Architektura MuratorKonkursyKatowickie TBS z nowym osiedlem projektu OVO Grąbczewscy

Katowickie TBS z nowym osiedlem projektu OVO Grąbczewscy

Pracownia OVO Grąbczewscy Architekci zwyciężyła w konkursie na projekt przebudowy trzech kamienic w śródmieściu Katowic. W zmodernizowanych domach znajdzie się 50 nowoczesnych mieszkań, z których połowa przeznaczona zostanie dla osób starszych.

Katowickie TBS z nową realizacją projektu OVO Grąbczewscy

Konkurs na zlecenie katowickiego Towarzystwo Budownictwa Społecznego przeprowadził lokalny oddział SARP. Zadaniem uczestników było opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej przebudowy trzech XIX-wiecznych kamienic przy ul. Mariackiej w śródmieściu, co – jak podkreślono w regulaminie – stanowić będzie ważną ingerencję kształtującą charakter tego fragmentu arterii zarówno pod względem funkcjonalnym, jak i społecznym, kulturowym i architektonicznym. Z uwagi na zły stan techniczny budynki zostały wysiedlone już jakiś czas temu. Konserwator zabytków zalecił m.in. zachowanie elewacji frontowych, dopuścił jednak rozbiórkę trzech oficyn oraz twórcze nawiązanie do istniejącego kontekstu w zakresie nowej zabudowy, a także rozbudowy obiektów istniejących.

Katowickie TBS z nową realizacją projektu OVO Grąbczewscy

W budynkach należało ponadto przewidzieć ok. 40 mieszkań o powierzchni od 35 do 50 m2, przy czym połowę dla osób starszych, powyżej 60 roku życia, połowę dla osób młodych, w tym jedno o charakterze cohousingu z przeznaczeniem dla wychowanków domu dziecka. Proponowany program użytkowy jest ukierunkowany na skojarzenie małych mieszkań dla absolwentów z mieszkaniami dla osób starszych. Jego celem jest wytworzenie interakcji tych grup wiekowych i środowisk – w założeniu – z korzyścią dla obu. (...) Uwzględnić należy tutaj zmienność i upływ czasu – osoby młode będą zakładały rodziny i opuszczały to miejsce, seniorzy mogą wymagać opieki, a ograniczenia ich sprawności mogą wymagać przestrzennych udogodnień – czytamy w regulaminie. Dodatkowo zespół pomieszczeń wspólnych i przestrzeni zewnętrznych należało zaprojektować w taki sposób, by umożliwiały integrację i wspierać rozwój więzi społecznych.

W jury pod przewodnictwem architekta Andrzeja Dudy zasiedli Agnieszka Kwiatek, Stanisław Podkańsk, Dieter Paleta, Zbigniew Sąsiadek i Dariusz Herman, a także Łukasz Konarzewski, Śląski Wojewódzki Konserwator Zabytków. Pierwszą nagrodę sędziowie przyznali pracowni Ovo Grąbczewscy Archtekci, w składzie Barbara Grąbczewska, Oskar Grąbczewski, Marek Grąbczewski, Martyna Kramarz, Aleksandra Machura, Natalia Malorny, Aleksandra Siwoń, Bartosz Słomka.

Katowickie TBS z nową realizacją projektu OVO Grąbczewscy

Wszystkie wymagane przez zamawiającego funkcje projektanci postanowili zmieścić w istniejących kamienicach, natomiast program uzupełniający, czyli miejsca integracji, zadaszone przestrzenie zielone, a także place zabaw, zlokalizować w przebudowanych oficynach. Aby doświetlić i powiększyć przestrzeń naszych i sąsiednich podwórek zdecydowaliśmy o rozbiórce górnych kondygnacji oficyn, przy jednoczesnym przekształceniu ich w niezwykle atrakcyjne, ceglane struktury, częściowo zadaszone, częściowo otwarte – przeznaczone na różnorodne przestrzenie integracyjne dla dzieci i dorosłych. Przy wykonywaniu nowych fasad oraz wystroju wnętrz wykorzystana zostanie cegła z rozbiórki, natomiast drewniane belki stropowe posłużą do konstrukcji dachów, trapów, kładek oraz wież będących częścią placu zabaw – tłumaczą autorzy.

