Architektura MuratorKonkursyChmielna odNowa: wyniki konkursu architektonicznego

Chmielna odNowa: wyniki konkursu architektonicznego

Władze m.st. Warszawy ogłosiły wyniki konkursu na nowe zagospodarowanie ulicy Chmielnej, na jej najbardziej reprezentacyjnym odcinku, od Nowego Światu do pasażu Wiecha. Pierwszą nagrodę zdobyło biuro RS Architektura Krajobrazu, drugą ARE Stiasny/Wacławek, a trzecią Diana Polkowska Pracownia Projektowa.

Chmielna odNowa: wyniki konkursu architektonicznego
Nowe zagospodarowanie ulicy Chmielnej w Warszawie, proj. RS Architektura Krajobrazu, I nagroda

Konkurs architektoniczny na nowe zagospodarowanie ulicy Chmielnej jest częścią programu Nowe Centrum Warszawy, który prezydent Rafał Trzaskowski ogłosił jeszcze pod koniec 2019 roku. W ramach inicjatywy do tej pory udało się m.in. przebudować część alei Jana Pawła II, od ronda Czterdziestolatka do ronda ONZ, i wytyczyć tam nową drogę dla rowerów, ale w planach jest wiele inwestycji podnoszących jakość przestrzeni publicznych w śródmieściu stolicy, w tym m.in. modernizacja Marszałkowskiej, która na wysokości placu Defilad zyskać ma brakujący fragment ścieżki rowerowej, a w okolicy ronda Dmowskiego i ulicy Złotej także nowe przejścia dla pieszych.

Uczestnicy rozstrzygniętego właśnie konkursu mieli przedstawić wizję nowych przestrzeni rejonu ulicy Chmielnej  na odcinku od Nowego Światu do pasażu Stanisława Wiecheckiego „Wiecha”, a także fragmentu Brackiej, od Alej Jerozolimskich do tzw. placu Pięciu Rogów, którego przebudowa właśnie się rozpoczęła.

Czytaj też: Nowa koncepcja dla Placu Pięciu Rogów |

- Od architektów, którzy startują w konkursie, oczekujemy propozycji stworzenia nowoczesnej przestrzeni dla Chmielnej i pomysłów, jak ta ulica może funkcjonować – mówiła podczas ogłoszenia Marlena Happach, architekt miasta.

Konkurs na przebudowę Chmielnej

W jury pod przewodnictwem  Wojciecha Wagnera z Biura Architektury i Planowania Przestrzennego m.st. Warszawy zasiedli Jolanta Zdziech-Naperty (Urząd Dzielnicy Śródmieście), Anna Paź (Biuro Architektury i Planowania Przestrzennego), Stanisław Groszkowski (Zarząd Terenów Publicznych), Michał Krasucki (Biuro Stołecznego Konserwatora Zabytków, Stanisław Kosewski (Rada Osiedla Centrum), Marcin Świetlik (Towarzystwo Urbanistów Polskich) oraz architekci Michał Tatjewski, Marcin Goncikowski i Monika Wróbel. Sędziowie szczególną uwagę zwracali na rozwiązania przestrzenne, które wspierają rozwój handlu i gastronomii, zachowanie tożsamości ulicy przy jednoczesnym zaproponowaniu nowoczesnych środków wyrazu oraz proekologiczność i elastyczność  projektu.

Na konkurs nadesłano 8 prac. Pierwszą nagrodę w wysokości 40 tys. zł oraz zaproszenie do negocjacji w trybie zamówienia z wolnej ręki zdobyło biuro RS Architektura Krajobrazu, drugą ARE Stiasny/Wacławek, a trzecią dpp Design – Diana Polkowska Pracownia Projektowa. Sędziowie przyznali też jedno wyróznienie. Otrzymał je zespół w składzie: Anna Sokołowska, Małgorzata Marczewska, Elżbieta Janiszewska i Bartłomiej Idzikowski.

Skwer bukinistów i ogrody deszczowe na Chmielnej

Według zwycięskiej pracy po obu stronach ulicy Chmielnej pojawią się rzędy drzew. Zmienią się też skwery przy kinie Atlantic oraz przy centrum medycznym, gdzie teraz odbywa się sprzedaż książek. Powstanie tam skwer bukinistów z wygodnymi tarasami, siedziskami i efektownym oświetleniem. Co ważne - zmieni się również Bracka na odcinku od Alej Jerozolimskich do tzw. Placu Pięciu Rogów. Bardzo ważny dla miasta jest również studialny pomysł dla ulicy Widok.

