Architektura MuratorKrytykaZmieniamy percepcję pacjenta: rozmowa z Piotrem Żabickim z Kuryłowicz & Associates

Zmieniamy percepcję pacjenta: rozmowa z Piotrem Żabickim z Kuryłowicz & Associates

Dziś oprócz oczywistych zmian w projektowaniu szpitala związanych z rozwojem techniki oraz warunkami epidemii, powinniśmy się starać o bardziej przyjazne kreowanie wnętrz pod kątem realizacji potrzeb psychologicznych pacjenta. O nowej realizacji Kuryłowicz & Associates zaprojektowanej pro bono dla Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie rozmawiamy z jej współautorem, architektem Piotrem Żabickim.

Zmieniamy percepcję pacjenta: rozmowa z Piotrem Żabickim ze studia Kuryłowicz & Associates

Joanna Stankiewicz: Projekt dla Instytutu „Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka” obejmował kompleksową przebudowę i modernizację izby przyjęć oraz holu rejestracji do 30 poradni specjalistycznych. Co było dla Pana najważniejsze przy tej realizacji?

Piotr Żabicki:
Wejście do szpitala to bardzo istotna przestrzeń z punktu widzenia uczuć małego pacjenta i jego rodzica. Obszar ten powinien być czytelny funkcjonalnie i przyjazny estetycznie, by wywoływać pozytywne emocje i wspierać budowanie optymizmu w walce dzieci z problemami zdrowotnymi.

Joanna Stankiewicz: Jak projektuje się obecnie nowoczesne przestrzenie w szpitalach dziecięcych?

Piotr Żabicki:
Dziś oprócz oczywistych zmian w projektowaniu szpitala związanych z rozwojem techniki oraz warunkami epidemii, powinniśmy się starać o bardziej przyjazne kreowanie wnętrz pod kątem realizacji potrzeb psychologicznych pacjenta.

Czytaj też: Upgrade Centrum Dialogu Przełomy: Robert Konieczny o zmianach na placu Solidarności w Szczecinie [FILM] |

Zmieniamy percepcję pacjenta dotyczącą wizyty w szpitalu, by generować mniej stresu, a jednocześnie wywoływać zaciekawienie, kojarzyć z zabawą, przygodą. Przestrzenie poczekalni mają natomiast na celu osiągnąć jak najbardziej domowy charakter, w miarę możliwości materiałowych, estetycznie odbiegających od stereotypowego „szpitalnego” wyglądu. Szerokie zastosowanie materiałów miękkich: mat czy miękkich materiałów dywanowych, drewnopodobnych oraz żakardowych okładzin ściennych ma na celu uzyskanie efektu ciepła i przytulności.

Zmieniamy percepcję pacjenta: rozmowa z Piotrem Żabickim ze studia Kuryłowicz & Associates
Zmodernizowane wnętrza Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, proj. Kuryłowicz & Associates; fot. Rockfon

Joanna Stankiewicz: Na co zwracali Państwo szczególną uwagę projektując rejestrację do przychodni specjalistycznych oraz izbę przyjęć dla CZD?

Piotr Żabicki:
Obecnym trendem jest też projektowanie przestrzeni bez wykluczeń czyli miejsc, gdzie każdy typ pacjenta znajdzie swój zakątek. Projektowane poczekalnie mają charakter skomponowanych w spójną całość „kącików” dla określonych grup użytkowników. Zaprojektowano kącik dla niemowlaków, dla grupy dzieci 3-12, nastolatków, dzieci specjalnych potrzeb, zarówno niepełnosprawnych ruchowo, jak i umysłowo, oraz gabinet o zmiennej funkcji izolatorium dla dziecka psychotycznego.

Joanna Stankiewicz: Czy odpowiednia akustyka wnętrza była dla Pana istotna, czy jest istotna w przypadku szpitali dla dzieci?

Piotr Żabicki:
Akustyka jest dziś bardzo ważna i wiąże się z tym, o czym mówiłem na początku – z dobrym klimatem psychologicznym. Ważną funkcję pełnią tu sufity podwieszone Rockfon. Na ścianach dzieje się tu sporo: drzwi, boksy, tablice informacyjne i nie ma wiele miejsca na elementy ograniczające hałas czy poprawiające zrozumiałość mowy.

