Architektura MuratorRealizacje"Sun Garden" - energooszczędny dom projektu Menthol Architects

"Sun Garden" - energooszczędny dom projektu Menthol Architects

Sun Garden to energooszczędny dom jednorodzinny z garażem i słonecznym tarasem wkomponowanymi w bryłę budynku. Obiekt zużywa trzy razy mniej energii w porównaniu do powszechnie przyjętego standardu dla nowego budynku jednorodzinnego.

Sun Garden - energooszczędny dom projektu Menthol Architects
Fot. Przemysław Turlej

Sun Garden to energooszczędny dom jednorodzinny z garażem wkomponowanym w bryłę budynku. Dojazd i główne wejście na posesję zlokalizowano od strony południowej, co utrudniło korzystanie z najlepiej doświetlonej części działki. Ze względu na to ograniczenie, postanowiliśmy zapewnić mieszkańcom dodatkową prywatną przestrzeń rekreacyjną, która pozwalałaby na korzystanie ze słońca od strony południowej – wyjaśniają architekci.

W ten sposób powstał pomysł na zadaszony i ograniczony ścianami taras, który zapewnia prywatność, ochronę przed deszczem oraz zacienienie. Jego ściany służą też do projekcji filmowych, a przymocowany do sufitu hak umożliwia montaż huśtawki bądź hamaku. Choć taras wyraźnie określone granice, architekci zadbali o to, aby przebywający tu domownicy nie czuli się odizolowani od otoczenia. Zabezpieczony szklaną barierką otwór w ścianie zapewnia widok na ogród, a niewielka lukarna na ulicę.

Dom został zaprojektowany na planie kwadratu. Na parterze zlokalizowano przestronny pokój dzienny z jadalnią i kuchnią, łazienkę oraz pomieszczenie techniczne. Na piętrze znajdują się trzy sypialnie, gabinet oraz pralnia i łazienka. Każdy pokój doświetlony jest przynajmniej dwoma oknami zorientowanymi na różne strony świata.

Kolorystykę budynku utrzymano w powściągliwych bielach i szarościach. Elewacje ożywiają rozmieszczone asymetrycznie kwadratowe okna. Niektóre otwory zagłębiono w ścianie i otoczono glifami, które stanowią element dekoracyjny oraz pełnią funkcję tzw. „łapaczy światła” kierujących promienie słoneczne do wnętrza. Glify wykończono połyskującym w promieniach słońca srebrno-szarym tynkiem.

Roczne zużycie energii na ogrzewanie i wentylację budynku wynosi 35kWh na m2 powierzchni. To prawie trzy razy mniej w porównaniu do powszechnie przyjętego standardu nowego budynku jednorodzinnego, przy takich samych kosztach budowy. Aby osiągnąć tak dobre wyniki, ściany domu wykonano z pustaków z ceramiki poryzowanej ocieplone styropianem grafitowym. Strop garażu ze względu na pożądane wydzielenie termiczne od bryły budynku został wykonany w konstrukcji drewnianej. Również otwory okienne rozmieszczono z myślą o optymalnym wykorzystaniu energii słonecznej.

Frontowe ogrodzenie oraz żywopłot cofnięto w głąb działki i zrównano z linią elewacji domu, przez co cała strefa wejściowa domu jest otwarta na chodnik i ulicę. Dzięki takiemu rozwiązaniu stworzono półprywatną przestrzeń publiczną, przełamując jednocześnie powszechnie obowiązującą tradycję budowy ogrodzenia na granicy działki.

"Sun Garden" otrzymał wyróżnienie w kategorii Budynek mieszkalny w polskiej edycji konkursu "Brick Award" 2017.

Dom z Grafitu na warszawskich Włochach Dom z Grafitu stanął w heterogenicznej zabudowie Starych Włoch. Rozrzeźbioną bryłą i czarną klinkierową elewacją wyraźnie wyróżnia się na tle sąsiedztwa. Budynek zaprojektowała pracownia Paweł Lis Architekci.
Konkurs na projekt domu przyjaznego dla klimatu: wyniki Ministerstwo Klimatu i Środowiska wraz z warszawskim oddziałem Stowarzyszenia Architektów Polskich rozstrzygnęły konkurs na projekt ekologicznego domu jednorodzinnego. Zwyciężyła Zlata Hrabtsevich z Wydziału Architektury Politechniki Krakowskiej. Przyznano też nagrody za drugie i trzecie miejsce oraz 8 wyróżnień!
Dom (nie)powtarzalny na Śląsku W malowniczym otoczeniu jednej ze śląskich wsi stanął Dom (nie)powtarzalny. To najnowsza realizacja Archistudia Studniarek + Pilinkiewicz.
Polska Zagroda: nowoczesne siedlisko według BXBstudio W miejscu pięciu dawnych budynków gospodarczych architekci z BXBstudio zaprojektowali pięć nowych, w typologii nowoczesnej stodoły. Połączone bryły tworzą współczesne siedlisko, które poprzez pomosty i kładkę na piętrze zintegrowano z otaczającą zielenią.
Dom Graniczny w Rybniku według pracowni Toprojekt Dom Graniczny z jednej strony zamyka wnętrza na hałas dobiegający z pobliskiej ulicy, z drugiej otwiera widoki na intymne patio i daleką perspektywę ogrodu. Prezentujemy najnowszą koncepcję pracowni Toprojekt.
Honay House w Dursztynie koło Nowego Targu Na szczycie góry Honaj w polskiej części Spisza stanął niewielki Honay House. Wakacyjny domek z prefabrykatów zaprojektowali architekci z polsko-chińskiego studia JANG.