Architektura MuratorRealizacjeSiedziba Fundacji na rzecz Nauki Polskiej projektu FAAB Architektura

Siedziba Fundacji na rzecz Nauki Polskiej projektu FAAB Architektura

Projekt przebudowy przedwojennego budynku na potrzeby Fundacji na rzecz Nauki Polskiej przygotowała pracownia FAAB Architektura Adam Białobrzeski, Adam Figurski. Wertykalny ogród i posadzka z oryginalnych "gorsecików" to najbardziej charakterystyczne elementy realizacji.

Fundacja na rzecz Nauki Polskiej, FAAB Architektura
FAAB Architektura, Siedziba Fundacji na rzecz Nauki Polskiej, elewacja frontowa. Fot. Bartłomiej Senkowski © FAAB Architektura
Siedziba Fundacji na rzecz Nauki PolskiejWarszawa, ul. Krasickiego 20/22; działka nr 4 i 5, obręb 1-02-05
AutorzyFAAB Architektura Adam Białobrzeski Adam Figurski
InwestorFundacja na rzecz Nauki Polskiej
Powierzchnia terenu1592.0 m²
Powierzchnia całkowita2177.0 m²
Powierzchnia netto1610.0
Kubatura7092.0 m³
Projekt (data)2009-2012
Data realizacji (początek)2012
Data realizacji (koniec)2014
Koszt inwestycji10 000 000
NagrodaI nagroda w konkursie realizacyjnym
TypZmiana przeznaczenia z budynku mieszkalnego, przebudowa i rozbudowa; kategoria XVI (budynek biurowy), XXII (parking, dojazdy, dojścia), XXVI (sieci)

Siedziba Fundacji Nauki Polskiej mieści się w wybudowanym w 1933 roku budynku wielorodzinnym przy ul. Krasickiego 20/22 na warszawskim Wierzbnie. Jego bezpośrednie otoczenie stanowią zatopione w zieleni wille. Budynek uległ znacznym uszkodzeniom za sprawą bombardowania w czasie II wojny światowej. Stracił wtedy część elewacji frontowej i stropów, a pożar dokonał dodatkowych zniszczeń. W ramach powojennej odbudowy nie przywrócono oryginalnego wyglądu budynku. Projekt przebudowy przygotowany przez pracownię FAAB Architektura został wyłoniony w ramach przeprowadzonego w 2009 roku konkursu architektonicznego.

Zwycięska koncepcja przewidywała przekształcenie budynku w eko-maszynę, co miało znaleźć odzwierciedlenie we wszystkich elementach budynku: rozwiązaniach przestrzennych (w tym doświetleniu światłem naturalnym), instalacjach, segregacji odpadów, zastosowaniu materiałów wykończeniowych podlegających recyklingowi lub wytworzonych z surowców wtórnych oraz najbardziej widocznym elemencie - wertykalnym ogrodzie na elewacji.

Fundacja na rzecz Nauki Polskiej, FAAB Architektura
FAAB Architektura, Fundacja na rzecz Nauki Polskiej, świetlik w atrium. Fot. Bartłomiej Senkowski © FAAB Architektura

W ramach rozpoczętej w 2012 roku realizacji konieczne było wykonanie prac w zakresie wzmocnienia fundamentów i ścian nośnych. Wpływ na kształt przebudowy miał fakt objęcia budynku ochroną konserwatorską w zakresie gabarytu oraz wykroju okien. Nowe rozwiązania projektowe należało dostosować do charakteru budynku, przede wszystkim pod względem rytmu i symetrii elewacji.

Obecnie obiekt składa się z jednej kondygnacji podziemnej oraz czterech naziemnych. Parking, pomieszczenia techniczne oraz archiwa zlokalizowano na poziomie –1. Na parterze przewidziano recepcję, sale konferencyjne i biura, które znajdą się również na wyższych kondygnacjach. Aby zintegrować budynek z otoczeniem usunięto zewnętrzny płot. Otwarcie prowadzące od głównego wejścia do ogrodu znajdującego się na tyłach budynku stworzyło dodatkowe wizualne połączenie pomiędzy ulicą a ogrodem.