W konkursie szukaliśmy najlepszych rozwiązań dla Chmielnej, a autorzy nagrodzonych prac potrafili spojrzeć kompleksowo na problemy, które trzeba rozwiązać w tej przestrzeni. Zarówno z perspektywy pieszego, jak i z lotu ptaka. Na ulicy przybędzie więc dużo drzew i zieleni. Pojawią się też ogrody deszczowe – mówi Marlena Happach, architekt miasta.

W ramach remontu z Chmielnej zniknie nawierzchnia z kostki betonowej z lat 90. XX wieku. Zastąpią ją płyty granitowe o wymiarach 100 na 50 centymetrów. Na skwerze, gdzie teraz odbywa się sprzedaż książek, ma się pojawić granit w jasnoszarym kolorze. Obramienia płyt o wielkości 50 na 50 centymetrów zostałyby wykonane z kamiennej kostki w kolorze grafitowym.

Autorzy zwycięskiej pracy wskazali ponadto miejsca, w których mogą się pojawić kolizje sadzonych drzew z podziemną infrastrukturą miejską. Zaproponowali też wykorzystanie częściowo podziemnych donic. Gdyby w takich miejscach doszło do awarii rur czy instalacji, drzewa można by podnieść i usunąć na czas koniecznej naprawy. A potem wstawić je ponownie w to samo miejsce.

Nagrodzone Prace laureatów można oglądać w pawilonie Zodiak do 27 czerwca. Dyskusja pokonkursowa odbędzie się online 24 czerwca o godzinie 18.00.

Pisklę na placu Pięciu Rogów: konserwator zgodził się na instalację Joanny Rajkowskiej. Dwumetrowe, akustyczne jajo drozda śpiewaka autorstwa artystki Joanny Rajkowskiej może powstać na placu Pięciu Rogów. Mazowiecki Wojewódzki Konserwator Zabytków  pozytywnie zaopiniował projekt rzeźby
Zielona Marszałkowska: miasto ogłasza przetarg na projekt wykonawczy Rusza projekt Zielona Marszałkowska. Koncepcję spektakularnej metamorfozy jednej z najważniejszych ulic Warszawy opracowało biuro RS Architektura Krajobrazu.
Autor: Piotr Prus
Konkurs na projekt sali sportowej w Miechowie Gmina i Miasto Miechów ogłosiły konkurs na projekt nowej sali sportowej w Miechowie. W jury m.in. Piotr Lewicki, Marcin Brataniec i Piotr Chuchacz. Składanie wniosków do 8 sierpnia.
Konkurs na zagospodarowanie przestrzeni przed siedzibą Wydziału Architektury Politechniki Krakowskiej Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki we współpracy z lokalnym oddziałem SARP zaprasza do udziału w konkursie na projekt zagospodarowania przedpola obecnej siedziby Wydziału Architektury przy ul. Podchorążych. Składanie wniosków do  15 sierpnia.
Polacy zwyciężyli w konkursie inwestorskim na projekt kawiarni u podnóża wulkanu Hverfjall na Islandii Polscy architekci Weronika Plata i Wiktor Stankiewicz zajęli pierwsze miejsce w realizacyjnym konkursie na projekt kawiarni u podnóża wulkanu Hverfjall w północnej Islandii. „Koncepcja doskonale łączy krajobraz z architekturą” – napisało jury w uzasadnieniu.
Wyniki konkursu na projekt kulturoteki w Starej Miłosnej W konkursie na projekt nowej kulturoteki na osiedlu Stara Miłosna w Warszawie zwyciężyło  xystudio. Architekci zaprojektowali obiekt o prostej, modułowej bryle i drewnianej konstrukcji z zielenią na dachu oraz głównej fasadzie.
Konkurs na projekt rozbudowy wojewódzkiej straży pożarnej w Toruniu Komenda Wojewódzka Państwowej Straży Pożarnej w Toruniu we współpracy z lokalnym oddziałem SARP zaprasza do udziału w konkursie na projekt modernizacji i rozbudowy historycznego obiektu przy ul. Prostej. Składnia wniosków do 14 lipca.
Konkurs na projekt modelowego placu zabaw bez barier PFR Nieruchomości i Fundacja Integracja zapraszają do udziału w konkursie na projekt uniwersalnego placu zabaw dla użytkowników w różnym wieku i o różnym stopniu sprawności ruchowej. Założenie powstanie na terenie realizowanego właśnie w Katowicach osiedla społecznego autorstwa Kuryłowicz & Associates.