Architektura MuratorRealizacjeDom na wodzie? Pływająca wioska? Centrum obsługi ruchu turystycznego w rezerwacie Brockholes

Dom na wodzie? Pływająca wioska? Centrum obsługi ruchu turystycznego w rezerwacie Brockholes

Pracownia Adam Khan Architects zrealizowała projekt centrum obsługi ruchu turystycznego w rezerwacie Brockholes (Brockholes Nature Reserve & Visitor Centre). Obiekt znalazł się wśród 34 najlepszych obiektów współczesnej architektury europejskiej, wskazanych przez jury Mies van der Rohe Award 2013

Brockholes Nature Reserve & Visitor Centre
Brockholes Nature Reserve & Visitor Centre.Fot. ©Ioana Marinescu, materiały prasowe Mies van der Rohe Award 2013

Centrum obsługi ruchu turystycznego w rezerwacie Brockholes, położonym w pobliżu brytyjskiego miasta Preston wznosi sie tuż nad powierzchnią wody - ale nie grozi mu powódź. Cały obiekt posadowiony został na obszernym betonowym pływaku. To samo rozwiązanie zastosowane zostało w pierwszym polskim domu na wodzie ze względu na stabilność i wytrzymałość konstrukcji. Skala brytyjskiej realizacji jest jednak znacznie większa. Pływająca platforma ma powierzchnię ok. 2400m², a grubość betonowego pontonu sięga 2 metrów. Pływak pozwala siedzibie centrum unosić się na wodzie, ale obiekt nie został zaprojektowany z myślą o podróżach, na stałe zakotwiczony jest przy brzegu jeziora. Mieszczące się na płycie pawilony mają łącznie powierzchnię 1440 m². Cały obiekt może polskiemu czytelnikowi kojarzyć się z Biskupinem – zespół budynków przypomina wioskę na palach, połączoną ze stałym lądem tylko pomostami. Wrażenie pogłębiają naturalne, tradycyjne materiały wykorzystane do budowy centrum. Dominuje drewno w naturalnych kolorach, wysokie dachy pokryte zostały srebrzystym gontem, zmieniającym kolor wraz z pogodą.

Centrum mieści punkt informacyjny, sklep z pamiątkami, kawiarnię. Samo w sobie jest dogodnym punktem obserwacyjnym, pozwalającym na ornitologiczne obserwacje, a ze względu na dogodne położenie przyciąga licznych odwiedzających. Obszerna przestrzeń pozwoliła na wydzielenie pomieszczeń wystawienniczo-edukacyjnych, ale też sal konferencyjnych. Wynajem tych pomieszczeń pozwala na pokrycie kosztów eksploatacji obiektu; izolacja dźwiękowa chroni otoczenie przed hałasem związanym ze zbyt burzliwymi spotkaniami.
Projekt pracowni Adam Khan Architects trafił na tzw. „krótką listę” Mies van der Rohe Award 2013 jako jedna z 34 najlepszych realizacji europejskich ostatnich lat. 
Więcej informacji: www.adamkhan.co.uk, www.miesarch.com

Współczesna architektura Wielkiej Brytanii: Uniwersytet w Coventry Nowoczesny gmach Wydziału Inżynierii i Informatyki (Faculty of Engineering and Computing) Uniwersytetu w Coventry zaprojektowali architekci z Arup Associates. Na uwagę zasługuje efektowna elewacja budynku.
Dom handlowy Lewis i multipleks Cineplex Dom handlowy firmy John Lewis oraz multipleks Cineplex autorstwa biura Foreign Office Architects, powstały w centrum angielskiego miasta Leicester w ramach programu urbanistycznej regeneracji śródmieścia. Ich elewacje odbiegają od schematu typowego dla budynków o podobnej funkcji.