Architektura MuratorProjektyBudynek Braniborska we Wrocławiu: z miłości do modernizmu

Budynek Braniborska we Wrocławiu: z miłości do modernizmu

Budynek przy ul. Braniborskiej we Wrocławiu ma być jedną z pierwszych realizacji tworzącego się właśnie Centrum Świebodzkiego. W założeniu architektów z Q2Studio będzie wyznaczał kierunek dla kształtowania dalszej zabudowy tej części miasta.

Budynek Braniborska we Wrocławiu: z miłości do modernizmu
Budynek mieszkalny BraniborskaWrocław, ul. Braniborska 10E
AutorzyQ2Studio
InwestorProfit development
Powierzchnia użytkowa19000.0 m²
Kubatura60380.0 m³
Data realizacji (koniec)2022

Plany zagospodarowania tzw. Centrum Świebodzkiego, czyli terenów pokolejowych na zapleczu Dworca Świebodzkiego w zachodniej części Wrocławia sięgają lat 90. ubiegłego wieku. Kilka lat temu władze miasta zaprezentowały koncepcję funkcjonalno-przestrzenną dla tego obszaru. Na 75 hektarach w obrębie ulic Braniborska, Tęczowa, Góralską i plac Orląt Lwowskich miałaby powstać zupełnie nowa dzielnica z zabudową usługowo-mieszkaniową i licznymi przestrzeniami zielonymi, realizująca ideę miasta krótkich odległości. Niezależnie od tych planów, w rejonie Centrum Świebodzkiego powstają już pomału nowe inwestycje. Jedną z nich jest budynek mieszkaniowy Braniborska, realizowany przy skrzyżowaniu z Robotniczą według projektu pracowni Q2Studio.

Czytaj też: Wysokościowiec w Porcie Popowice we Wrocławiu: wyniki konkursu |

Projektując swego rodzaju pionierski obiekt na tym obszarze, wzdłuż powstającej obecnie nowoczesnej trasy tramwajowej na Nowy Dwór, chcieliśmy stworzyć budynek na tyle charakterystyczny, aby nadawał kierunek dla kształtowania dalszej zabudowy – tłumaczą architekci. Przewidzieli 10-kondygnacyjny blok na planie litery L z charakterystyczną kratownicą balkonów i przecinających je ścianek. Braniborska zaoferuje 25 mieszkań o powierzchni od 29 do 64 m² oraz 7 lokali usługowych w parterze. Dodatkowo na dachu zaplanowano ogólnodostępny taras rekreacyjny, z którego mieszkańcy będą mogli oglądać panoramę całego miasta. Inwestorem budynku jest firma Profit development. Przewidywany termin oddania do użytku to grudzień 2022 roku.

Mac Maxi: nowy apartamentowiec od KWK Promes Robert Konieczny
Mac Maxi: nowy apartamentowiec od KWK Promes Robert Konieczny Kameralny apartamentowiec o formie przywodzącej na myśl kultowy model Mac mini Apple’a stanąć ma na niewielkiej działce w sąsiedztwie warszawskich Łazienek. Za projekt obiektu odpowiada pracownia KWK Promes Roberta Koniecznego.
SURVIVAL w Pafawagu. Open Call Od 18 lat Przegląd Sztuki SURVIVAL podejmuje wyzwanie wprowadzania sztuki współczesnej do nietypowych, często niedostępnych na co dzień przestrzeni miejskich. Tym razem gościć będzie w legendarnym wrocławskim Pafawagu, jednej z największych w Europie fabryk maszyn i taboru kolejowego.
Nowa metoda: o osiedlu Nowe Żerniki Łukasz Pancewicz Odwiedzający Nowe Żerniki urbanista może mieć mieszane uczucia. Z jednej strony pojawia się zachwyt nad efektem pracy architektów, z drugiej rodzi pytanie, dlaczego po tylu latach doświadczeń wrocławski projekt stanowi wyjątek, a nie regułę. O realizacji pierwszego etapu wrocławskiego osiedla Nowe Żerniki pisze Łukasz Pancewicz.
Nie żyje Olgierd Czerner 6 listopada w wieku 91 lat odszedł Olgierd Czerner, architekt i historyk, założyciel i pierwszy dyrektor Muzeum Architektury we Wrocławiu.
Kontrowersyjna realizacja na Kępie Mieszczańskiej we Wrocławiu Firma ATC Development ujawniła wizualizacje nowego budynku na Kępie Mieszczańskiej we Wrocławiu. Projekt został zaakceptowany przez wojewódzkiego konserwatora zabytków.
Dom handlowy Renoma we Wrocławiu: kolejna przebudowa Dom handlowy Renoma we Wrocławiu wkrótce po raz kolejny zostanie przebudowany. Po modernizacji, przeprowadzonej według koncepcji Maćków Pracownia Projektowa, zwiększy się strefa gastronomiczna, odtąd otwarta na obie sąsiadujące z budynkiem przestrzenie publiczne: plac Czysty i plac Kościuszki.
Centrum Concordia / Wrocław Budynek Concordia projektu MVRDV budzi wiele emocji. Jest poprawny, lecz nie zjawiskowy i sprawia wrażenie lepiej zaprojektowanego wewnątrz niż na zewnątrz.