Architektura MuratorProjektyPrzedszkole w Regułach projektu M.O.C. Architekci

Przedszkole w Regułach projektu M.O.C. Architekci

Kompleks społeczno-edukacyjny z przedszkolem i ogólnodostępnymi przestrzeniami publicznymi projektu katowickiej pracowni M.O.C. Architekci w przyszłości tworzyć ma centralną strefę podwarszawskiej gminy  Michałowice.

Przedszkole w Regułach projektu M.O.C. Architekci
Przedszkole w Regułach, proj. M.O.C. Architekci; plac wejściowy

Dwuetapowy konkurs architektoniczny na projekt kampusu edukacyjnego i przedszkola w Regułach na Mazowszu na zlecenie Urzędu Gminy Michałowice zorganizował warszawski SARP. W jury pod przewodnictwem architekta Grzegorza Stiasnego zasiedli reprezentaujący stowarzyszenie Gaweł Tyrała i Szczepan Wroński, a ze strony zamawiającego: Dorota Bagińska, Renata Bontron, Sławomir Rymuza, Tomasz Łoziński oraz Małgorzata Pachecka, wójt gminy Michałowice.

Zadaniem uczestników było zaproponowanie 7-oddziałowego przedszkola o powierzchni 1350-1500 m² z salą rekreacyjną, jadalnią i zapleczem kuchennym, ze szczególnym uwzględnieniem efektywności energetycznej budynku. Projekt miał ponadto uwzględniać dołączenie w pierwszym okresie użytkowania trzech tymczasowych modułów sal dydaktycznych z łazienkami, które zostałyby zdemontowane po zrealizowaniu w latach 2021-2022 roku kolejnego gminnego przedszkola.

W ramach koncepcji kampusu edukacyjnego architekci mieli zaplanować szkołę podstawową z aulą, biblioteką, salą gimnastyczną i terenem rekreacyjno-sportowym, ogólnodostępny klub przedszkolny, a także m.in. centrum kultury oraz ośrodek zdrowia dla dzieci i osób starszych. Przedszkole wraz z planowanym w przyszłości kampusem przewidziano w bezpośrednim sąsiedztwie przystanku WKD Reguły i budynku Urzędu Gminy Michałowice.  

Spośród 37 nadesłanych prac, do drugiego etapu przeszło pięć. Ostatecznie pierwszą nagrodę otrzymało biuro M.O.C. Architekci z Katowic (Ewa Janik, Błażej Janik, Krzysztof Kaczmarczyk, Małgorzata Karolak, Katarzyna Białas), drugą konsorcjum Liniaprosta, Grzegorz Rejniak, Krzysztof Kamienobrodzki i Barchitektura (Krzysztof Kamienobrodzki, Grzegorz Rejniak, Piotr Nowocień, Kacper Borek, Rela Juraszyńska, Borys Lewandowski), trzecią Pracownia Projektowa Paulina Rogalska, Kamila Szatanowska Studio Projektowe i Zofia Zuchowicz, a dwa równorzędne wyróżnienia przypadły Pracowni Macieja Siudy (Jan Przedpełski, Julia Wąsak, Maciej Siuda, Mateusz Falkowski) oraz zespołowi w składzie: Tomasz Bogusz, Michał Wiater, Marta Mioduszewska, Izabela Kordyka i Karol Szulc.

Modułowe przedszkole od M.O.C. Architekci

Główną nagrodę przyznano m.in. za przedstawienie zrównoważonej propozycji łączącej powściągliwą, przyjazną architekturę z ekonomicznym wydatkowaniem środków na inwestycję. Sędziowie szczególnie docenili czytelną kompozycję obiektów tworzących charakter kampusu osadzonego w zieleni i sekwencję przestrzeni publicznych prowadzących do stacji kolejowej. 

Autorzy zdecydowali się na operowanie prostopadłościennym modułem o boku 30 m i zmiennej wysokości od 4 do 13 m. Obiekty najwyższe zaplanowali w okolicach Urzędu Gminy, w zachodniej części terenu, która cechuje się większym natężeniem ruchu, a najniższe we wschodniej części, w sąsiedztwie jedno- i dwukondygnacyjnych domów jednorodzinnych.

Obiekt przedszkola został zaprojektowany na dwóch przenikających się modułach, które dzielą się na mniejsze o różnym nachyleniu połaci dachu oraz wysokości. Przesunięcie modułów względem siebie ma na celu skrócenie i rozczłonkowanie elewacji i tym samym dostosowanie ich do skali otoczenia – tłumaczą architekci. W miejscu przecięcia modułów przewidzieli centralne patio. Dzieli ono budynek na część publiczną strefy wejściowej oraz kameralną przestrzeń sal dydaktycznych, a dodatkowo wyznacza oś widokową pomiędzy wejściem głównym a ogrodem. Autorzy przewidzieli też m.in. panele fotowoltaiczne na dachu, pompy ciepła oraz zbiornik retencyjny.

24 września 2019 roku w sidzibie Urzędu Gminy Michałowice w Regułach odbyła się dyskusja pokonkursowa. Poniżej publikujemy film będący zapisem tego spotkania. Notebene to nie jedyna gminna inwestycja, której projekt wyłoniono w SARP-owskim konkursie. Pod koniec marca tego roku rozstrzygnięto konkurs na Centrum Inicjatyw Kulturalnych w pobliskim Komorowie. Zwyciężyli młodzi architekci Joanna Gajda, Casper Dam i Patrycja Wójcik.

Czytaj też: Centrum Inicjatyw Kulturalnych w Komorowie: wyniki konkursu |

Autor: Piotr Prus
Konkurs na hospicjum w Rybniku: wyniki Rozstrzygnięto konkurs na hospicjum w Rybniku. Prosty, dwukondygnacyjny pawilon z pełnymi zieleni tarasami i patiami powstanie według projektu katowickiej pracowni M.O.C. Architekci.
Szpital psychiatryczny w Szwajcarii Konkurs na nowy budynek w kompleksie szpitala psychiatrycznego z lat 80. XX wieku wygrali młodzi polscy architekci, Ewa Janik i Błażej Janik. Jury było pod wrażeniem ich koncepcji, ponieważ jako jedyna spełniła wszystkie wymagania funkcjonalne – pisze Werner Huber.
Wyniki konkursu na projekt Muzeum Żołnierzy Wyklętych Rozstrzygnięto konkurs na projekt Muzeum Żołnierzy Wyklętych i Więźniów Politycznych PRL w Warszawie. Pierwszą nagrodę otrzymał projekt pracowni M.O.C. Architekci z Katowic.