Katowickie TBS z nową realizacją projektu OVO Grąbczewscy

Jak podkreślają mieszkania są doświetlane i przewietrzane ponad standard wynikający z obowiązujących przepisów. Każde ma balkon, loggię albo bezpośredni dostęp do przestrzeni integracji. Wyodrębnioną historycznie dobudowę do kamienicy nr 30 przeznaczyliśmy w całości na cohousing, czyli mieszkanie na start. Wielopoziomowy lokal, z wygodnymi sypialniami oraz atrakcyjną przestrzenią dzienną połączoną z tarasem na dachu, może stać się modelowym rozwiązaniem tego typu – dodają.

Drugą nagrodę w konkursie zdobyło Archistudio Tomasza Studniarka i Małgorzaty Pilinkiewicz, a trzecią – biuro Projektowanie Edyta Marciniak. Jury przyznało też dwa równorzędne wyróżnienia honorowe: pracowniom DNA Architekci i Trektura. Realizacja inwestycji powinna rozpocząć się na przełomie 2020 i 2021 roku.

Nowe osiedle TBS planowane jest też w Bydgoszczy. Konkurs na projekt zespołu wygrała w tym roku lokalna pracownia Łukanowski Architekci.

OVO Grąbczewscy w Berlinie OVO Grąbczewscy Architekci to kolejna polska pracownia, która będzie miała okazję zaprezentować swój dorobek w Berlinie. Tytuł wystawy – Playing Architecture – odnosi się do credo tego katowickiego biura, które stara się projektować budynki egalitarne i oddziałujące na emocje użytkowników.
Ośrodek Zdrowia w Przyszowicach Projektanci nawiązali do tego, co najlepsze w lokalnej architekturze. Tradycyjne wątki nie są jednak cytowane wprost: zastosowali klinkier z przeżużleniami i spiekami, a kalenicę dachu obrócili o 45 stopni w stosunku do typowego układu. O realizacji OVO Grąbczewscy Architekci pisze Agata Twardoch.
Centrum Administracyjne Wielkiej Wsi O wyjątkowej jakości tego miejsca świadczy zaaranżowane z pietyzmem otoczenie: ułożona w swobodne pasy zieleń rabat, krzewów i trawników z elementami małej architektury i kompozycją przestrzenną inspirowaną herbem gminy– pisze Marcin Brataniec.
Muzeum Ognia w Żorach Na elewacji budynku odbijają się światła przejeżdżających obok aut, a słońce gra swój spektakl zależny od pogody i pory dnia. Jednak dopiero wieczorem iluminowany obiekt naprawdę zachwyca, emanując ognistym blaskiem. Prawdziwe Muzeum Ognia – o skomplikowanych uwarunkowaniach terenu, które zdeterminowały abstrakcyjną formę pawilonu, a następnie jego funkcję, doskonałej współpracy architektów z inwestorem, opartej na szacunku i dostarczaniu sobie inspiracji, a także umiejętnym poruszaniu się projektantów między różnymi konwencjami piszą Antoni Domicz i Krzysztof Mycielski.
Muzeum dla przejezdnych - o Muzeum Ognia Krzysztof Mycielski W nieogarniętej przestrzeni biegnącej przez Żory krajowej drogi nr 81 budynek wybił się dzięki swojej krzykliwej, dekonstruktywistycznej formie. W tym sensie budzi skojarzenia z realizacjami Franka Gehry’ego, który tworząc swoje ekstrawaganckie bryły, zakochiwał się w chaosie przedmieść Los Angeles i w składach portowych Bilbao – pisze architekt i krytyk architektury Krzysztof Mycielski.
Inspiracja wolna od banału - o Muzeum Ognia Antoni Domicz Teren był tak pocięty sieciami podziemnej infrastruktury, że dla budynku pozostawał jedynie jego wąski, nieregularny fragment. Decyzja o odstąpieniu od realizacji była blisko, jednak iskra architektonicznego konceptu biura OVO Grąbczewscy wznieciła płomień zapału inwestycyjnego. Planowany początkowo prosty, modernistyczny pawilon miejskiej informacji turystycznej zamienił się w ogniste muzeum – pisze architekt Antoni Domicz.