Architektura MuratorProjektyStacja narciarska w Szczyrku

Stacja narciarska w Szczyrku

Projekt biura Major Architekci zwyciężył w międzynarodowym konkursie inwestorskim na koncepcję wielofunkcyjnego obiektu na Hali Skrzyczeńskiej.

Stacja narciarska w Szczyrku
Budynek zaplanowano na styku kilku tras zjazdowych prowadzących ze Skrzycznego. Jego trzy skrzydła połączone są wspólnym trzonem komunikacyjnym, przylegającym do stacji gondoli. Wizualizacja: Major Architekci

Organizatorem konkursu była słowacka firma Tatry Mountain Resorts, największy operator zimowych ośrodków wypoczynkowych w Europie Środkowo-Wschodniej. Jak podaje portal skiinfo, w ciągu najbliższych 2-3 lat firma zamierza wydać na inwestycje w Szczyrku ponad 260 mln złotych. W pierwszym etapie powstać ma 10-osobowa kolej gondolowa, dwie 6-osobowe kolejki krzesełkowe, zbiornik wodny do sztucznego naśnieżania oraz nowa stacja narciarska przy górnej stacji gondoli na Hali Skrzyczeńskiej. Według koncepcji przygotowanej przez Major Architekci, budynek będzie się składał z trzech wydłużonych, rozłożonych wachlarzowo skrzydeł.

Stacja narciarska w Szczyrku, wnętrze
Z wnętrz obu restauracji roztaczać się będzie widok na góry i położone w dole miasto. Projekt: Major Architekci

Dach jednej części jest jednocześnie tarasem dla części sąsiedniej. Dodatkowo maksymalne wysunięcie brył w kierunku granicy działki i zorientowanie ich pod różnymi kątami sprawia, że niemal z każdego miejsca budynku i z każdego punktu tarasu jesteśmy w stanie podziwiać górską panoramę – tłumaczą projektanci. Wejście do obiektu przewidziano od strony stacji. Tu, na poziomie parteru, z najlepszym widokiem na okolicę, zaplanowano restaurację à la carte. Na kondygnacji –1, łatwo dostępnej bezpośrednio ze stoku, miałaby się znaleźć duża restauracja samoobsługowa, przechowalnia sprzętu narciarskiego i niewielki sklep, poniżej zaś, na kondygnacji –2, zaplecze z częścią kuchenną, socjalną i magazynową, zespół toalet oraz pomieszczenia GOPR i wypożyczalnia sprzętu sportowego. Najniższą kondygnację, mieszczącą się pod środkową częścią budynku, zajmie garaż dla ratraków oraz przestrzenie techniczne.

Jednym z istotniejszych zadań projektowych było wygospodarowanie na działce dużych tarasów. Zlokalizowano je od strony południowo-zachodniej, na dachach dwóch niższych części budynku. Niższy taras przylega do głównej części restauracyjnej i do stoku. Przewidziano na nim miejsce na grill-bar. Górny taras, dostępny z holu przy stacji gondoli, ma charakter bardziej widokowy – wyjaśniają projektanci. Powierzchnia użytkowa budynku wyniesie ponad 2500 m2.  

Rozpoczęcie realizacji: 2017

Osiedle Bacciarellego 54 we Wrocławiu Na terenie Wielkiej Wyspy, prawie przy samym brzegu kanału Odry, powstaje osiedle Bacciarellego 54 projektu pracowni Major Architekci. W skład założenia docelowe wejdzie 14 budynków w różnych układach i typologiach.
Wielopokoleniowy dom / Wrocław Dom powstał w ramach konkursu, którego główną ideą było stworzenie zabudowy mieszkaniowej wielorodzinnej, wzmacniającej więzi społeczne. O realizacji biura Major Architekci na Nowych Żernikach pisze Agnieszka Labus.
Osiedle Robyg Jagodno projektu Major Architekci Wkrótce rozpocznie się budowa kolejnych trzech budynków nowego osiedla na wrocławskim Jagodnie według projektu biura Major Architekci. Całe założenie zaoferuje ok. 900 mieszkań.
Centrum ESK 2016 we Wrocławiu Na infopunkt Europejskiej Stolicy Kultury zaadaptowano kultowy bar Barbara z lat. 50 XX wieku. Architekci z poszanowaniem potraktowali historyczne wnętrze, otwierając je na miasto – pisze Aleksandra Czupkiewicz.
Muzeum Miedzi w Legnicy Modernizacja i rozbudowa budynków muzeum oraz przyległego do nich lapidarium. Autorzy: major architekci