Architektura MuratorKonkursyNowy budynek szpitala klinicznego w Otwocku: wyniki konkursu SARP

Nowy budynek szpitala klinicznego w Otwocku: wyniki konkursu SARP

Szpital Kliniczny im. prof. Adama Grucy w Otwocku oraz oddział warszawski SARP ogłosiły wyniki dwuetapowego konkursu architektonicznego na koncepcję nowego budynku placówki.

Nowy budynek szpitala klinicznego w Otwocku: wyniki konkursu SARP
Nowy budynek szpitala w Otwocku, proj. Atelier Tektura, I nagroda

Przedmiotem konkursu architektonicznego było opracowanie koncepcji nowego budynku Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego im. prof. Adama Grucy CMKP w Otwocku. We wstępnych założeniach przyjęto, iż dla realizacji potrzeb organizatora wystarczające będzie, aby projektowany obiekt miał dwie do trzech kondygnacji i 25 tys. m² powierzchni. Konieczne jest jednak połączenie go z głównym gmachem szpitalnianym na poziomie kondygnacji +2 północnej elewacji poprzez dwa łączniki.

W skład jury weszli architekci Maciej Mąka (przewodniczący), Paweł Czaplicki (sędzia referent), Maciej Lewandowski i Michał Grzymała-Kazłowski, a także Sławomir Chaberek, zastępca dyrektora ds. technicznych szpitala, Waldemar Cacko, kierownik Działu Techniki Medycznej, Jacek Jarosz, kierownik Działu Technicznego. Funkcję sekretarza konkursu pełni architekt krajobrazu Rafał Mroczkowski. Pula nagród wyniosła 144 tys. zł.

Konkurs na projekt nowego budynku szpitala w Otwocku: wyniki

Wyniki konkursu na projekt nowego budynku szpitala w Otwocku poznaliśmy 14 października. Pierwsze miejsce i zaproszenie do negocjacji w trybie zamówienia z wolnej otrzymało Atelier Tektura, w składzie Michał Kozielewski, Barbara Kozielewska, Mateusz Kluczek, Ewa Sowińska, Marcin Bieńka, Anna Polakowska, Katarzyna Grabara, Jarema Kozielewski.

Architekci zaprojektowali zwartą, trzykondygnacyjną bryłę z centralnym atrium i dwoma mniejszymi, zlokalizowanymi po bokach, wokół których rozplanowano ciągi pomieszczeń lub komunikacji ogólnej. Izbę przyjęć przewidzieli wzdłuż elewacji zachodniej, zakładając możliwość jej podziału na dwie części. Koncepcję elewacji oparli z kolei o regularny moduł konstrukcyjny z wydatnymi pionowymi i poziomymi podziałami, stanowiącymi jednocześnie elementy zacieniające. Sędziowie docenili zwłaszcza zaproponowane przez autorów rozwiązania funkcjonalne, prosty układ komunikacyjny i możliwości przyszłych modyfikacji.

Nowy budynek szpitala klinicznego w Otwocku: wyniki konkursu SARP
Nowy budynek szpitala w Otwocku, proj. Atelier Tektura, I nagroda

Drugie miejsce zajęło biuro Kalata Architekci we współpracy z architektką Anną Jach (zespół w składzie: Szymon Kalata, Eliza Kalata, Anna Jach, Agnieszka Krawczyk oraz Zuzanna Pomaska i Mateusz Zwolak). Ich projekt zakładał realizację obiektu trzykondygnacyjnego, składającego się z czterech, przecinających się pod kątem prostym skrzydeł. Gmach ma też dwa przewyższenia, będące czwartą kondygnacją, akcentujące nawiązanie urbanistyczne do istniejących budynków „D” i „E”. Pośrodku bryły autorzy przewidzieli rozległe atrium, od strony wschodniej i zachodniej dwa półotwarte dziedzińce, a od zachodu szeroki plac wejściowy. Elementem spajającym zagospodarowanie tych przestrzeni są zielone, organiczne wyspy wypełnione kwietnymi łąkami, ławkami oraz rzeźbami – tłumaczą architekci.

