Architektura MuratorRealizacjeCentrum kulturalne La Cité du Vin w Bordeaux

Centrum kulturalne La Cité du Vin w Bordeaux

La Cité du Vin to park tematyczny poświęcony historii wina. Ze względu na spektakularną formę obiekt doczekał się porównań do muzeum Guggenheima w Bilbao. Budynek powstał według projektu pracowni XTU architects.

La Cité du Vin w Bordeaux
Fot. materiały prasowe firmy Guardian Industries
La Cité du Vin134 - 150 Quai de Bacalan, 33300 Bordeaux, Francja
AutorzyXTU architects — anouk legendre + nicolas desmazières
Inwestormiasto Bordeaux
Konkurs:kwiecień 2011
Data realizacji (początek)2013
Data realizacji (koniec)2016
Koszt inwestycji81 mln Euro

Otwarte 1 czerwca 2016 roku La Cité du Vin to nowe centrum kulturalne w słynącym z produkcji wina francuskim mieście Bordeaux. Położony nad rzeką Garonne budynek mieści ekspozycję poświęconą historii trunku, kilka stref degustacyjnych, sklepy i restauracje. Wszystko to na powierzchni 12.927 m2. Ekspresyjna forma zaoblonego ze wszystkich stron obiektu przyciąga uwagę już z dużej odległości. Zwłaszcza za sprawą pionowego akcentu w postaci wieży o wysokości 55-metrów, na której szczycie znajduje się restauracja z panoramicznym widokiem na otaczające winnice. Jak mówią projektanci - Anouk Legendre oraz Nicolasa Desmazières z biura architektonicznego XTU inspiracją była dla nich był ruch wina wirującego w kieliszku. Nic dziwnego więc, że otwarte 1 czerwca La Cité du Vin porównywane jest do siedziby muzeum Guggenheima w Bilbao.

Skomplikowana geometria budynku oraz chęć uzyskania założonego w projekcie efektu odbijania światła na złoto, wymagała doboru odpowiedniego materiału. Wykonano ją z dwóch rodzajów szkła - Guardian SunGuard Solar Gold 20 oraz Guardian UltraClear oraz opalizujących paneli aluminium. Zastosowane materiały sprawiają, że wygląd budynku zmienia się w zależności od pory dnia i pogody. W sumie do wykonania elewacji wykorzystano 900 paneli szklanych, które zajmują powierzchnię o wielkości 2700 m2. Część paneli została pokryta sitodrukiem w ponad 20 różnych wzorach. Maksymalne wymiary pojedynczego panelu to 5,1 m x 1,5 m. Wszystkie elementy zamontowano za pomocą 4500 mocowań o wysokości od 50 mm do 270 mm.

Tagi:
Żywe architektury w Montpellier Tegoroczna edycja festiwalu Żywych Architektur spotkała się z bardzo dobrym przyjęciem. Dwanaście efemerycznych instalacji zrealizowanych w różnych lokalizacjach we francuskim mieście Montpellier, zobaczyło 16 tys. osób.
Centrum sportowo-widowiskowe Le Forum Budynek mieści funkcje sportowe i kulturalne. Do zróżnicowanego kontekstu nawiązuje poprzez zróżnicowanie skali poszczególnych części – pomieszczenia biurowe, recepcyjne i szatnie znajdują się wewnątrz mniejszych brył, a przestronne sale służące organizacji imprez masowych – w większych. Obudowę obiektu – zarówno ściany, jak i połacie dachowe – zaprojektowano jako ramową konstrukcję stalową wypełnianą płytami warstwowymi i okładaną panelami z siatki cięto-ciągnionej w kolorze miedzi.
Szkoła pod Paryżem Dostosowanie do rzeźby terenu, bezpretensjonalne materiały, dbałość o rozwiązania ekologiczne - tak wygląda zespół budynków Ecole des Bartelottes w Ville-du-Bois projektu Nomade Architects pod Paryżem.
Zabudowa dawnej dzielnicy portowej w Bordeaux W przechodzącej ogromną transformację dawnej portowej dzielnicy Bassins à flot w Bordeaux wzniesiono pierwsze budynki mieszkalne. Za projekt odpowiada francuska pracownia Agence Nicolas Michelin & Associés, która stworzyła również koncepcję zagospodarowania całego terenu.
Renowacja i rozbudowa szkoły we Francji Liceum rolnicze im. Honoré de Balzaca znajduje się w Castelnau-le-Lez na południu Francji. Projekt renowacji i rozbudowy szkoły opracowała pracownia NBJ Architectes.
Muzeum Historii Naturalnej w Lyonie Budynek zlokalizowano w wyjątkowo eksponowanym miejscu – na cyplu u zbiegu Rodanu i Saony. W formie architektonicznej wyraźny jest kompozycyjny i konstrukcyjny podział na "żelbetowy piedestał”, "stalową chmurę” i "szklano-stalowy kryształ”. Pod względem technicznym do najbardziej skomplikowanych prac należało wykorzystanie szkła giętego dwukrzywiznowo na nieregularnej powierzchni zadaszenia foyer i obudowie kładki wijącej się w przestrzeni holu głównego, realizacja stalowej konstrukcji elewacji i wspornika o wysięgu 21 m.