Architektura MuratorProjektyNational Heritage Centre Glasnevin

National Heritage Centre Glasnevin

Zarząd cmentarza wyraził konieczność postawienia nowego obiektu, który poprzez wizualną formę prezentowałby jego historię i pamięć osób, które tam spoczywają.

Wieża Daniela O'Connell stała się centalnym punktem odniesienia dla całości kompozycji. Wzdłuż promieniście rozchodzących się linii od obeliska, na tle surowego krajobrazu, zlokalizowano nowy budynek. Przestrzeń między istniejącym murem granicznym a perforowaną, zakrzywioną ścianą, obejmuje przylegające groby, integrując utwór w jedną całość. Dach ponad tą przestrzenią unosi się niczym chmura.

Klient: Dublin Cemetries Committee
Autorzy: A&D Wejchert & Partners
Powierzchnia całkowita: 2 000 m2
Projekt: 2009


Więcej informacji: http://www.wejchert.ie/