Architektura MuratorRealizacjeBudynek Cerisier Résidence od Ultra Architects

Budynek Cerisier Résidence od Ultra Architects

Na poznańskim Grunwaldzie, w pobliżu Lasku Marcelińskiego, zakończyła się realizacja budynku mieszkalnego Cerisier Residence projektu pracowni Ultra Architects.

Budynek Cerisier Résidence od Ultra Architects
Budynek mieszkalny Cerisier Residence w Poznaniu, proj. Ultra Architects; fot. Maciej Lulko
Budynek Cerisier Résidence Poznań, ul. Smardzewska 5,7
AutorzyUltra Architects
InwestorBouygues Immobilier
Powierzchnia użytkowa10377.0 m²
Powierzchnia całkowita12091.0 m²
Kubatura25815.0 m³
Data realizacji (początek)2019
Data realizacji (koniec)2020

Czterokondygnacyjny budynek Cerisier Résidence stanął przy ul. Smardzewskiej na Grunwaldzie. Znalazło się w nim 106 mieszkań o zróżnicowanych rozkładach. Wszystkie mają balkony, a te na parterze ogródki o powierzchni dochodzącej do 200 m². W ofercie znajdują się kawalerki oraz lokale 2-, 3- i 4-pokojowe o metrażach od 28 do 90 m². Do dyspozycji mieszkańców są także miejsca parkingowe w podziemnej hali garażowej oraz rowerownia.

Cerisier Residence, czyli Wiśniowa Rezydencja w Poznaniu

Budynek zaprojektowano na planie zbliżonym do litery C. Na powstałym w ten sposób półotwartym patio, urządzonym na stropie garażu, inwestor przewiduje posadzić niewielkie drzewa wiśni. Pojawią się tu także elementy małej architektury, w tym charakterystyczne ławki z pergolami. Monochromatyczne elewacje, wykończone tynkiem mineralnym cienkowarstwowym w odcieniach szarości i bieli, ocieplają drewnopodobne okładziny niektórych balkonów i obramień okiennych. Podobne okładziny zastosowano w częściach wspólnych. Inwestorem Cerisier Résidence jest francuski deweloper Bouygues Immobilier.

Konstrukcja biurowca – o biurowcu Za Bramką Jerzy Kolbusz Ponieważ tarasy zaplanowano na każdej kondygnacji, geometria każdego stropu jest inna. Stworzyło to problemy z ich podparciem. W miarę regularny w dolnych partiach obiektu układ słupów tracił wraz z wysokością swoją powtarzalność. W efekcie część słupów wyższych kondygnacji obciąża niższe stropy w przęsłach płyt i podciągów. Wymagało to sporego wysiłku przy konstruowaniu i tworzeniu modeli obliczeniowych – pisze główny konstruktor budynku Jerzy Kolbusz.
Jak kubaturowa łamigłówka – o biurowcu Za Bramką Tomasz Głowacki Obiekt, choć nowoczesny, świetnie wpisuje się w zabytkową, niejednolitą architekturę okolicy. Od strony ulicy Za Bramką architekci uzupełnili pierzeję czterokondygnacyjną bryłą, która następnie schodzi tarasowo do wysokości parteru, stykając się z niskimi przybudówkami i oficynami we wnętrzu kwartału. Przyjęte rozwiązanie, wypracowane w wyniku wielu analiz i studiów, jest kubaturową łamigłówką – pisze Tomasz Głowacki.
Staromiejskie wibracje – o biurowcu Za Bramką Piotr Marciniak Zastosowanie efektownej okładziny z siatek cięto-ciągnionych w historycznym kontekście może wydawać się propozycją zbyt odważną, ale nowa architektura nie epatuje odmiennością, a jedynie delikatnie wibruje i ożywia przestrzeń ulicy. Pionowe podziały na elewacji wraz z wyrazistą artykulacją okien o podwójnej wysokości tworzą subtelną grę płaszczyzn, nadając budynkowi ożywczy w tym miejscu akcent monumentalności – pisze Piotr Marciniak.
Biurowiec Za Bramką w Poznaniu Ten znakomity projekt przeistacza zaniedbany fragment poznańskiej starówki w nowej jakości miejski ogród. Autorom udało się stworzyć atrakcyjną, intensywną zabudowę z uszanowaniem architektonicznego sąsiedztwa i szczególną atencją dla przyrody – o nowej realizacji w historycznej części Poznania, łączącej funkcje biurowca, wertykalnego parku i publicznego parkingu piszą Tomasz Głowacki i Piotr Marciniak. W numerze także wypowiedzi współautorów obiektu Marcina Kościucha i Tomasza Osięgłowskiego oraz głównego konstruktora Jerzego Kolbusza. Ponadto przypominamy okoliczności rozpoczęcia tej inwestycji, której głównym celem było uporządkowanie miejsc parkingowych na pobliskim placu Kolegiackim.
Plac Kolegiacki – o okolicznościach realizacji biurowca Za Bramką Tomasz Żylski Budowa biurowca z trzypoziomowym garażem podziemnym przy ulicy Za Bramką w Poznaniu związana jest z planowaną od dawna rewitalizacją pobliskiego placu Kolegiackiego. Władze miasta przystąpiły do realizacji, by zlikwidować wreszcie parking na placu i uporządkować jego przestrzeń – pisze Tomasz Żylski
Siedziba tygodnika „Wiadomości Wrzesińskie” Architekci zaprojektowali optymalne środowisko pracy dla kreatywnego zespołu. Dodatkowy atut stanowi przenikająca się z obiektem przestrzeń publiczna, która może zmienić siedzibę lokalnej gazety w ważny element lokalnej tożsamości – pisze Krzysztof Mycielski.