Architektura wnętrz

Taproom w Tenczynku autorstwa Projekt Praga w finale Dezeen Awards 2023

Taproom w Browarze Tenczynek pod Krakowem autorstwa Projekt Praga znalazł się wśród finalistów Dezeen Awards 2023. „Naszym celem było połączenie starego, surowego wnętrza z nowym, współczesnym wzornictwem wykonanym we współpracy z lokalnymi rzemieślnikami” – tłumaczą architekci.

Spis treści

  1. Browar w Tenczynku
  2. Rzemieślniczy charakter wnętrz
  3. Taproom w finale Dezeen Awards
Taproom w Browarze Tenczynek Tenczynek, ul. Tenczyńska 59
Autorzy: Projekt Praga, Marcin Garbacki, Zofia Stachura, Karolina Tunajek
Inwestor: Tenczynska Okowita
Powierzchnia: 360 m²
Realizacja: 2023

Browar w Tenczynku

Historia browaru w Tenczynku sięga XVI wieku, ale obecne zabudowania zakładu pochodzą w większości z połowy XIX wieku. Od 2018 roku należą do spółki Manufaktura Piwa, Wódki i Wina, której właścicielem jest Janusz Palikot. Od tego czasu zabytkowe obiekty sukcesywnie poddawane są modernizacji, a oferta browaru się powiększa. Dziś produkowane są tu m.in. piwa takich marek jak Pszeniczne Marcowe, American Wheat, Milk Stout, Miodowe czy BUH. Na początku tego roku na terenie browaru otwarto lokal degustacyjny Taproom. Za aranżację przestrzeni odpowiada biuro Projekt Praga, notabene autorzy wielokrotnie nagradzanej Perłowej Pijalni Piwa w zespole dawnego Browaru Vettera w Lublinie, miejsca o bardzo podobnym charakterze.

Lampy z duszą. Radosław Nakonowski daje industrialnym perełkom drugie życie

Rzemieślniczy charakter wnętrz

Uwagę gości już na wejściu przykuwa efektowna lampa i instalacja z kilkuset tabliczek z blachy miedzianej. Wygrawerowano na nich nazwiska osób, które złożyły się na powstanie lokalu podczas zbiórki na platformie croudfundingowej. Centralnym punktem Taproomu jest jednak cylindryczna bryła wyłożona bordowymi, ręcznie formowanymi ceramicznymi płytkami. Zamontowano w niej 14 kranów, z których goście mogą samodzielnie nalać sobie dowolną ilość piwa lub wódki. Dekorację wnętrza stanowią też umieszczone za szklanym wydzieleniem urządzenia do destylacji: tzw. alembiki i kadzie. Naszym celem było połączenie starego, surowego wnętrza z nowym, współczesnym wzornictwem wykonanym we współpracy z lokalnymi rzemieślnikami – tłumaczą architekci.

Ceglane ściany i kolebkowe sklepienia uzupełniają wykonane na nowe dębowe podłogi. Z tego samego drewna powstała też zabudowa meblowa oraz ławy. Całości dopełniają ręcznie robione gliniane klosze nisko wiszące nad stołami oraz desinerskie półki na szklanki z lakierowanej na czerwono stali. Aby nieco powiększyć przestrzeń, w ceglanych arkadach dodatkowo zamocowano lustra.  W zastanej przestrzeni staraliśmy się zrobić tak mało, jak to tylko było możliwe nie tylko z szacunku do zastanej architektury, ale także z powodów ekologicznych. Stare mury zostały jedynie odczyszczone ze starych płytek i pozostawione prawie bez żadnych interwencji. Takie podejście pozwoliło na redukcję odpadów budowlanych i ograniczenie śladu węglowego związanego z realizacją – opowiadają autorzy.

Taproom w Browarze Tenczynek

i

Autor: ONI Studio proj. Projekt Praga

Taproom ma powierzchnię 360 m², z czego strefa restauracyjna zajmuje 115 m², a pozostałą część stanowi kuchnia i alembik, gdzie odbywa się destylacja alkoholu. Poszczególne elementy wyposażenia według pomysłu biura Projekt Praga wykonali: Andrzej Bero i Piotr Linca (lampy gliniane), Justyn Oboladze  (lampa w holu wejściowym), Artur Czajka (meble z litego dębu), manufaktura Ardea Arte (płytki ceramiczne nalewaka), Tomasz Bartyzel z zespołem (prace ślusarskie), firma Ibron (prace ślusarskie), Grzegorz Drejka (ślusarka okienna i drzwiowa).

Taproom w finale Dezeen Awards

Taproom w Browarze Tenczynek znalazł się wśród finalistów tegorocznego konkursu Dezeen Awards 2023 na najciekawsze realizacje architektoniczne, wnętrza, meble i inne elementy wyposażenia, ale też prototypy, innowacyjne materiały i rozwiązania z zakresu zrównoważonego rozwoju. W Dezeen Awards nagradzane są także szczególnie wyróżniające się pracownie i studia projektowe. Konkurs organizowany jest przez portal Dezeen, a oceny zgłoszeń dokonuje kilkudziesięcioosobowe międzynarodowe jury. W tym roku w jego skład wchodzą m.in. Patrik Schumacher z Zaha Hadid Architects, Erwan Bouroullec z paryskiego studia Ronan and Erwan Bouroullec, ukraińska architektka Olga Bogdanova czy Ben van Berkel z UNStudio. Udział w konkursie jest płatny. Opłata uzależniona jest od wielkości pracowni i terminu rejestracji (w pierwszym terminie wynosi  od 90 do 180 funtów, w ostatnim – od 230 do 460). W tegorocznej edycji obok wnętrz Taproomu w Tenczynku w finale Dezeen Awards znalazł się też plac zabaw Airbubble projektu ecoLogicStudio, który funkcjonował przy Centrum Nauki Kopernik w Warszawie w 2021 roku.