacyjną, która pełni funkcję głównego miejsca pracy. Tutaj zlokalizowano wszystkie działy firmy rozmieszczone w logicznym ciągu wzdłuż zewnętrznej elewacji. Wokół wewnętrznego ogrodu przewidziano strefę relaksu i swobodnej pracy w otwartej przestrzeni. Na tym poziomie znajduje się również lądowisko dla helikopterów. Najwyższą kondygnację przeznaczono natomiast dla zarządu firmy Press Glass Polska – czytamy w tekście  autorów dla „Architektury-murator”. Na każdym poziomie dostępne są wyjścia na otaczające budynek zielone tarasy widokowe. Również dach nowej siedziby Press Glass obsadzony jest specjalnie dobranymi roślinami.

Biurowiec Press Glass projektu Konior Studio
Biurowiec Press Glass w Konopiskach, proj. Konior Studio; fot. Nate Cook Photography

Siedziba firmy Press Glass w Konopiskach: nie tylko szkło

Szkło w siedzibie Press Glass stanowi bardzo ważny, ale niedominujący element. Wśród materiałów wykończeniowych znajdziemy beton, również  z odciśniętym szalunkiem lub chropowatą fakturą nadaną metodą groszkowani oraz drewno. Wielkie, płaskie tafle z refleksyjnych szyb są uzupełnione detalami z polerowanej stali nierdzewnej. Od początku projektowania byliśmy pod opieką firmy Press Glass, która zadbała o optymalne parametry szklenia i produkcję dwukomorowych zestawów szyb giętych po łuku, które trafiały na zaokrąglone narożniki trójkątnego biurowca. Wyzwaniem było zachowanie jednolitych parametrów między płaskimi, wklęsłymi i wypukłymi zestawami o niestandardowych formatach. Ogromne znaczenie miał właściwy dobór konstrukcji szyb oraz odpowiednich powłok, grubości tafli szklanych i wypełnienia. Inwestor przykładał ogromną wagę zarówno do jakości, jak i aspektów estetycznych – wyjaśniają projektanci.

Systemy aluminiowe dla budynku dostarczyła firma Aluprof. Fasada nowej siedziby Press Glass została wykonana z systemu MB-SR50N EFEKT, co pozwoliło na uzyskanie efektu jednolitej, szklanej ściany. W projekcie wykorzystano również system okienno-drzwiowy MB-86 SI oraz MB-77HS, czyli wytrzymałe i smukłe drzwi podnoszono-przesuwne, które umożliwiają budowę niskoprogowych skrzydeł o ciężarze do 600 kg, wysokości do 3,24 m i szerokości aż 3,3 m. Ślusarkę i elewację w systemach aluminiowych wykonała firma RP-Alu. Pełna prezentacja siedziby firmy Press Glass z tekstami krytyków architektury, założeniami autorskimi w numerze 09/2021 „Architektury-murator”.

Siedziba firmy Press Glass w Konopiskach Najnowsza realizacja Konior Studio udowadnia, że można wciąż cieszyć się z powstawania nowych budynków w dziewiczym terenie, że architektura nie musi być zniszczeniem ani raną w krajobrazie, tylko wartością dodaną – pisze Oskar Grąbczewski.
Klejnot w skromnej oprawie: o szkole muzycznej w Warszawie Dariusz Herman Sala zachwyca. Jasne, jesionowe panele akustyczne, o pięknej i bogatej fakturze, zestawione z czernią, przywodzą na myśl najlepsze wzorce. To będzie ważne miejsce na niezbyt bogatej, koncertowej mapie Warszawy – o przebudowie dawnego domu sierot w Warszawie na nową siedzibę szkoły muzycznej projektu Konior Studio pisze Dariusz Herman.
Siedziba kancelarii prawnej projektu Konior Studio W katowickim Wełnowcu dobiega końca realizacja nowej siedziby jednej z największych śląskich kancelarii prawnych – Ślązak, Zapiór i Wspólnicy. Projekt obiektu z wykorzystaniem elementów historycznych magazynów znajdujących się na działce opracowało Konior Studio.
Nowa filharmonia w Ostrawie według Konior Studio Do udziału w konkursie na projekt nowej siedziby filharmonii władze Ostrawy zaprosiły trzy pracownie: Steven Holl Architects, Konior Studio i Henning Larsen Architects. Polski zespół zaproponował obiekt w formie przeskalowanej oranżerii wkomponowanej w istniejący park.
Nowa filharmonia w Brnie Wiemy, jak będzie wyglądała nowa sala koncertowa w Brnie według projektu Konior Studio. Na spotkaniu z władzami tego czeskiego miasta autorzy przedstawili właśnie pierwsze wizualizacje budynku.
Centrum edukacji w Czechowicach-Dziedzicach W Czechowicach-Dziedzicach powstanie Centrum Edukacji Ekologicznej według konkursowego projektu Konior Studio.