Architektura MuratorRealizacjeDom na jednym poziomie projektu pracowni RS+ Robert Skitek

Dom na jednym poziomie projektu pracowni RS+ Robert Skitek

Zgodnie z życzeniem inwestorów, architekci z biura RS+ Robert Skitek zaprojektowali 300-metrowy dom, w którym wszystkie pomieszczenia znajdują się na jednym poziomie.  W budynku, mimo niewielkiego spadku działki, nie ma żadnych progów i stopni, a główna jego część otwiera się na obszerny ogród.

Dom na jednym poziomie projektu pracowni RS+ Robert Skitek
Dom na jednym poziomie w Żorach, proj. RS+ Robert Skitek; fot. Tomasz Zakrzewski / archifolio.pl
Dom na jednym poziomie Żory
AutorzyRS+ Robert Skitek, architekci Robert Skitek, Jarosław Zieliński
Zespół projektowywspółpraca przy projekcie wnętrz: architekci Martyna Lenart-Zygmunt, Joanna Kujda, Patrycja Fersztorowska, architektka wnętrz Ewa Kalisz
Architektura krajobrazuOgrody Drama
KonstrukcjaLechprojekt: Marta Weszke, Leszek Weszke, Piotr Weszke
InstalacjeDOMiWENT Wentylacja Kanalizacja: Damian Siwek; ELPRO: Marcin Mikołajczyk
Powierzchnia użytkowa298.7 m²
Projekt2018
Data realizacji (koniec)2020

Biuro projektowe RS+, założone przed kilkunastu laty przez Roberta Skitka, wypracowało własną markę, którą bez wątpienia można utożsamiać z dobrą, śląską szkołą architektury. Styl pracowni polega na łączeniu współczesnych trendów estetycznych z lokalnymi uwarunkowaniami, preferowaniu racjonalnych rozwiązań, prostych brył i naturalnych materiałów – pisała na naszych łamach Justyna Sworzowska („A-m” 08/2017). Nie inaczej było w przypadku Domu na jednym poziomie, który architekci zrealizowali w Żorach. Budynek o powierzchni blisko 300 m² stanął na działce z lekkim zachodnim spadkiem. Inwestorom zależało przede wszystkim, aby mimo to wszystkie pomieszczenia znalazły się na jednym poziomie, bez żadnych stopni i widokowo otwierały się na zachód. Autorzy zaprojektowali więc obiekt usytuowany równolegle do drogi, zajmujący prawie całą szerokość działki, zachodnią jej część pozostawiając na obszerny ogród.

Dom na jednym poziomie projektu pracowni RS+ Robert Skitek
Dom na jednym poziomie w Żorach, proj. RS+ Robert Skitek; fot. Tomasz Zakrzewski / archifolio.pl

Obie dłuższe elewacje zostały objęte charakterystycznymi żelbetowymi ramami. Wydzielają one kameralne strefy ogrodów i tarasów, a jednocześnie porządkują kompozycyjnie całość. Ze względu na różnice w poziomach terenu, zachodnia część ogrodu w obrysie ramy została obniżona, tworząc z tarasem rodzaj kaskady. Poza ramy wychodzi jedynie kubik ze strefą sypialną, nadwieszony od zachodu – tłumaczy Robert Skitek. Pokój dzienny z jadalnią znajdują się w centralnej części domu przy patio, które otwiera się również na kuchnię, zarazem lekko ją oddzielając. W południowym skrzydle znajduje się strefa dzieci, a w północnym – techniczno-gospodarcza.

Czytaj też: Dom w Będzinie |

Budynek w obrysie kontrastujących jasnych ram wykończony został ciemnymi płytami włókno-cementowymi. Boczne przestrzenie łączące go z ramami wypełniono natomiast nierdzewną siatką, którą w przyszłości mają pokryć pnącza. Na podobnej zasadzie architekci zaprojektowali frontowe ogrodzenie.

Dom na jednym poziomie projektu pracowni RS+ Robert Skitek
Dom na jednym poziomie w Żorach, proj. RS+ Robert Skitek; fot. Tomasz Zakrzewski / archifolio.pl
Przystań kajakowa nad jeziorem Paprocany Przystań kajakowa to kolejna realizacja biura RS+ Robert Skitek nad jeziorem Paprocany w Tychach. Bryła mariny została wkomponowana w teren, tworząc z jednej strony widokowe tarasy wykładane drewnem, z drugiej rzeźbiarską formę pokrytą grafitowymi płytami.
Open Air Museum / Cieszyn Realizacja jest unikatowym w skali europejskiej przedsięwzięciem, w wyniku którego powstała ekspozycja muzealna rozlokowana na dwóch brzegach rzeki - polskimi i czeskim – o realizacji biura RS+ Robert Skitek pisze Justyna Swoszowska.
Autor: Piotr Prus
Polska Zagroda: nowoczesne siedlisko według BXBstudio W miejscu pięciu dawnych budynków gospodarczych architekci z BXBstudio zaprojektowali pięć nowych, w typologii nowoczesnej stodoły. Połączone bryły tworzą współczesne siedlisko, które poprzez pomosty i kładkę na piętrze zintegrowano z otaczającą zielenią.
Dom Graniczny w Rybniku według pracowni Toprojekt Dom Graniczny z jednej strony zamyka wnętrza na hałas dobiegający z pobliskiej ulicy, z drugiej otwiera widoki na intymne patio i daleką perspektywę ogrodu. Prezentujemy najnowszą koncepcję pracowni Toprojekt.
Honay House w Dursztynie koło Nowego Targu Na szczycie góry Honaj w polskiej części Spisza stanął niewielki Honay House. Wakacyjny domek z prefabrykatów zaprojektowali architekci z polsko-chińskiego studia JANG.
Dom w parku Cietrzewia w Warszawie W willowej okolicy na warszawskich Włochach stanął nowy dom jednorodzinny według projektu pracowni Kruszewski Architekci. Prosta, powściągliwa bryła kadruje widoki na pobliski park z zespołem malowniczych stawów.
Dom podążający za słońcem. Nowa realizacja biura Inter-Arch Dom w podwarszawskim Józefosławiu miał być pełen światła i pomieścić czteroosobową rodzinę. By zapewnić optymalne nasłonecznienie wnętrz, architekci skomponowali budynek z dwóch brył o nieco odmiennych rzutach.
Dom jednorodzinny The Sunny w Konstancinie The Sunny to kolejny po Kamiennej Rezydencji Steinhaus i Dworku w Lesie + dom jednorodzinny, który Biuro Architektoniczne Barycz i Saramowicz realizuje w ścisłym centrum Konstancina.