Architektura MuratorRealizacjeZ biblioteki "A-m": Dom Y-House w Pabianicach

Z biblioteki "A-m": Dom Y-House w Pabianicach

W ciągu dekady specjalizująca się w projektach domów pracownia Tamizo zdążyła wyrobić sobie rozpoznawalną markę. Zatopiony w zieleni y-house łączy tradycyjne formy i materiały z nowoczesną estetyką.

Dom y-house w Pabianicach
Strefa ogrodu między skrzydłem południowym i północnym. Fot. Jakub Certowicz
Dom jednorodzinny y-housePabianice k. Łodzi
AutorzyTamizo Architects, architekci Mateusz Kuo Stolarski, Aleksandra Zdziechowska
Współpraca autorskaarchitekci Piotr Walerysiak, Wojciech Jaksa, studenci Aleksandra Cicha, Rafał Cichoń
Architektura wnętrzTamizo Architects, architekci Mateusz Kuo Stolarski, Aleksandra Zdziechowska, Piotr Walerysiak, Wojciech Jaksa, student Rafał Cichoń
Architektura krajobrazuGama
KonstrukcjaMarcin Kapuściński
Generalny wykonawcaUsługi Budowlane Damian Michalski
Inwestorprywatny
Powierzchnia terenu3840.0 m²
Powierzchnia zabudowy322.0 m²
Powierzchnia użytkowa238.0 m²
Powierzchnia całkowita311.0 m²
Kubatura1468.0 m³
Projekt2008
Data realizacji (początek)2009
Data realizacji (koniec)2012
Koszt inwestycjinie podano

Jedna ze ścian w willi Savoye wyklejona jest olbrzymią liczbą listów inwestorki do architekta i konstruktorów. Ich treść to w większości zażalenia na temat przeciekających i zagrzybionych ścian, nieszczelnych okien i słabych wykończeń. Nie zmienia to w najmniejszym stopniu faktu, że wspomniany obiekt stał się jedną ze współczesnych ikon architektury domów jednorodzinnych. Historia ta warta jest jednak zapamiętania ze względu na wciąż istniejący lub może coraz częściej pojawiający się rozdźwięk pomiędzy wizją inżynierów i projektantów a standardem wykonawczym.

Autorzy y-house, podobnie jak projektanci większości współcześnie powstających w Polsce obiektów nie zmagają się z awangardowymi osiągnięciami technologii budowlanych, niemniej na skalę naszego kraju proponują rozwiązania „eksperymentalne”, będące dla rodzimych rzemieślników nie lada wyzwaniem. Mocno zadrzewiona okolica podmiejskiego osiedla domów jednorodzinnych ze stosunkowo rzadko rozmieszczoną zabudową powoduje, że sąsiadujące ze sobą działki zachowują dużą dozę prywatności. Dodatkowo ta, na której stoi y-house, położona jest na skraju lasu, tak że dwie ściany wygradzające jej przestrzeń utworzone są ze szpaleru drzew.

Dom y-house w Pabianicach
Wejście główne usytuowane jest u zbiegu dwóch ramion, w podcięciu bryły od strony południowej. Fot. Jakub Certowicz

Budynek na planie litery Y świetnie zagospodarowuje całą parcelę, dzieląc ją na trzy przestrzenie: strefę wejścia wraz z wjazdem do garażu, strefę głównego, otwartego na las ogrodu oraz strefę ogrodu dla dzieci. Taki rzut obiektu pozwala też w bardzo klarowny sposób rozplanować wszystkie funkcje we wnętrzu. Wejście usytuowane jest u zbiegu dwóch ramion od strony południowej. W trzech skrzydłach rozmieszczono kolejno: strefę techniczną z garażami, nocną oraz dzienną. Trochę dziwi fakt, że w skrzydle południowym, rozciągającym się w stronę wjazdu na posesję, rozlokowano sypialnie, podczas gdy część dzienna jest skierowana na północ, wzdłuż wewnętrznej, cichej przestrzeni ogrodu.

Bardzo ciekawym rozwiązaniem wydaje się za to usytuowanie kuchni na przecięciu trzech przęseł, co przywołuje na myśl archetypiczny schemat zagospodarowania izby mieszkalnej, w której piec zajmował najważniejsze, centralne miejsce. Wnętrza rozplanowano zresztą w sposób dość zwarty jak na skalę domu jednorodzinnego dla czterech osób, przez co bardziej przypominają wygodny apartament mieszkaniowy. Ma to oczywiście tyle zalet co wad, a najprawdopodobniej wynika z ekonomii i odpowiedzi na potrzeby inwestora.

