Architektura MuratorKonkursyTworzymy Kraków. Konkurs

Tworzymy Kraków. Konkurs

Fundacja Tworzymy Kraków czeka na projekt Kapsuły Czasu - oryginalnej, małej lub średniej formy architektonicznej, która ma zostać zrealizowana w Krakowie przy ulicy Dolnych Młynów 10.

Tworzymy Kraków. Konkurs
Planeta Lem: międzynarodowy konkurs na centrum literackie w Krakowie Krakowskie Biuro Festiwalowe we współpracy z lokalnym SARP-em ogłosiło dwuetapowy konkurs na projekt Centrum Literatury i Języka – Planeta Lem. W jury pod przewodnictwem Piotra Lewickiego między innymi Marcin Brataniec, Zbigniew Maćków i Alberto Veiga.
Osiedle Spacerowa w Krakowie Biuro AMC – Andrzej M. Chołdzyński zwyciężyło w konkursie na kolejne osiedle w ramach programu Miesz-kanie Plus.
Dom i pracownia artystów w Krakowie Na sąsiadujących parcelach w willowej dzielnicy Krakowa powstały dwa budynki dla pary artystów: dom i pracownia. Nic nie jest tu jednak tym, czym się wydaje. Projekt, choć z pozoru racjonalny, okazuje się pełen postmodernistycznych paradoksów – pisze Marcin Kwietowicz.
Wormhouse w Zabłociu Najważniejsze ogniwo w procesie projektowym to nie architekt, lecz inwestor. To on umożliwia projektantom kreowanie niekonwencjonalnych rozwiązań – pisze Piotr Kuczia, autor domu o elewacjach przekrytych częściowo elastyczną membraną.
Sztuczna topografia – o hali Cracovii Bartosz Haduch Nowy obiekt, począwszy od płynnego wpisania w zróżnicowaną rzeźbę terenu, poprzez otwarcia widokowe na malowniczą panoramę Krakowa, aż po surową „materialność”, stymuluje dialog między architekturą a naturą. „Integruje” również przylegające do hali rozległe krakowskie Błonia oraz bulwary nad Rudawą. Sam obszar wokół budynku (a częściowo również we wnętrzu) potraktowano jako „sztuczną topografię”, pełną zróżnicowanych poziomów, pochylni i schodów – pisze Bartosz Haduch.
Element krajobrazu – o koncepcji hali Cracovii Piotr Lewicki i Kazimierz Łatak Hala jest częścią zastanego krajobrazu otwartego z jego charakterystycznymi cechami – wyrasta ona wprost z rozrzeźbionego terenu. Łączy poziomy chodnika wzdłuż alei Focha i ścieżki biegnącej po wale Rudawy z parterem budynku, jego przyziemiem i tarasem na dachu. Na różnych płaszczyznach – poziomych i nachylonych, wewnętrznych i zewnętrznych – zrealizowaliśmy zadany program funkcjonalny – piszą Piotr Lewicki i Kazimierz Łatak.