Budynek według koncepcji Kalata Architekci miałby pasmową kompozycję elewacji, z szerokimi donicami na poszczególnych piętrach. Pasy przeszkleń poprzeplatane są pionowymi, pełnymi elementami w regularnym rytmie.
Pionowe elementy pełne obłożone nieprzeziernymi panelami szklanymi w kolorze zielonkawym sprawiają, iż
patrząc od zewnątrz na budynek widzi się odbicie otaczającego lasu w pasach okiennych. Od strony wnętrza pełne
elementy elewacyjne utrzymują masę budynku jak również zapewniają prywatność w pomieszczeniach i
ograniczają wgląd od zewnątrz
– czytamy w założeniach. Sędziowie zwrócili jednak uwagę na zaproponowaną w pracy przechodniość oddziałów, niekorzystny układ dwukorytarzowy oraz niewłaściwe powiązania komunikacyjne w obrębie przychodni.

Nowy budynek szpitala klinicznego w Otwocku: wyniki konkursu SARP
Nowy budynek szpitala w Otwocku, proj. Kalata i Anna Jach, II nagroda

Trzecią nagrodę przyznano gdyńskiej pracowni Arch-Deco (zespół w składzie: Zbigniew Reszka, Michał Baryżewski, Michał Afeltowicz, Joanna Woźniak-Wacławiak, Marek Frania, Izabela Jackiewicz, Piotr Czerniawski, Kinga Czarniecka, Agata Kielecka, Krzysztof Jarczok, Aleksandra Czerska, Rafał Grunwald).

Architekci zaprojektowali trzykondygnacyjną bryłę z podcieniami od strony południowej i zachodniej oraz podłużnym atrium na osi głównego wejścia. Dodatkowe dwa atria, wyposażone w świetliki dachowe, przewidzieli na pierwszym piętrze. Zaproponowali też zróżnicowanie materiałowe elewacji parteru i piętra oraz otwory okienne powiększone optycznie przez zastosowanie lekko wycofanych blend w ciemniejszym kolorze. Jury podkreśliło w uzasadnieniu, że koncepcja zakłada nienajlepsze połączenie z budynkiem istniejącym i zbyt duże powierzchnie dla gastronomii i centralnej sterylizatorni. Nieoptymalne połączenie OIT i POP z blokiem operacyjnym. Zwróciło jednocześnie uwagę na dobre doświetlenie wnętrz i czytelny układ funkcjonalny.

Nowy budynek szpitala klinicznego w Otwocku: wyniki konkursu SARP
Nowy budynek szpitala w Otwocku, proj. Arch-Deco, III nagroda

Konkurs SARP na projekt centrum kultury w Siemianicach na Pomorzu Słupski oddział SARP zaprasza do udziału w konkursie na projekt gminnego centrum kultury oraz centrum usług społecznych w Siemianicach. Składania wniosków do 2 lutego 2022 roku.
Dwie realizacje z Polski na tzw. krótkiej liście EU Mies Award 2022 Fundacja Miesa van der Rohe wyłoniła 40 realizacji, które zawalczą o EU Mies Award 2022. Polskę reprezentują Park Pamięci w Oświęcimiu projektu NArchitekTURA i Centrum Aktywności Lokalnej w Rybniku MWArchitekci.
Dom Dzieci w Baghere: konkurs realizacyjny dla studentów i młodych architektów Rozpoczęło się przyjmowanie zgłoszeń do kolejnej edycji konkurs Kaira Looro. Tym razem zadaniem uczestników jest zaprojektowanie Domu Dzieci w gminie Baghere w południowym Senegalu. Jury pod przewodnictwem Kengo Kumy wybierze 30 projektów, z których najlepszy zostanie zrealizowany.
Środowiskowy Dom Samopomocy w Warszawie: wyniki konkursu Tuż przed świętami poznaliśmy wyniki konkursu na projekt Środowiskowego Domu Samopomocy na warszawskim Żoliborzu. Główną nagrodę zdobyła młoda pracownia EMA Studio.
Absolwentka Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej zwyciężyła w konkursie na instalację w Ogrodach Polsko-Niemieckich Pod koniec ubiegłego roku poznaliśmy wyniki konkursu na projekt instalacji artystycznej w Ogrodach Polsko-Niemieckich w Warszawie. Zwyciężyła Ksenia Makała, absolwentka Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej z propozycją rzeźbiarskiej kompozycji wykonanej z materiałów pochodzących z recyklingu.
Nowy Dom Poselski 2.0 – będzie konkurs architektoniczny Nowy Dom Poselski zrealizowany według projektu Małgorzaty Handzelewicz-Wacławek i Andrzeja Kaliszewskiego czeka rozbiórka. Kancelaria Sejmu chce w jego miejscu postawić nowy i zapowiada konkurs architektoniczny.