Architektura MuratorRealizacjeGeocentrum Politechniki Wrocławskiej

Geocentrum Politechniki Wrocławskiej

Obiekt, położony w centrum miasta, ale w parkowym otoczeniu nad rzeką, ma idealna lokalizację i modelowo więc rozwiązany rozkład funkcji, sprzyjający integracji studentów - pisze Tomasz Głowacki o realizacji Kuryłowicz & Associates

Geocentrum Politechniki Wrocławskiej, fot. Marcin Czechowicz, publikacja„Architektura-murator” nr 12/2012
Geocentrum Politechniki Wrocławskiej, fot. Marcin Czechowicz, publikacja„Architektura-murator” nr 12/2012
Geocentrum, kompleks edukacyjno-badawczy Politechniki Wrocławskiej (etap I) ul. Na Grobli, Wrocław
AutorzyKuryłowicz & Associates Wrocław, architekci Stefan Kuryłowicz , Arkadiusz Chamielec, Artur Płaza, Bartosz Płaza, Anna Kosoń
Współpraca autorskaarchitekci Wojciech Robak, Piotr Szpara-Soliński, studentka architektury Karolina Rutka
Architektura wnętrzKuryłowicz & Associates Wrocław
Architektura krajobrazuKuryłowicz & Associates Wrocław, architekt krajobrazu Marta Nenycz
KonstrukcjaP. B. Stalbet
Generalny wykonawcaKajima Poland
InwestorPolitechnika Wrocławska
Powierzchnia terenu19861.0 m²
Powierzchnia zabudowy4290.0 m²
Powierzchnia użytkowa12436.0 m²
Powierzchnia całkowita15105.0 m²
Kubatura57530.0 m³
Projekt (data)2009-2010
Data realizacji (początek)2010
Data realizacji (koniec)2012
Koszt inwestycji 61 000 000 zł

Bezpretensjonalny budynek Geocentrum może być modelowym przykładem współczesnego obiektu uczelnianego. Jego architektura jest prosta, ale nie nudna, elegancka, ale nie pompatyczna. Projekt wyłoniony został w przetargu w 2009 roku, choć wcześniej, w 2007 i 2008 roku, odbyły się dwa konkursy architektoniczno-urbanistyczne. Gmach zrealizowano na otrzymanych od miasta pustych działkach po Miejskim Przedsiębiorstwie Wodociągów i Kanalizacji na lewym brzegu Odry, gdzie obecnie rozbudowuje się nowy kompleks Politechniki Wrocławskiej. Przejęty przez uczelnię po wojnie kampus niemieckiej Technische Hochschule wzdłuż prawego brzegu rzeki, ze wspaniałymi neohistorycznymi gmachami z początku XX wieku i towarzyszącymi im znakomitymi realizacjami powojennymi, jest już za mały dla rozwijającej się politechniki. Geocentrum stanęło na miejscu nieużywanych od dawna niecek na wodę. Teren ten, mimo iż narażony na zalania w czasie powodzi, jest jednym z atrakcyjniejszych we Wrocławiu – położony z dala od miejskiego zgiełku, a zarazem blisko centrum i politechniki, otoczony starodrzewem i wodą. Projekt przewiduje dwa niezależne zespoły budynków ze wspólnym placem wejściowym. W pierwszym etapie powstał kompleks przeznaczony dla trzech wydziałów – Geoinżynierii, Górnictwa i Geologii, Budownictwa Wodnego i Lądowego oraz Mechaniczno-Energetycznego, w drugim planowany jest gmach dla Inżynierii Środowiskowej. Zrealizowany obiekt ma formę zamkniętej struktury grzebieniowej (...)
- Tomasz Głowacki; fot. Marcin Czechowicz


Wiecej o Geocentrum w miesięczniku „Architektura-murator” numer 12/2012

czytaj także: projekt konkursowy Geocentrum

Next Wave Habitat - międzynarodowe warsztaty architektoniczno-urbanistyczne Zapraszamy na międzynarodowe warsztaty architektoniczno-urbanistyczne Next Wave Habitat, które odbędą się 2-5 listopada 2021 we Wrocławiu. Gościem specjalnym będzie prof. Keesa Christiaanse. Wydarzenie organizwowane jest przez Koło Naukowe Habitat Now z Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej.
Dom Kobiet w Senegalu Projekt Weroniki Piotrowskiej, Agnieszki Laski, Victori Gnot, Roksany Gleizner, Magdaleny Banasik powstał w ramach  konkursu  – Kaira Looro 2021 - Dom Kobiet. Wyzwaniem tegorocznej edycji było zaprojektowanie domu dla kobiet, który ma na celu promowanie równości płci jako kluczowego czynnika w rozwoju obszarów wiejskich.    
Sun school we Wrocławiu Ideą projektu jest słońce, znane nam z dziecięcych rysunków. Duży środek i odchodzące od niego promienie. W każdym z nich znalazło się miejsce dla innej funkcji – administracji, bloku sportowego, oddziału dzieci młodszych. Z rozwinięcia prostego układu  powstało słońce napędzane słońcem, gospodarujące wodą deszczową i otoczone terenami zielonymi, osłoniętymi od wiatru.
Koncepcja szkoły podstawowej jako przykład obiektu, który buduje świadomość ekologiczną od najmłodszych lat Głównym założeniem naszego projektu było stworzenie obiektu proekologicznego o prostym układzie funkcjonalnym, który poprzez atrium otwiera się na sąsiednią działkę. Chcieliśmy również zwrócić uwagę na budowanie świadomości ekologicznej w uczniach od najmłodszych lat.
Koło Naukowe InStructA na Wydziale Architektury Politechniki Wrocławskiej Koło Naukowe InStructA od kilkunastu lat realizuje i bada różnorodne instalacje tymczasowe. Zmieniają się ludzie, podejmowane tematy, ale zawsze dążymy do realizacji powstałych konceptów. Ostatnią z inicjatyw jest poszukiwanie struktur, które zapewniałyby tani i szybki montaż przy możliwości wielokrotnego wykorzystania i łatwego przechowywania tymczasowego obiektu.
Rekonstrukcja średniowiecznej Bramy Mikołajskiej II we Wrocławiu Celem projektu była rekonstrukcja nieistniejącej już średniowiecznej Bramy Mikołajskiej II wchodzącej w skład Fortyfikacji Miejskich Wrocławia. Rekonstrukcja w postaci cyfrowego modelu 3D obejmuje 3 główne fazy rozwoju bramy na przestrzeni wieków.
W aktualnym numerze Architektury