Architektura MuratorWydarzeniaDom pod Londynem - polski projekt nagrodzony w międzynarodowym konkursie

Dom pod Londynem - polski projekt nagrodzony w międzynarodowym konkursie

Projekt jest jedną z trzech prac nagrodzonych w międzynarodowym konkursie architektonicznym "Design a beautiful House". Rezydencję dla siedmioosobowej rodziny zlokalizowano na terenie dawnego pola golfowego pod Londynem, w obrębie zielonego pierścienia otaczającego miasto.  

Dom pod Londynem

Przedmiotem konkursu było opracowanie projektu rezydencji o powierzchni 800-1000 m2 dla 7-osobowej rodziny, na 91-hektarowej działce położonej w obrębie pasa zieleni wokół Londynu. Zwycięskie prace wybrano spośród 662 nadesłanych koncepcji. Pierwszą nagrodę ex aequo przyznano Maciejowi Grelewiczowi, polskim studentom - Mateuszowa Płoszaja-Mazurka i Natalii Okolus oraz francuskiemu zespowi w składzie Sebastien Nuttens, Francois Derréal i Delphine Alibert. Nie wiadomo jeszcze która z koncepcji zostanie zrealizowana. Wkrótce odbędzie się spotkanie inwestora z autorami pięciu prac najwyżej ocenionych w konkursie.

Projekt Macieja Grelewicza opracowany we współpracy z Anną Orłowską jest reinterpretacją podmiejskiej rezydencji, uwspółcześnionej pod względem estetycznym i funkcjonalnym. Naszą ambicją było stworzenie domu, który zachowując komfort i piękno tradycyjnych rezydencji, będzie jednocześnie pozbawiony zbędnych ozdób i estetycznego przepychu tych obiektów. Domu, który nie będzie podążał za zmieniającą się modą, tylko stanowić będzie wyraźny i trwały znak w otaczającym krajobrazie - pisze autor projektu.

Prostopadłościenna, bryła z licznymi oknami i obszernymi otwarciami w parterze wyraźnie zaznacza swoją obecność w przestrzeni. Efekt ten osiągnięto m.in. za sprawą doboru materiałów - wszystkie fasady pokryte są dużymi płytami z białego marmuru. Ciekawy efekt daje zastosowanie cienkich warstw tego materiału w niektórych, prywatnych częściach budynku – na przykład przy basenie. Marmur w takiej postaci umożliwia przenikanie promieni słonecznych, dając wrażenie częściowej przejrzystości, a jednocześnie zapewnia domownikom intymność.

Dom ma prosty i czytelny układ funkcjonalny - cała strefa dzienna (salon, kuchnia, jadalnia, pokoje do pracy, basen, kino domowe) umieszczona jest na parterze, podczas gdy sypialne ulokowane są na piętrze. Dwupiętrowa bryła z pomieszczeniami mieszkalnymi spoczywa na zagłębionym w ziemi, betonowym cokole zawierającym pomieszczenia pomocnicze - garaż, pomieszczenie gospodarcze i "męską jaskinię".

Przestronny salon otwiera się na otaczającą przyrodę - prawie 20 metrowa przeszkolona fasada z przesuwnych paneli okiennych zapewnia spektakularny widok na okolicę. Pomieszczenia strefy dziennej (kuchnia, jadalnia, pokoje do pracy) posiadają bezpośrednie wyjścia na ogród, a sypialnie zapewniają wizualny kontakt z zielenią za pomocą szerokich okien, sięgających od podłogi do sufitu. Dom jest zwieńczony wielkim tarasem widokowym, dostępnym min. bezpośrednio z sypialni rodziców.

Sercem obiektu jest wypełnione zielenią patio - strefa dostępna jedynie z salonu budynku, dzięki przeszkleniom widoczna także z innych części domu - salonu, basenu oraz korytarzy na obu poziomach.

Pozostałe nagrodzone i wyróżnione prace można obejrzeć na stronie internetowej konkursu.

Architektura i Krajobraz. Geneza Czarnej Skały Dom powiązany z krajobrazem i nawiązujący do widocznych na horyzoncie gór. Ta myśl stała się kluczem do projektu i podstawową klamrą spinającą planowaną kompozycję przestrzeni – o koncepcji domu Czarna Skała piszą Adam Zwierzyński, Anna Porębska z MUS Architects.
Dom w Istebnej projektu holenderskiego biura Blueroom Nawiązując do tradycyjnej architektury Śląskiego Cieszyńskiego, holenderscy architekci zaprojektowali niewielki dom wypoczynkowy, który może służyć zarówno właścicielom, jak i turystom. Veranda Villa, jak wskazuje nazwa, dysponuje rozległym tarasem, którego powierzchnia przekracza powierzchnię budynku.
Dom w Lesie projektu 081 architekci W malowniczych Klementowicach nieopodal Puław stanął niewielki dom dla trzyosobowej rodziny. Projektanci z lubelskiej pracowni 081 architekci wkomponowali obiekt między rosnące na działce drzewa, co pozwoliło zapewnić mieszkańcom intymność i zrezygnować z budowy trwałych i wysokich ogrodzeń.
Dom w Będzinie Budynek jest zmaterializowaniem filozofii życiowej inwestorów – wielkość, forma i standard wnętrz wynikają z przekonania, że dom ma być funkcjonalnym środkiem do życia, a nie jego celem. To niezamierzony manifest przeciw nadmiernej konsumpcji.
Willa Benissa nad morzem Śródziemnym według projektu Q2Studio z Wrocławia Wrocławska pracownia architektoniczna Q2Studio zaprojektowała minimalistyczną willę, która powstanie w hiszpańskim miasteczku Benissa nad Morzem Śródziemnym.
CWA House – dom jednorodzinny na Mazowszu Jedna z najnowszych realizacji pracowni Beczak & Beczak Architekci to dom jednorodzinny o nieregularnej bryle i niesymetrycznym dachu. Ta nietypowa forma podąża jednak dokładnie za funkcją budynku.