Architektura MuratorProjektyCentrum Ekoinnowacji w Gdańsku

Centrum Ekoinnowacji w Gdańsku

Konkurs na nowe obiekty dla Wydziału Inżynierii Lądowej i Środowiska Politechniki Gdańskiej wygrała pracownia Fort.

Centrum Ekoinnowacji
W budynku znajdują się sale wykładowe i laboratoria, w tym dwie aule: na 220 i 150 osób, a ulica siedlicka, przy której będzie zlokalizowany zyska charakter pasażu. Rys. Materiały prasowe

Ogłoszony przez Politechnikę Gdańską konkurs dotyczył projektu przyszłej siedziby Centrum Ekoinnowacji wraz z garażem podziemnym oraz opracowania koncepcji urbanistyczno-architektonicznej całego kompleksu, w tym remontu i ewentualnej przebudowy istniejących obiektów Wydziału Inżynierii Lądowej i Środowiska (tzw. Hydro oraz Żelbet). Obiekt zaplanowano między ulicami Siedlicką a Traugutta na terenie uczelnianego kampusu. W przyszłości miałyby w nim powstawać nowoczesne ekologiczne rozwiązania m.in. dla budownictwa i transportu, dlatego – w założeniu organizatorów – sam musiał być przykładem ich zastosowania, wyznaczając nowy kierunek dla zielonego budownictwa. W zwycięskiej pracy przewidziano więc maksymalne wykorzystanie odnawialnych źródeł energii, zmniejszenie zużycia wody pitnej oraz wyposażenie budynku w inteligentne systemy sterowania. Nasza praca odnosi się nie tylko do zabudowy historycznej, ale również do architektury współczesnej, która wciąż na terenie kampusu powstaje. Staraliśmy się znaleźć pomost pomiędzy historią a współczesnością. Zaproponowane rozwiązania są odpowiedzią na zadane programy funkcjonalno -użytkowe oraz przestrzenne, które były dosyć skomplikowane. Ich przygotowanie sprawiło nam sporo trudności . Tym większą mamy nadzieję, że uda się zrealizować ten obiekt – przyznał tuż po ogłoszeniu wyników Antoni Taraszkiewicz, współzałożyciel pracowni Fort, a zarazem dziekan WA PG. Powierzchnia użytkowa Centrum wyniesie 10 tys. m2.

Rozpoczęcie : 2016

Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku Jeszcze tylko do 25 września w Galerii Jednego Projektu można oglądać Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku autorstwa pracowni Fort Architekci