Architektura MuratorProjektyCentrum Kultury w Bydgoszczy

Centrum Kultury w Bydgoszczy

Do zabytkowego obiektu, który zajmuje dziś Kujawsko-Pomorskie Centrum Kultury w Bydgoszczy, zostanie dobudowana nowa część według projektu pracowni Ingraf.

Centrum Kultury w Bydgoszczy
Centrum Kultury w Bydgoszczy, proj.: Ingraf. Zabytkowy budynek dawnego zakładu leczniczego położony jest w strefie Starego Miasta, mimo to nową część zaprojektowano we współczesnej formie. Znajdzie się w niej m.in. wielofunkcyjna sala ze składaną sceną. Il. dzięki uprzejmości pracowni

Budynek przy placu Kościeleckich w centrum Bydgoszczy powstał w latach 1908-1909 z inicjatywy Ojczyźnianego Związku Kobiet (Vaterländische Frauenverein) jako zakład leczniczy dla nowonarodzonych dzieci. Na parterze mieściła się kuchnia dla ubogich z jadalnią dla 100 osób, piętro zajmował ośrodek dla niemowląt z trzema salami szpitalnymi, oszkloną werandą i tarasem, zaś na poddaszu zlokalizowano pralnię i suszarnię.

Po II wojnie światowej w budynku przez wiele lat działała Specjalistyczna Poradnia Dziecięca, aż wreszcie w 2000 roku przeznaczono go na siedzibę Kujawsko-Pomorskiego Centrum Kultury.

Historyczna część przeszła już gruntowny remont. W ubiegłym roku zakończono renowację wnętrz i elewacji, wymieniono pokrycie dachu i stolarkę okienną. W ramach kolejnego etapu obiekt powiększyć się ma o nowoczesną salę wystawienniczo-artystyczną dobudowaną od wschodu do zabytkowej bryły.

Jak tłumaczy architektka Anna Pawlicka-Zabojszcz z pracowni Ingraf, która wygrała przetarg na modernizację i rozbudowę obiektu, wyzwaniem była nie tylko stosunkowo mała działka, o powierzchni zaledwie 900 m2, ale też ograniczenia konserwatorskie oraz niewielki budżet inwestycji. Inspirację dla formy architektonicznej, a zwłaszcza dla fasad z klinkieru, stanowiła tradycyjna architektura Bydgoszczy. Zaprojektowaliśmy współczesną, ażurową elewację ceramiczną, która w zależności od pory dnia i nasłonecznienia będzie zmieniała swoją barwę i plastykę – mówi autorka.

W dobudowanym, parterowym skrzydle znajdzie się wielofunkcyjna sala ze składaną sceną umożliwiającą różnorodną aranżację przestrzeni, antresola oraz winda dla osób niepełnosprawnych obsługująca też obiekt zabytkowy. Powierzchnia użytkowa nowej części wyniesie blisko 140 m2, a kubatura – 1250 m3. Słupy i rdzenie zaplanowano jako żelbetowe, więźba dachu, konstrukcja stropu i stropodachu wykonana będzie z drewna.

ZAKOŃCZENIE REALIZACJI: 2015