 


Piotr Żabicki, architekt, od 2011 roku partner w Kuryłowicz & Associates. Najważniejsze realizacje, których jest współautorem: biurowce Wola Retro (Warszawa, 2019), Retro Office House (Wrocław, 2018), Wola Center (Warszawa, 2013), a także Wydział Fizyki (CeNT II) UW (Warszawa, II etap: 2017), Ratusz Dzielnicy Warszawa Wilanów (2014)

Zmieniamy percepcję pacjenta: rozmowa z Piotrem Żabickim ze studia Kuryłowicz & Associates
Zmodernizowane wnętrza Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, proj. Kuryłowicz & Associates; fot. Rockfon
Zmieniamy percepcję pacjenta: rozmowa z Piotrem Żabickim ze studia Kuryłowicz & Associates
Zmodernizowane wnętrza Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, proj. Kuryłowicz & Associates; fot. Rockfon
Zmieniamy percepcję pacjenta: rozmowa z Piotrem Żabickim ze studia Kuryłowicz & Associates
Zmodernizowane wnętrza Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, proj. Kuryłowicz & Associates; fot. Rockfon
Architekci dla Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy już po raz czwarty! 30 stycznia 2022 roku odbędzie się jubileuszowy, 30. finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Po raz czwarty Architecture Snob zaprasza polskie firmy i biura projektowe do włączenia się w akcję Architekci Grają dla WOŚP. Propozycje usług do licytacji można przesyłać do 16 grudnia!
Kuryłowicz & Associates projektuje pro bono dla Centrum Zdrowia Dziecka Pracownia Kuryłowicz & Associates opracowała pro bono kompleksową modernizację izby przyjęć oraz holu głównego 30 poradni specjalistycznych w Instytucie Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka. To już kolejna realizacja na terenie Instytutu, w którą zaangażowali się społecznie architekci z tego warszawskiego biura.
Ewa Kuryłowicz z Honorową Nagrodą SARP 2021 Tegoroczną laureatką Honorowej Nagrody SARP została warszawska architektka Ewa Kuryłowicz. Kapituła doceniła projektantkę m.in. za przepełnioną empatią twórczość architektoniczną i wielowymiarową społeczną aktywność.
Rozmowy Naturalne: Ewa Kuryłowicz o nowych priorytetach w pracy architekta Musimy eliminować beton z budowania, ponieważ okazuje się, że to właśnie on stanowi 4/5 masy wybudowanej na Ziemi. Reszta to cegły, asfalt, metale, tworzywa sztuczne, o których się mówi, że pływają w formie gór śmieci po oceanach – a  mimo wszystko są znikomym procentem – mówi profesor Ewą Kuryłowicz w rozmowie z Ewą Trzcionką.
Osiedle Mieszkanie Plus w Katowicach od Kuryłowicz & Associates Rozpoczyna się realizacja osiedla Mieszkanie Plus na katowickich Szopienicach według projektu biura Kuryłowicz & Associates. Typologia i schemat zabudowy stanowią rozwinięcie konkursowego opracowania na modelowy budynek wielorodzinny z 2017 roku.
Kuryłowicz & Associates projektuje pro bono dla Centrum Zdrowia Dziecka Pracownia Kuryłowicz & Associates opracowała pro bono kompleksową modernizację izby przyjęć oraz holu głównego 30 poradni specjalistycznych w Instytucie Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka. To już kolejna realizacja na terenie Instytutu, w którą zaangażowali się społecznie architekci z tego warszawskiego biura.
Nowe przystanki linii średnicowej w Warszawie projektu Kuryłowicz & Associates Konsorcjum Torprojekt i Kuryłowicz & Associates podpisało umowę na zaprojektowanie dwóch nowych przystanków warszawskiej linii średnicowej przy rondzie de Gaulle’a i Wybrzeżu Kościuszkowskim. Prace projektowe obejmują także zmiany w dotychczas już opracowanej dokumentacji dla odcinka pomiędzy Warszawą Zachodnią a Warszawą Wschodnią.
Osiedle U-City Residence w Warszawie projektu Kuryłowicz & Associates Kameralne osiedle U-City Residence powstanie na granicy warszawskiego Ursusa z zielonymi terenami Konotopy według projektu pracowni Kuryłowicz & Associates.