Architektura MuratorRealizacjeRenowacja i rozbudowa szkoły we Francji

Renowacja i rozbudowa szkoły we Francji

Liceum rolnicze im. Honoré de Balzaca znajduje się w Castelnau-le-Lez na południu Francji. Projekt renowacji i rozbudowy szkoły opracowała pracownia NBJ Architectes.

Liceum im. Honoré de Balzaca we Francji
Fot. Paul KOZLOWSKI ©photoarchitecture.com
Renowacja i rozbudowa liceum rolniczego im Honoré de Balzaca Castelnau le Lez, Francja
AutorzyElodie NOURRIGAT/Jacques BRION/Romain JAMOT– NBJ Architectes
Architektura krajobrazuPlus2 Paysage
InwestorRegion Langwedocja-Roussillon / Lr Aménagement
Koszt inwestycji10,4 mln Euro
Powierzchnia:2200 m² nowej powierzchni oraz 3500 m² powierzchni odnowionej

Nadrzędnym celem projektu była poprawa dyspozycji przestrzennej oraz stworzenie otoczenia przyjaznego dla użytkowników, o dopasowanej do nich i bezpośredniego otoczenia skali. Architekci opracowali koncepcję renowacji 3500 m² powierzchni istniejącej substancji oraz projekt 2500 m² nowej przestrzeni. Ponadto stworzono wewnętrzne ścieżki pomiędzy budynkami, dzięki którym całość przypomina nieco uniwersytecki kampus w małej skali.

Elewacje tworzą kolorowe, pionowe listwy, które rozpraszają silne w tym regionie promienie słoneczne. Elementy te rozmieszczono w takiej odległości, aby zapewnić przenikanie wnętrza i zewnętrza, zapewniając jednocześnie izolację od ulicy. Ze względu na charakter szkoły, wewnątrz kompleksu zaprojektowano obszerne szklarnie pełniące funkcję edukacyjną. To tutaj uczniowie mają okazję zdobywać praktyczną wiedzę, a dzięki śródziemnomorskiemu klimatowi uprawa roślin jest możliwa przez cały rok.

Tagi:
Żywe architektury w Montpellier Tegoroczna edycja festiwalu Żywych Architektur spotkała się z bardzo dobrym przyjęciem. Dwanaście efemerycznych instalacji zrealizowanych w różnych lokalizacjach we francuskim mieście Montpellier, zobaczyło 16 tys. osób.
Centrum kulturalne La Cité du Vin w Bordeaux La Cité du Vin to park tematyczny poświęcony historii wina. Ze względu na spektakularną formę obiekt doczekał się porównań do muzeum Guggenheima w Bilbao. Budynek powstał według projektu pracowni XTU architects.
Centrum sportowo-widowiskowe Le Forum Budynek mieści funkcje sportowe i kulturalne. Do zróżnicowanego kontekstu nawiązuje poprzez zróżnicowanie skali poszczególnych części – pomieszczenia biurowe, recepcyjne i szatnie znajdują się wewnątrz mniejszych brył, a przestronne sale służące organizacji imprez masowych – w większych. Obudowę obiektu – zarówno ściany, jak i połacie dachowe – zaprojektowano jako ramową konstrukcję stalową wypełnianą płytami warstwowymi i okładaną panelami z siatki cięto-ciągnionej w kolorze miedzi.
Szkoła pod Paryżem Dostosowanie do rzeźby terenu, bezpretensjonalne materiały, dbałość o rozwiązania ekologiczne - tak wygląda zespół budynków Ecole des Bartelottes w Ville-du-Bois projektu Nomade Architects pod Paryżem.
Zabudowa dawnej dzielnicy portowej w Bordeaux W przechodzącej ogromną transformację dawnej portowej dzielnicy Bassins à flot w Bordeaux wzniesiono pierwsze budynki mieszkalne. Za projekt odpowiada francuska pracownia Agence Nicolas Michelin & Associés, która stworzyła również koncepcję zagospodarowania całego terenu.
Muzeum Historii Naturalnej w Lyonie Budynek zlokalizowano w wyjątkowo eksponowanym miejscu – na cyplu u zbiegu Rodanu i Saony. W formie architektonicznej wyraźny jest kompozycyjny i konstrukcyjny podział na "żelbetowy piedestał”, "stalową chmurę” i "szklano-stalowy kryształ”. Pod względem technicznym do najbardziej skomplikowanych prac należało wykorzystanie szkła giętego dwukrzywiznowo na nieregularnej powierzchni zadaszenia foyer i obudowie kładki wijącej się w przestrzeni holu głównego, realizacja stalowej konstrukcji elewacji i wspornika o wysięgu 21 m.