Architektura MuratorProjektyDom jednorodzinny The Sunny w Konstancinie

Dom jednorodzinny The Sunny w Konstancinie

The Sunny to kolejny po Kamiennej Rezydencji Steinhaus i Dworku w Lesie + dom jednorodzinny, który Biuro Architektoniczne Barycz i Saramowicz realizuje w ścisłym centrum Konstancina.

Dom jednorodzinny The Sunny w Konstancinie
Dom jednorodzinny The Sunny w Konstancinie-Jeziornie, proj. Biuro Architektoniczne Barycz i Saramowicz

Konstancin-Jeziorna, oddalony zaledwie 18 kilometrów od centrum Warszawy, to malownicza miejscowość z trzech stron otoczona Puszczą Kampinoską. To właśnie tu, w sąsiedztwie sosnowego starodrzewia powstaje The Sunny, najnowszy projekt krakowskiego Biura Architektonicznego Barycz i Saramowicz. Zaprojektowano budynek, który w warstwie semantycznej i estetycznej ma być architektonicznym lustrem, w którym odbije się genius loci. Natura jest tu zarówno natchnieniem, jak i wzorcem, a w pewnym sensie również tworzywem. Kompozycja materiałowa ma dać wyraz par excellence konstanciński i podkreślić tożsamość miejsca – wyjaśnia współautor obiektu Rafał Barycz.

Podobnie jak w jednym z wcześniejszych projektów, domu The Concrete w Izabelinie, architekci zdecydowali zastosować zabieg mimikry, upodobniając zewnętrzną „skórę” budynku do otoczenia. Elewacje pokryje więc jasnobeżowa, ręcznie formowana cegła, której odcień i chropowata faktura nawiązują do pni porastających działkę sosen. Ceramiczny bloczki, o długości dwóch zwykłych cegieł i wysokość zaledwie 38 mm, zostaną zastosowane w dwóch układach: pionowym i poziomym. Z uwagi na dużą liczbę drzew w sąsiedztwie budynku, zaproponowali też wyjątkowo duże przeszklenia, które – jak tłumaczą – będą zasysać słońce i światło do wnętrza. Budowa domu The Sunny ma się zakończyć w 2022 roku.

Dom jednorodzinny The Sunny w Konstancinie
Dom jednorodzinny The Sunny w Konstancinie-Jeziornie, proj. Biuro Architektoniczne Barycz i Saramowicz
Polska Zagroda: nowoczesne siedlisko według BXBstudio W miejscu pięciu dawnych budynków gospodarczych architekci z BXBstudio zaprojektowali pięć nowych, w typologii nowoczesnej stodoły. Połączone bryły tworzą współczesne siedlisko, które poprzez pomosty i kładkę na piętrze zintegrowano z otaczającą zielenią.
Dom Graniczny w Rybniku według pracowni Toprojekt Dom Graniczny z jednej strony zamyka wnętrza na hałas dobiegający z pobliskiej ulicy, z drugiej otwiera widoki na intymne patio i daleką perspektywę ogrodu. Prezentujemy najnowszą koncepcję pracowni Toprojekt.
Honay House w Dursztynie koło Nowego Targu Na szczycie góry Honaj w polskiej części Spisza stanął niewielki Honay House. Wakacyjny domek z prefabrykatów zaprojektowali architekci z polsko-chińskiego studia JANG.
Dom w parku Cietrzewia w Warszawie W willowej okolicy na warszawskich Włochach stanął nowy dom jednorodzinny według projektu pracowni Kruszewski Architekci. Prosta, powściągliwa bryła kadruje widoki na pobliski park z zespołem malowniczych stawów.
Dom podążający za słońcem. Nowa realizacja biura Inter-Arch Dom w podwarszawskim Józefosławiu miał być pełen światła i pomieścić czteroosobową rodzinę. By zapewnić optymalne nasłonecznienie wnętrz, architekci skomponowali budynek z dwóch brył o nieco odmiennych rzutach.
Dom w Mławie Autorzy wykorzystali żelazną architektoniczną logikę do stworzenia pozornie przypadkowej kompozycji, nawiązującej do zastanego kontekstu. O realizacji biura James & Mau Arquitectura pisze Marcin Kwietowicz.