Architektura MuratorProjektyDom Graniczny w Rybniku według pracowni Toprojekt

Dom Graniczny w Rybniku według pracowni Toprojekt

Dom Graniczny z jednej strony zamyka wnętrza na hałas dobiegający z pobliskiej ulicy, z drugiej otwiera widoki na intymne patio i daleką perspektywę ogrodu. Prezentujemy najnowszą koncepcję pracowni Toprojekt.

Dom Graniczny w Rybniku według pracowni Toprojekt
Dom Graniczny w Rybniku, proj. Toprojekt
Dom Graniczny Rybnik, ul. Graniczna
AutorzyToprojekt
Zespół projektowyarchitekci Marek Wawrzyniak, Karol Wawrzyniak, Pushkaraj Tambdey; Adriana Łukowska, Małgorzata Pudło
Powierzchnia użytkowa400.0 m²
Projekt2022

Architekci z pracowni Toprojekt tym razem mieli do dyspozycji rozległą działkę na obrzeżach Rybnika. Od zachodu sąsiaduje ona niestety z dość ruchliwą ulicą Graniczną, za którą rozciąga się jednak ściana lasu. Aby wykorzystać ten atut, zaprojektowali tu wąskie, podłużne okno, które kadruje widok z wnętrza domu na korony drzew i zachodzące za nimi słońce.

Budynek został tak ukształtowany, aby chronić mieszkańców przed uciążliwościami ruchu samochodowego i wścibskimi oczami przechodniów. Elewacje prostopadłe do ulicy Granicznej są pozbawione okien. Ten zamknięty charakter domu podkreślają jeszcze zlicowane z powierzchnią ściany drzwi wejściowe i wjazd do garażu od strony północnej. Zupełnie inny klimat odnajdujemy w strefie ogrodu. Przeszklone na całej wysokości ściany otwierają widoki na intymne patio wejściowe i przydomową zieleń. Duży taras będący przedłużeniem pokoju dziennego z trzech stron otoczono ścianami, co dodatkowo zapewniać ma mieszkańcom prywatność i spokój.

Żelbetowe sufity przechodzą w zadaszenia zewnętrzne w taki sposób, że zaciera się granica między wnętrzem i ogrodem – tłumaczą autorzy. Do wykończenia ścian budynku zaproponowali białą, porowatą cegłę.  Ponieważ główna przestrzeń mieszkalna oświetlona jest na przestrzał od wschodu i od zachodu, a ściany wewnętrzne i posadzka również są prawie białe, przez cały dzień w domu zmieniałaby się sceneria świetlna – dodają.

Dom Graniczny w Rybniku według pracowni Toprojekt
Dom Graniczny w Rybniku, proj. Toprojekt
Dom Graniczny w Rybniku według pracowni Toprojekt
Dom Graniczny w Rybniku, proj. Toprojekt
Dom Graniczny w Rybniku według pracowni Toprojekt
Dom Graniczny w Rybniku, proj. Toprojekt
Dom Graniczny w Rybniku według pracowni Toprojekt
Dom Graniczny w Rybniku, proj. Toprojekt
Dom Graniczny w Rybniku według pracowni Toprojekt
Dom Graniczny w Rybniku, proj. Toprojekt
Dom Graniczny w Rybniku według pracowni Toprojekt
Dom Graniczny w Rybniku, proj. Toprojekt
Dom Graniczny w Rybniku według pracowni Toprojekt
Dom Graniczny w Rybniku, proj. Toprojekt
Izba Lekarska w Gdańsku według Toprojekt: wyniki konkursu W zamkniętym konkursie na projekt ośrodka szkoleniowego Okręgowej Izby Lekarskiej w Gdańsku jednogłośnie wygrała pracownia Toprojekt z Rybnika.
Rudy Dom na Górnym Śląsku Architekci zastosowali dość oczywistą na Śląsku cegłę, ale zrobili to z wyczuciem sensualnych i tektonicznych właściwości ceramiki. Przy tym powstała ona w lokalnej cegielni, co sprawia, że ściany budynku pochodzą wprost z ziemi, na której stoją – pisze Hanna Szukalska.
Polska Zagroda: nowoczesne siedlisko według BXBstudio W miejscu pięciu dawnych budynków gospodarczych architekci z BXBstudio zaprojektowali pięć nowych, w typologii nowoczesnej stodoły. Połączone bryły tworzą współczesne siedlisko, które poprzez pomosty i kładkę na piętrze zintegrowano z otaczającą zielenią.
Honay House w Dursztynie koło Nowego Targu Na szczycie góry Honaj w polskiej części Spisza stanął niewielki Honay House. Wakacyjny domek z prefabrykatów zaprojektowali architekci z polsko-chińskiego studia JANG.
Dom w parku Cietrzewia w Warszawie W willowej okolicy na warszawskich Włochach stanął nowy dom jednorodzinny według projektu pracowni Kruszewski Architekci. Prosta, powściągliwa bryła kadruje widoki na pobliski park z zespołem malowniczych stawów.
Dom podążający za słońcem. Nowa realizacja biura Inter-Arch Dom w podwarszawskim Józefosławiu miał być pełen światła i pomieścić czteroosobową rodzinę. By zapewnić optymalne nasłonecznienie wnętrz, architekci skomponowali budynek z dwóch brył o nieco odmiennych rzutach.
Dom jednorodzinny The Sunny w Konstancinie The Sunny to kolejny po Kamiennej Rezydencji Steinhaus i Dworku w Lesie + dom jednorodzinny, który Biuro Architektoniczne Barycz i Saramowicz realizuje w ścisłym centrum Konstancina.
Dom w Mławie Autorzy wykorzystali żelazną architektoniczną logikę do stworzenia pozornie przypadkowej kompozycji, nawiązującej do zastanego kontekstu. O realizacji biura James & Mau Arquitectura pisze Marcin Kwietowicz.