Fundacja na rzecz Nauki Polskiej, FAAB Architektura
FAAB Architektura, Fundacja na rzecz Nauki Polskiej, klatka schodowa. Fot. Bartłomiej Senkowski © FAAB Architektura

Najbardziej charakterystycznym elementem projektu jest wertykalny ogród zastosowany na elewacji frontowej i elewacjach bocznych. Fakturę roślinności skontrastowano z betonowymi płytami zastosowanymi powyżej okien. Łącznie na budynku uzyskano 260 m2 zielonej powierzchni. Uwzględniono 20 gatunków roślin, wśród nich takie, które będą stanowić tło, jak również odmiany kwitnące w okresie letnim. Ich dekoracyjne, czerwone owoce mają ożywiać elewację w miesiącach zimowych. Biorąc pod uwagę cykl wegetacyjny roślin oraz ich wzrost, elewacja będzie ulegała zmianom. Zaprojektowany wygląd powinien zostać osiągnięty w 2016 roku.

Jak podkreślają autorzy, ze względu na lokalizację geograficzną, wertykalny ogród ma charakter eksperymentalny. Bazą dla zamontowanych do stalowej struktury modułów jest specjalna mata o strukturze zbliżonej do wełny mineralnej, odpowiedzialna za stabilność roślin. Podlewanie i nawożenie odbywa się za pomocą automatycznego systemu nawadniania opierającego się o informacje zbierane przez czujniki zamieszczone w modułach zielonej ściany. Cały proces podlega również sterowaniu on-line. Do podlewania wykorzystywana jest woda deszczowa, zbierana z dachu i chodników w znajdującym się pod ziemią zbiorniku retencyjnym. Do ekologicznych rozwiązań należy zaliczyć również zastosowanie urządzeń elektronicznych o niskim zużyciu energii.

Wewnętrzne atrium wysokie na wszystkie kondygnacje otwiera wnętrze budynku na światło. Dostęp promieni słonecznych zapewniają również przeprucie parteru, okna i świetliki. Dzięki takim rozwiązaniom udało się zapewnić światło dzienne dla 96 % przestrzeni wewnętrznych.

Warto też podkreślić elementy wykończenia wnętrz. Na klatce schodowej zachowano charakterystyczną, wykładaną "gorsecikami" posadzkę, typową choć niestety coraz rzadziej spotykaną w warszawskiej architekturze lat 20 i 30.

AZ Awards 2019: projekt pawilonu na Pawiaku w finale konkursu magazynu „AZURE” Koncepcja nowego pawilonu Muzeum Więzienia Pawiak autorstwa pracowni FAAB Architektura znalazła się w finale międzynarodowego konkursu organizowanego przez kanadyjski magazyn architektoniczny „AZURE”.
Pawiak od nowa – pawilon projektu FAAB Architektura Pracownia FAAB Architektura Białobrzeski Figurski przygotowała koncepcję Centrum Martyrologii Niepodległościowej w miejscu muzealnego założenia projektu Romualda Gutta i Mieczysława Mołdawy. Projekt sfinansowało Ministerstwo Kultury i Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego.
Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Raciborzu. FAAB Architektura Białobrzeski | Figurski Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Raciborzu to najnowsza realizacja pracowni architektonicznej FAAB Architektura Białobrzeski | Figurski. Zastosowane na elewacji ceramiczne płyty w kolorze intensywnej czerwieni informują o funkcjach pełnionych przez budynek, a jednocześnie nawiązują do tradycji architektury Śląska
Zielona ściana warszawskiego biurowca Trwa montaż zielonej ściany na budynku siedziby Fundacji na rzecz Nauki Polskiej na warszawskim Mokotowie.
W aktualnym numerze Architektury