Stacja narciarska w Szczyrku

i

Autor: Archiwum Architektury Budynek zaplanowano na styku kilku tras zjazdowych prowadzących ze Skrzycznego. Jego trzy skrzydła połączone są wspólnym trzonem komunikacyjnym, przylegającym do stacji gondoli. Wizualizacja: Major Architekci

Stacja narciarska w Szczyrku

2016-12-30 10:57

Projekt biura Major Architekci zwyciężył w międzynarodowym konkursie inwestorskim na koncepcję wielofunkcyjnego obiektu na Hali Skrzyczeńskiej.

Organizatorem konkursu była słowacka firma Tatry Mountain Resorts, największy operator zimowych ośrodków wypoczynkowych w Europie Środkowo-Wschodniej. Jak podaje portal skiinfo, w ciągu najbliższych 2-3 lat firma zamierza wydać na inwestycje w Szczyrku ponad 260 mln złotych. W pierwszym etapie powstać ma 10-osobowa kolej gondolowa, dwie 6-osobowe kolejki krzesełkowe, zbiornik wodny do sztucznego naśnieżania oraz nowa stacja narciarska przy górnej stacji gondoli na Hali Skrzyczeńskiej. Według koncepcji przygotowanej przez Major Architekci, budynek będzie się składał z trzech wydłużonych, rozłożonych wachlarzowo skrzydeł.

Stacja narciarska w Szczyrku, wnętrze

i

Autor: Archiwum Architektury Z wnętrz obu restauracji roztaczać się będzie widok na góry i położone w dole miasto. Projekt: Major Architekci

Dach jednej części jest jednocześnie tarasem dla części sąsiedniej. Dodatkowo maksymalne wysunięcie brył w kierunku granicy działki i zorientowanie ich pod różnymi kątami sprawia, że niemal z każdego miejsca budynku i z każdego punktu tarasu jesteśmy w stanie podziwiać górską panoramę – tłumaczą projektanci. Wejście do obiektu przewidziano od strony stacji. Tu, na poziomie parteru, z najlepszym widokiem na okolicę, zaplanowano restaurację à la carte. Na kondygnacji –1, łatwo dostępnej bezpośrednio ze stoku, miałaby się znaleźć duża restauracja samoobsługowa, przechowalnia sprzętu narciarskiego i niewielki sklep, poniżej zaś, na kondygnacji –2, zaplecze z częścią kuchenną, socjalną i magazynową, zespół toalet oraz pomieszczenia GOPR i wypożyczalnia sprzętu sportowego. Najniższą kondygnację, mieszczącą się pod środkową częścią budynku, zajmie garaż dla ratraków oraz przestrzenie techniczne. Jednym z istotniejszych zadań projektowych było wygospodarowanie na działce dużych tarasów. Zlokalizowano je od strony południowo-zachodniej, na dachach dwóch niższych części budynku. Niższy taras przylega do głównej części restauracyjnej i do stoku. Przewidziano na nim miejsce na grill-bar. Górny taras, dostępny z holu przy stacji gondoli, ma charakter bardziej widokowy – wyjaśniają projektanci. Powierzchnia użytkowa budynku wyniesie ponad 2500 m2.   Rozpoczęcie realizacji: 2017