Architektura MuratorProjektyCentrum rekreacji w Ryglicach koło Tarnowa

Centrum rekreacji w Ryglicach koło Tarnowa

Na zlecenie władz miasta BXBstudio oraz MOSS decor przygotowały koncepcję lokalnego centrum rekreacji wraz z zagospodarowaniem otoczenia. Jedną z inspiracji architektów był ryglicki spichlerz z 1757 roku – najstarszy tego typu obiekt drewniany w Małopolsce

Centrum w Ryglicach
Centrum rekreacji w Ryglicach koło Tarnowa, projekt: BXBSTUDIO i MOSS DECOR

Obiekt, o powierzchni 120 m2, planowany jest na południowym krańcu Ryglic, w pobliżu miejscowego stawu i Parku Krajobrazowego Pasma Brzanki. Ma pełnić funkcję lokalnego miejsca spotkań – organizacji imprez i wspólnego biesiadowania przy kominku.

Drewnianą konstrukcję pawilonu architekci zestawili z dwoma rzędami stalowych słupów, które podtrzymują dwuspadowy dach kryty gontem. Przestrzeń wewnętrzną podzielili na dwie strefy: otwartą, z obszernym tarasem, oraz zamkniętą, oddzieloną przesuwnymi panelami. Elementem wspólnym dla obu stref jest kamienny kominek (w części zamkniętej zlokalizowano miejsce do grillowania).

Obok pawilonu powstać ma m.in. boisko do siatkówki plażowej, plenerowa siłownia oraz miejsca postojowe dla samochodów. Układ i rysunek otaczających obiekt ścieżek nawiązuje do ukośnych linii słupów konstrukcyjnych.

ZAKOŃCZENIE REALIZACJI: 2015

Dom Symbiotyczny – powrót do przeszłości w nowoczesnym wydaniu Projekt Domu Symbiotycznego stanowi próbę nowej definicji zasad współżycia z naturą przy jednoczesnym zachowaniu komfortu użytkowników oraz wykorzystaniu najnowszych technologii. Koncepcję obiektu, w którym znalazło się miejsce zarówno na nowoczesny kurnik i stodołę, jak i basen czy szklarnię opracowały dwa biura: BXBstudio Bogusław Barnaś i Studio Projektowe Paweł Jarosz.
Stodoła Spotkań – centrum rekreacji w Ryglicach koło Tarnowa Na zlecenie władz Ryglic pracownia BXBstudio Bogusław Barnaś zaprojektowała niewielki pawilon inspirowany tradycyjną polską architekturą drewnianą. Oddany właśnie do użytku budynek pełnić ma funkcję centrum rekreacji i lokalnego miejsca spotkań.
BXBstudio projektuje kwartał zabudowy w Dżuddzie w Arabii Saudyjskiej Pracownia BXBstudio-Bogusław Barnaś opracowała projekt planu dla nowego założenia urbanistycznego we wschodniej części miasta Dżudda w Arabii Saudyjskiej.
Dom Eko pod Rzeszowem Rozwiązania architektoniczne oraz szereg technicznych instalacji sprawiają, że dom jest nie tylko ekologiczny, lecz przede wszystkim tani w eksploatacji. Obiekt powstał według projektu pracowni BXBstudio Bogusław Barnaś.
Małopolska Chata Podcieniowa od BXB Studio Projekt stanowi współczesne ujęcie drewnianej architektury podcieniowej, która niegdyś stanowiła charakterystyczny element krajobrazu polskich miasteczek.
Polski kościółek zrębowy Punktem wyjścia dla projektu była konstrukcja stosowana w zabytkowych kościołach zrębowych. Za pomocą prostych zabiegów projektowych uzyskano nowoczesną formę nawiązującą do tradycyjnej drewnianej architektury. Projekt powstał w pracowni BXBStudio - Bogusław Barnaś.