Architektura MuratorProjektyMieszkanie Plus w Nakle nad Notecią: nowe osiedle Mieszkanie Plus projektu Atelier Tektura

Mieszkanie Plus w Nakle nad Notecią: nowe osiedle Mieszkanie Plus projektu Atelier Tektura

Wkrótce ma rozpocząć się realizacja osiedla Mieszkanie Plus w Nakle według projektu warszawskiej pracowni Atelier Tektura. Architekci zaproponowali proste bryły wykończone tynkiem i płytkami przypominającymi cementową cegłę.

Mieszkanie Plus w Nakle nad Notecią: nowe osiedle Mieszkanie Plus projektu Atelier Tektura
Osiedle Mieszkanie Plus w Nakle nad Notecią, proj. Atelier Tektura

Osiedle Mieszkanie Plus w Nakle nad Notecią powstać ma przy ul. Mroteckiej w północnej części miasta. Od zachodu sąsiadować będzie z modernistycznym osiedlem Władysława Łokietka, od południa i wschodu z ogródkami działkowymi i zabudową jednorodzinną. W ramach założenia przewidziano cztery pięciokondygnacyjne bloki ze 190 mieszkaniami o średniej powierzchni 51 m². Wszystkie obiekty wykończone zostaną białym tynkiem. Dla kontrastu autorzy zaproponowali stolarkę okienną w czarnym kolorze, podkreśloną szarymi płytkami imitującymi cegłę. Tym samym materiałem obłożone zostaną także wiaty śmietnikowe i wolno stojące garaże dla rowerów. W skrajnych częściach działki powstaną dwa mniejsze, jednoklatkowe budynki, a pomiędzy nimi dłuższe, dwuklatkowe. Na terenie osiedla Mieszkanie Plus w Nakle zaplanowano też plac zabaw i 190 miejsc postojowych.

Projekt osiedla Mieszkanie Plus w Nakle wyłoniono w formie zapytania ofertowego. Najlepszą propozycję przedstawiła warszawska pracownia Atelier Tektura, laureaci konkursu na osiedle Mieszkanie Plus przy ul. Białowieskiej we Wrocławiu z 2018 roku. Jak informuje PFR Nieruchomości, biuro ze stolicy jeszcze w tym roku złoży wniosek o wydanie pozwolenia na budowę. Rozpoczęcie realizacji planowane jest na trzeci kwartał 2021 roku.

Osiedle Mieszkanie Plus w Nakle nad Notecią: gdzie powstanie

Osiedle Mieszkanie Plus w Nakle: wizualizacje projektu Atelier Tektura

Osiedle przy ul. Białowieskiej we Wrocławiu Warszawskie Atelier Tektura i paryskie studio Bartolo + Contré Architects zwyciężyły w konkursie na jedno z pierwszych niskobudżetowych osiedli we Wrocławiu. Zespół zaplanowano na Popowicach przy nabrzeżu Odry.