Architektura MuratorRealizacjeWieża widokowa na Szachtach w Poznaniu

Wieża widokowa na Szachtach w Poznaniu

O obywatelskim projekcie wieży z widokiem na teren dawnej cegielni, który dzięki sukcesji naturalnej zmienił się w unikalny zespół krajobrazowy, pisze Urszula Forczek-Brataniec.

Wieża widokowa na Szachtach w Poznaniu
Wieża ma wysokość ponad 25 metrów; Fot. Maciej Lulko
Wieża widokowa na SzachtachPoznań, ul. Mieleszyńska
AutorzyTOYA DESIGN, architekci Tomasz Wojtkowiak, Justyna Kiełczewska-Stawicka, Natalia Wojciechowska, Anna Sędecka
Architektura krajobrazuTOYA DESIGN
KonstrukcjaK3 studio
Generalny wykonawcaMosty Poznań sp. z o.o.
InwestorMiasto Poznań
Powierzchnia terenu2100.0 m²
Powierzchnia zabudowy28.0 m²
Wysokość:25,6 m
Projekt (data)2016
Data realizacji (koniec)2018
Koszt inwestycji1 300 000 PLN

Mieszkańcy mieli do wyboru koło, kwadrat i trójkat. Wybrali trójkąt i był to bardzo dobry wybór. Na terenie zespołu dawnych glinianek, zwanym Szachtami lub po prostu Gliniankami, pomiędzy osiedlem Świerczewo i Fabianowo powstała w ramach projektu obywatelskiego wieża widokowa na planie trójkąta. Zastosowanie tej formy pozwala na pełny ogląd pięknej panoramy. Północno-wschodni bok wieży otwiera się ku centrum miasta. Przedpole stanowi opanowany przez przyrodę teren stawów — dawnych glinianek powstałych wzdłuż potoku Junikowskiego. Są to pozostałości cegielni, których kilkanaście pracowało tu od XIX w., aż po lata 90 wieku XX. Budowa wieży widokowej to kolejny krok w stronę udostępnienia walorów tego malowniczego miejsca. Pólnocno-wschodni bok wieży otwiera się ku centrum miasta, a przedpole tego widoku stanowią otoczone zielenią stawy. Boki trójkąta uciekają w tył zgodnie z regułą ostrych kątów. Dzięki temu sąsiednie krawędzie balustrady nie ograniczają panoramy, a tym samym otwierają szeroki widok pozbawiony zakłóceń. Idea otwartego widoku zdaje się przyświecać projektantom również w ogólnej koncepcji obiektu. Od momentu wejścia na pierwszy stopień schodów prowadzących na wieżę, prospekt nie zostaje zaburzony żadną przeszkodą. Wprowadzona do wewnątrz konstrukcja uwalnia zewnętrzny obrys od elementów pionowych mogących go przesłonić. Raz położywszy rękę na balustradzie, nie musimy jej odrywać, aż do wejścia na taras widokowy na szczycie i możemy tym samym chłonąć zmieniającą się perspektywę panoramy. Oprócz ujęcia horyzontalnego konstrukcja wieży oferuje również wgląd wertykalny. Ażurowa struktura schodów i spoczników, pozwalająca sięgnąć wzrokiem podstawy, stwarza intrygującą perspektywę podczas wejścia i zejścia z wieży. Pełna powierzchnia podłogi tarasu widokowego kończy ten dynamiczny spektakl i kieruje uwagę w stronę dalekiego widoku horyzontalnego. Wstęga balustrady oplatająca wieżę trzema bokami nadaje całości lekki charakter. Ażurowa forma zbudowana z pionowych listewek działa w dwójnasób. Z jednej strony buduje bezpieczną barierę, z drugiej zapewnia pewien stopień transparentności balustrady.

Tagi:
Nowy Rynek w Poznaniu z dominantą projektu Jemsów Trwa realizacja kolejnego budynku wielofunkcyjnego kompleksu Nowy Rynek w Poznaniu. Nowy obiekt według projektu biura JEMS Architekci będzie głównym elementem identyfikującym cały zespół w przestrzeni miasta.
Rynek Łazarski z jedną z największych na świecie poduszek ETFE Dobiega końca przebudowa Rynku Łazarskiego w Poznaniu według konkursowego projektu Autorskiej Pracowni Architektonicznej Jacka Bułata. Nad przyszłym targowiskiem montowany jest dach z jedną z największych na świecie jednokomorowych poduszek z folii ETFE.
Perfumiarnia w Poznaniu: zespół mieszkaniowy projektu Jemsów W miejscu dawnej fabryki perfum na poznańskim Łazarzu powstaje nowe wielofunkcyjne założenie. Kompleks pod nazwą Perfumiarnia pomieści nie tylko mieszkania i biura, ale także aparthotel i przestrzeń wystawienniczo-konferencyjną. Za projekt zabudowy wielorodzinnej odpowiada pracownia JEMS Architekci.
Biuro SUD Architekt Polska zwyciężyło w konkursie na wielofunkcyjny zespół w Poznaniu Na terenie dawnych koszar ułańskich na poznańskim Łazarzu powstanie nowy zespół mieszkaniowo-biurowy. W zamkniętym konkursie inwestorskim na projekt założenia zwyciężyła pracownia SUD Architekt Polska.
Polski Teatr Tańca / Poznań W starej kamienicy zbudowano relacje nie tylko pomiędzy aktorami, widzami i przestrzenią, lecz także starą oraz nową architekturą. O realizacji Architektonicznej Pracowni Autorskiej Jerzego Gurawskiego pisze Maciej Siuda.
Plac Wolności w Poznaniu: wyniki konkursu Rozstrzygnięto konkurs na koncepcję tymczasowego zagospodarowania placu Wolności w Poznaniu. Za najbardziej elastyczną propozycję uznano projekt biura UGO Architecture. Prezentujemy wszystkie prace nadesłane na konkurs.