Architektura MuratorWydarzeniaStudenci Politechniki Warszawskiej zwycięzcami EeStairs Design Competition

Studenci Politechniki Warszawskiej zwycięzcami EeStairs Design Competition

Zespół studentów architektury z Politechniki Warszawskiej otrzymał nagrodę w międzynarodowym konkursie EeStairs Design Competition. Zwycięski projekt to klatka schodowa w inspirowana kształtem wstęgi Möbiusa. Podparta w trzech miejscach konstrukcja umożliwia swobodną komunikację w obrębie kilku pięter budynku, a dzięki dynamicznej formie definiuje przestrzeń atrium.

Wyniki międzynarodowego konkursu EeStairs Design Competition
Nagroda w kategorii Korporacyjna klatka schodowa, projekt: 4A Four Architects, Wydział Architektury Politechniki Warszawskiej

Na konkurs dla młodych projektantów EsStairs Design Competition wpłynęło 220 prac. Zadanie polegało na opracowaniu projektu klatki schodowej lub powtarzalnej balustrady. Nagrodę w kategorii Korporacyjna klatka schodowa otrzymał zespół studentów z Politechniki Warszawskiej za projekt pt. Möbius. W kategorii Balustrada powtarzalna zwyciężył projekt pt. Sine autorstwa Corneliusa Comannsa.

Autorzy projektu Möbius za punkt wyjścia obrali komunikację wertykalną typową dla środowisk korporacyjnych. Postanowiliśmy skupić się na problemie komunikacji pionowej w środowisku korporacyjnym. Stała się ona jedynie sposobem na dotarcie z punktu A do punktu B. W szybkim przemieszczeniu się za pomocą wind brakuje wielu istotnych walorów, które zapewniały kiedyś reprezentacyjne klatki schodowe. Z tego powodu w naszym projekcie skupiamy się na przywróceniu istotnej rangi ważności klatce schodowej w przestrzeni atrium. - piszą autorzy zwycięskiej pracy.

Widoczna z każdego miejsca we wnętrzu klatka schodowa została zaprojektowana jako element rzeźbiarski, który definiuje przestrzeń atrium. Rzut inspirowany symbolem nieskończoności, pozwolił na częściowe wyodrębnienie dodatkowych przestrzeni - dwóch niewielkich atriów dostępnych dla użytkowników schodów. Ze względu na adresata projektu, którym jest klient korporacyjny, zaproponowano minimalistyczną i elegancką formę oraz wykorzystanie wysokiej jakości materiałów.

Muzeum – Dom Rodziny Pileckich w Ostrowi Mazowieckiej Pracownia BDR Architekci zwyciężyła w konkursie na projekt muzeum poświęconego Witoldowi Pileckiemu, które planowane jest w Ostrowi Mazowieckiej.
Czesław Bielecki zaprojektuje Muzeum Bitwy Warszawskiej 1920 roku Ministerstwo Obrony Narodowej zaprezentowało projekt Muzeum Bitwy Warszawskiej 1920 roku. Obiekt powstanie według koncepcji pracowni Czesława Bieleckiego - jedynej, która wpłynęła na konkurs.
Tak będzie wyglądać nowa ekspozycja w Pałacu Książąt Czartoryskich w Krakowie Rozstrzygnięto konkurs na projekt nowej ekspozycji i aranżacji wnętrz Pałacu Książąt Czartoryskich w Krakowie. Pierwszą nagrodę przyznano koncepcji opracowanej przez biuro ART FM Sp. z o.o.
Polacy zwycięzcami międzynarodowego konkursu "Wedding Oasis" Praca "Under the Cloud" zajęła pierwsze miejsce w międzynarodowym konkursie na projekt przestrzeni przeznaczonej dla ceremonii zaślubin, na terenie Castello di Rosciano we Włoszech. Jej autorami są Joanna Kuczkowska, Tomasz Sołtysiak i Joanna Gizelska z zespołu projektowego A2T.
Konkurs 120 Hours – prezentacja zwycięskiej pracy studentów z Politechniki Warszawskiej W tegorocznej edycji wzięło udział 3024 uczestników z 79 krajów z całego świata. Spośród nadesłanych projektów jury pierwszą nagrodę przyznało Agnieszce Kołacińskiej i Kubie Andrzejewskiemu z Politechniki Warszawskiej. Po raz pierwszy zwycięska praca zostanie zrealizowana wspólnie z organizatorami konkursu. Ukończenie budowy planowane jest na koniec 2017 roku.
Muzeum - Dom Rodziny Pileckich w Ostrowi Mazowieckiej Ogłoszono wyniki konkursu architektonicznego na koncepcję Muzeum – Domu Rodziny Pileckich. Pierwszą nagrodę otrzymała pracownia BDR Architekci, która zaprojektowała elegancki pawilon o ponadczasowej formie, zintegrowany z istniejącym domem i tradycyjnie ukształtowanym ogrodem.