Architektura MuratorTechnikaWarsztatMuzeum dizajnu w Shenzen

Muzeum dizajnu w Shenzen

Muzeum dizajnu w Shenzhen to najnowsza realizacja młodego pekińskiego Studia Pei-Zhu. Ściany i dach budynku wykonano ze stalowych kasetonów łączonych mechanicznie i pokryto lśniącą powłoką z nierdzewnej stali

Muzeum dizajnu w Shenzhen
Forma budynku nawiązywać ma do jego otoczenia, kropli wody i wygładzonych przez morze kamieni; fot. Pei Zhu
Muzeum dizajnuShenzhen, Chiny
AutorzyStudio Pei-Zhu
Współpraca autorskaS+P Architects
KonstrukcjaKonsultant ds. konstrukcji: Xueyi Fu
InwestorOCT Urban Entertainment Investment company of Shenzhen
Powierzchnia całkowita5000.0 m²
Projekt (data)2009
Data realizacji (początek)2009
Data realizacji (koniec)2011

Inspiracją dla projektu było nadmorskie położenie miasta w delcie Rzeki Perłowej oraz abstrakcyjny charakter przestrzeni ekspozycyjnej. Wystawy organizowane w muzeum dotyczą mody i wzornictwa przemysłowego.
Celem projektantów było stworzenie przestrzeni surrealistycznej, w której miękkie linie białych ścian powodują zatracenie geometrii wnętrz. Zwiedzający czują się w nich jakby poruszali się we mgle. Na pierwszej kondygnacji zlokalizowano hol wejściowy i kawiarnię, natomiast na drugiej i trzeciej – przestrzeń wystawową. Przesuwne ściany działowe umożliwiają dowolną aranżację sal ekspozycyjnych. Na każdym poziomie zaplanowano również pomieszczenia magazynowe.
Kształt wnętrza budynku wynika ściśle z jego bryły. Miękka, organiczna forma zdaje się unosić nad ziemią, a odbijająca otoczenie połyskliwa okładzina ze stali nierdzewnej powoduje rozmycie granic między obiektem a otoczeniem.

Muzeum dizajnu
Lokalizacja: Shenzhen, Chiny
Autorzy: Studio Pei-Zhu
Współpraca: S+P Architects
Konsultant ds. konstrukcji: Xueyi Fu
Fasada: King Central Engineering
Inwestor: OCT Urban Entertainment Investment company of Shenzhen
Powierzchnia całkowita: 5000 m²
Projekt: 2008–2009
Realizacja: 2009–2011
Nie podano kosztów inwestycji


Tekst: Maciej Lewandowski; Opracowanie: Anna Żmijewska

Muzeum w Shenzhen, elewacja
Elewacja muzeum; fot. Fang Zhenning
Muzeum dizajnu w południowo-wschodnich Chinach
Biel ścian i ich miękkie linie, wraz z małymi trójkątnymi świetlikami sprawiają, że granice przestrzeni zacierają się; fot. Fang Zhenning
Co do centymetra Dla większości Chińczyków każdy metr kwadratowy mieszkania ma ogromną wartość. Zarówno pod względem ceny, jak i zagospodarowania przestrzeni. Architekci z pracowni B.L.U.E. wyszli naprzeciw ich potrzebom, projektując kilka typów kompaktowych wnętrz, w których poszczególne meble pełnią jednocześnie wiele funkcji. Efekty pracy projektantów poznały już miliony mieszkańców tego ogromnego kraju. Nowe aranżacje powstawały bowiem w ramach popularnego tam programu telewizyjnego.
Węzeł szczęścia – piesza kładka projektu holenderskiej pracowni NEXT architects Blisko 200-metrowy pieszy most połączył dwie części miasta Changsha w środkowych Chinach, rozdzielone rzeką i wielopasmową arterią. Projekt przeprawy wyłoniono w konkursie z 2013 roku.
Budownictwo energooszczędne w Chinach. Wielorodzinny budynek pasywny projektu Peter Ruge Architekten Pracownia architektoniczna Peter Ruge Architekten ustanowiła nowe standardy budownictwa pasywnego w południowych Chinach. Budynek, który oszczędza 95% energii, w stosunku do konwencjonalnego domu, jest pierwszym tego typu w subtropikalnym, azjatyckim klimacie
Expo 2015: pawilon wystawowy Chin projektu Studio Link-Arc Pawilon wystawowy Chin na Expo 2015 przenosi w teraźniejszość elementy tradycyjnej chińskiej architektury oraz odwołuje się do rolniczej przeszłości kraju. Falująca forma dachu oraz ledowa instalacja przywołująca pole pszenicy to najbardziej charakterystyczne elementy projektu  
Teatr Wielki w chińskim mieście Wuxi; współczesna interpretacja dachu pagody Teatr w chińskim mieście Wuxi powstał na sztucznym półwyspie zbudowanym na jeziorze Lihu. O wyrazie architektonicznym bryły decyduje skrzydlaste zadaszenie, nawiązujące do tradycyjnego dachu chińskiej pagody. Budynek mieści główną salę teatralną z widownią na około 1800 miejsc oraz mniejszą salę koncertową z widownią na około 700 miejsc
Centrum sportowe w Szanghaju zaprojektowane przez grupę GMP zwycieżcą konkursu architektonicznego Shanghai Oriental Sports Center (SOSC) zaprojektowała grupa GMP - von Gerkan, Marg and Partners Architects. Zgodnie z polityką zrównoważonego rozwoju miast, kompleks powstał na zdegradowanych, poprzemysłowych terenach wzdłuż rzeki Huangpu. Charakterystyczne łuki wykonane z blachy powleczonej aluminium posadowiono na żelbetowych platformach.