Architektura MuratorProjektySpalarnia śmieci w Chinach

Spalarnia śmieci w Chinach

W chińskim mieście Shenzen powstanie największa spalarnia śmieci na świecie. Projekt wyłoniono w ramach międzynarodowego konkursu architektonicznego, w którym zwyciężyła koncepcja pracoweni Schmidt Hammer Lassen i Gottlieb Paludan Architects.

Spalarnia śmieci w Chinach
Wizualizacja: Beauty & the Bit, Madrid and Ginsun, Szanghaj. Źródło: materiały prasowe
Spalarnia śmieci w ShenzenSchmidt Hammer Lassen Architects, Gottlieb Paludan Architects
KonstrukcjaSchlaich Bergerman Partners
InwestorShenzhen Energy Environmental Engineering Ltd.
Powierzchnia całkowita112645.0 m²

Obiekt będzie utylizować do 5 tys. ton odpadów dziennie – to mniej więcej jedna trzecia wszystkich śmieci produkowanych w 20 milionowym Shenzen, w ciągu jednego dnia. Kompleks budynków został zaprojektowany jako owalna bryła w otoczeniu krajobrazowo ukształtowanego parku. Budynek ma działać na zasadzie waste to energy - energia będąca wynikiem procesu spalania, zostanie wykorzystana do produkcji elektryczności. Powstawaniu tej ostatniej sprzyjać będą umieszczone na dachu panele fotowoltaiczne, które zajmą 44 tys. m2 (dwie trzecie całej jego powierzchni).

Oprócz funkcji podstawowej obiekt będzie służył poszerzaniu wiedzy na temat procesu waste to energy, ekologicznych sposobów produkowania energii oraz pobudzaniu świadomości problemu rosnącej ilości śmieci na świecie. Z zawieszonego pomiędzy dwoma kominami mostu, goście dostaną się do lobby i centrum obsługi zwiedzających z widokiem na maszyny. Następnie, podążając ścieżką edukacyjną, poznają cały proces spalania, a na koniec dostaną się na dach, skąd rozciągać się będzie widok na najbliższe otoczenie i panoramę miasta.

Uruchomienie spalarni planowane jest na 2020 rok.

Miasto postpandemiczne. Jak powinny wyglądać samowystarczalne jednostki miejskie po pandemii? Xiong'an ma być pierwszym miastem postpandemicznym. To urbanistyczna odpowiedź m.in. na obecny światowy kryzys związany z pandemią COVID-19.
Park krajobrazowy w Xingyi Międzynarodowe konsorcjum, w którego skład wchodzą trzy młode biura architektoniczne z Warszawy, Lublina i Poznania, zwyciężyło w konkursie na projekt parku krajobrazowego w Xingyi w południowo-zachodniej części Chin.
Kaplica Dźwięku w Chinach W górskiej dolinie na północ od Pekinu powstaje sala koncertowa. Inspiracją do jej formy stały się właściwości przestrzeni rezonacyjnych muszli, drewnianych instrumentów, a nawet ludzkiego ucha. Za projekt odpowiada pracownia OPEN.
Polska architektura w Chinach Przygotowana przez „A-m” i MSZ podróżująca wystawa Polska. Architecture tym razem odwiedziła 30-milionowe Chongqing w centralnej części Chin. Otwarciu ekspozycji towarzyszyło polsko-chińskie forum architektów zorganizowane przez Konsulat RP w Czengdu we współpracy z Chongqing Survey & Designing Association, w którym ze strony polskiej wzięli udział m.in. Piotr Kuczyński z Kuryłowicz & Associates, Jan Belina-Brzozowski i Wojciech Kotecki z BBGK Architekci, Wojciech Młynarczyk z Młynarczyk Architekt oraz Marcin Szczelina – relacja Beaty Tylec-Skórki.
Centrum kulturalne w Szanghaju Wielofunkcyjny zespół Bund Finance Center zaprojektowany wspólnie przez pracownie Foster + Partners oraz Heatherwick Studio stanowi element rewitalizacji nabrzeża rzeki Huangpu w historycznej części Szanghaju. Głównym elementem założenia jest budynek centrum kulturalnego – siedziba Fundacji Fosun z charakterystyczną ruchomą elewacją. Składa się ona z trzech przesuwnych zasłon, zbudowanych łącznie z 675 metalowych rur o długości od 2 do 16 metrów, podwieszonych do automatycznie sterowanych prowadnic – pisze Maciej Lewandowski.
Biblioteka w Tiencinie Bibliotekę zlokalizowano na granicy miejskiego parku, w zespole pięciu budynków o funkcji kulturalnej zaprojektowanych przez takie pracownie jak Bernard Tschumi Architects i GMP. Geometria pięciokondygnacyjnego gmachu zmienia się od typowej, prostokreślnej bryły, do krzywoliniowej sali głównego atrium, której ściany są wielopiętrowymi regałami na książki, wyposażonymi w drabiny i chodniki umożliwiające użytkownikom dostęp na poszczególne poziomy. Górną obudowę atrium stanowią stropy zbudowane z belek stalowych podwieszonych do przestrzennych, stalowych kratownic – pisze Maciej Lewandowski.