Geo-centrum

Projekt konkursowy na nowe gmachy Politechniki Wrocławskiej. Architekci pod kierownictwem Juana Anon Gomeza z pracowni projektowej AIC EQUIP S.L. postanowili nawiązać do falującego brzegu Oławy.

fotka z /zdjecia/PANEL_1.jpg

Jedną z inwestycji, która zostanie sfinansowana z funduszy unijnych będzie Geo-Centrum, Kompleks Edukacyjno-Badawczy Politechniki Wrocławskiej.
Pod koniec ubiegłego roku Politechnika ogłosiła konkurs na koncepcję urbanistyczno-architektoniczną zagospodarowania terenu od ulicy Na Grobli po rzekę Oławę. Nagrodzony projekt hiszpańskiego biura, we wszystkich kryteriach, zarówno estetycznych, jak i funkcjonalnych, spełnił oczekiwania jury.

W budynkach od strony południowo wschodniej, planowane są nowoczesne laboratoria oraz sale dydaktyczne. Największa, sala wykładowa ma pomieścić około 300 osób. W Geo-Centrum znajdą swoje siedziby wydziały: Geoinżynierii, Górnictwa i Geologii, Budownictwa Lądowego i Wodnego i Mechaniczno-Energetyczny. Nowy kampus zostanie połączony ze starymi obiektami uczelni 150-metrową kładką dla pieszych i rowerzystów. Scali rozdzieloną rzeką uczelnię w jedno miasteczko akademickie. To najbardziej rozbudowany, nadodrzański fragment założenia. Koszt inwestycji wyniesie około 100 mln zł.

Architektura:
Juan Ańon Gómez
Gemma Martí Sanjuán
Rafael Martínez Perez
Ramón Calvo Soto
José Ramón Tormo Illanes
Carlos Ortega Gimeno
Aleksandra Mrdja Sasic
Andres Puertas Cabot
Jakub Snopek

Inżynieria:
Antonio Carratalá López
Ricardo Vera Martínez


Projekt: 2007- 2008
Realizacja: 2013