Dom y-house w Pabianicach
Elewacje oblicowano ceramiczną okładziną w rzadko spotykanym wątku płytkowym, charakteryzującym się brakiem przesunięć cegie. Fot. Jakub Certowicz

Wśród materiałów, jakimi wykończono bryłę dominuje połyskująca, ceramiczna okładzina oraz matowa, betonowa dachówka, dzięki którym kubatura budynku mocno zaznacza się w krajobrazie. Geometryczny, siatkowy układ płytek ceramicznych, brak okapów i wbudowane w elewację odwodnienie dachu współdecydują o prostej i jednolitej strukturze domu. Grafitową kolorystykę z akcentami bieli architekci wprowadzili też do wnętrza. Zwraca uwagę między innymi pokryta wielkoformatowym, białym gresem z delikatnym kwiecistym reliefem posadzka w części dziennej i mieniący się czarno-białymi krzywiznami marmur w łazienkach. Problemem, z którym niestety będzie musiał uporać się właściciel y-house są błędy wykonawcze(niewłaściwie opracowano detale dachu bez okapu oraz ukryte odwodnienia). Inaczej niż w przykładzie z Poissy, za tego typu uchybienia nikt dziś nie wini projektanta, jednak szkoda, że tak konsekwentnej, zakomponowanej z wielkim wyczuciem architekturze nie towarzyszy perfekcyjne wykonawstwo.

Dom y-house w Pabianicach
Dzięki jednolitej kolorystycznie posadzce na tarasie i w salonie oraz dużemu, panoramicznemu oknu, strefa mieszkalna płynnie przechodzi w strefę ogrodową. Fot. Jakub Certowicz

Założenia autorskie

Wytyczne planu miejscowego dla projektu y-house wymuszały konieczność zastosowania dachów spadzistych o określonym kącie nachylenia. Natomiast zgodnie z życzeniem inwestora dom miał być parterowy, z garażem na dwa samochody, usytuowany na działce w taki sposób, by zapewnić maksymalne otwarcie na las, a jednocześnie intymność poprzez odseparowanie od sąsiadów. Budynek został podzielony na trzy części: dzienną, prywatną oraz techniczną. Okna tej pierwszej, z salonem, kuchnią, jadalnią oraz gabinetem, wychodzą na południowy zachód i północny wschód, drugiej, z sypialniami i łazienkami, na wschód i zachód. Takie rozplanowanie poszczególnych skrzydeł zapewniło najlepsze warunki oświetleniowe oraz widok na działkę i las z wszystkich pomieszczeń. Aby dom nie wyróżniał się na tle lasu, elewacja została zaprojektowana w wykończeniu z cegły klinkierowej w ciemnym odcieniu grafitu. Nowoczesny wyraz budynku podkreślać ma rzadko spotykany wątek płytkowy, charakteryzujący się brakiem jakiekolwiek przesunięcia cegieł. Wszystkie skrzydła przekryte zostały pogrążonym, bezokapowym dachem dwuspadowym. Rynny ukryte tuż za attyką zabezpieczono przed opadającymi liśćmi specjalną siatką, a dodatkowo zastosowano system podgrzewania, aby uniknąć zamarzania w nich wody. Rury spustowe ukryte wewnątrz elewacji odprowadzają deszczówkę bezpośrednio do skrzynek rozsączających zakopanych na terenie działki.

Mateusz Stolarski

POZ_4: Dom Rozcięty w Poznaniu projektu PL.architekci Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom inwestorów, architekci zaproponowali szeroki świetlik biegnący przez całą bryłę budynku. Dzięki temu udało im się zapewnić światło dzienne na każdej kondygnacji mieszkalnej. Dom Rozcięty w Poznaniu projektu pracowni PL.architekci zdobył ostatnio Nagrodę Roku SARP w kategorii budynek mieszkalny jednorodzinny.
Dom w Bratysławie projektu pracowni Rado Rick Często bywa tak, że początkowo niewielkie zlecenie ostatecznie staje się projektem na dużą skalę. Szybko przekonali się o tym właściciele domu w Bratysławie. Proste odświeżenie pojedynczego pokoju w mgnieniu oka przerodziło się w pełną kompleksową przebudowę wnętrz z użyciem solid surface HI-MACS®. W rezultacie niepozorny budynek z lat 80. XX wieku przeobraził się w stylowy, nowoczesny dom marzeń.
Dom Przy Lesie_1 projektu TOYA DESIGN W tym budynku wnętrze zostało otwarte na otaczający działkę las, a zieleń przenika zarówno do przestrzeni parteru, jak i górnej kondygnacji. Prezentujemy Dom Przy Lesie_1 − nowy projekt pracowni TOYA DESIGN.
Peryskop od MUS Architects − dom jednorodzinny nad Jeziorem Żywieckim Jednym z najważniejszych założeń projektowych była chęć uzyskania widoku na jezioro ponad biegnącym wzdłuż jego brzegu wałem ziemnym. W tym celu projektanci nawiązali do formy peryskopu, pozwalającego – jak mówią − spojrzeć dalej i zobaczyć więcej. Prezentujemy nowy projekt pracowni MUS Architects.
Heaven 11 na wybrzeżu Costa Del Sol Położona w prestiżowym kompleksie La Zagaleta willa Heaven 11 na nowo definiuje współczesną rezydencję, dostosowując zasady klasycystyczne do czystej formy architektury.
Dom Jana Szpakowicza w Zalesiu Dolnym Dom architekta Jana Szpakowicza w Zalesiu Dolnym jest typowym przykładem indywidualistycznych, idealistycznych projektów z lat 60., w których funkcja i funkcjonalność była kwestionowana i podporządkowana całkowicie idei formalnej.