Architektura MuratorProjektyZespół sal gimnastycznych we Wrocławiu

Zespół sal gimnastycznych we Wrocławiu

Pracownia arch_it Piotr Zybura opracowała projekt rozbudowy Zespołu Szkół Nr 5 na Przedmieściu Oławskim we Wrocławiu. Koncepcja otrzymała wyróżnienie w konkursie Wienerberger Brick Award 2017.

ARCH_IT WRO SPORT COMPLEX -31 (Copy)

Zespół Szkół nr 5 znajduje się na terenie osiedla Przedmieście Oławskie we wschodniej części Wrocławia. Najstarsza jego część powstała pod koniec XIX wieku według projektu Richarda Plüddemanna i znajduje się w gminnej ewidencji zabytków. W latach 90. dobudowano do niej skrzydło południowe, dzięki któremu powstał kompleks z wewnętrznym podwórkiem. Na lokalizację obiektu sportowego przeznaczono teren w południowej części działki, gdzie w tej chwili znajdują się boisko, parking oraz trafostacja.

Projektowany zespół sal gimnastycznych jest połączeniem dwóch niezależnie funkcjonujących obiektów w jednej zwartej bryle. Pierwszy to dostępny z zewnątrz, samodzielny blok szermierki z salą ćwiczeń, zapleczem i holem wejściowym. Drugi to zlokalizowany powyżej kompleks sal sportowych, na który składają się pełnowymiarowa sala gimnastyczna, sala do fitness, sala do tańca i siłownia oraz zaplecze. Wszystkie bloki połączono klatką schodową oraz windą, a komunikacja z istniejącym skrzydłem szkoły odbywać się będzie poprzez łącznik zawieszony nad wewnętrznym dziedzińcem.

Całość mieści się w przekrytym płaskim dachem, prostopadłościennym budynku opakowanym elegancką, białą elewacją. Poszczególne sale gimnastyczne ułożone są na sobie niczym klocki tak, aby maksymalnie wykorzystać niewielką przestrzeń działki i zminimalizować powierzchnię niezbędną dla komunikacji wewnętrznej. W nową kubaturę wkomponowano również istniejącą na działce trafostację. Cały obiekt cechuje powściągliwość, prostota formy oraz oszczędność detalu.

Wśród zastosowanych środków wyrazu wyróżnia się zastosowana na elewacjach jasna cegła oraz wielkoformatowe okna, które odzwierciedlają funkcjonalny układ wnętrza budynku. Prostocie formy towarzyszy oszczędne użycie detalu architektonicznego – jedynym wyróżniającym się elementem dekoracyjnym jest przestrzenny wątek cegły zastosowany w celu artykulacji narożnika. Dzięki wpisaniu budynku w eksponowany narożnik kwartału, architekci domknęli układ urbanistyczny założenia, przywracając jednocześnie wielkomiejski charakter ulicy.

Klient: Gmina Wrocław - Zarząd Inwestycji Miejskich, ul. Januszowicka 15a, Wrocław
Projektanci: arch_it piotr zybura: Sylwian Moska, Piotr Zybura (główny projektant),
Współpraca: Tomasz Bojęć, Andrzej Doktor, Joanna Karnicka
Projekt: 2016
Realizacja: planowana na lata 2017-2018.
Wysokość: 60.25 m
Powierzchnia użytkowa: 3040 m2
Liczba kondygnacji: 6 nadziemnych i 1 podziemna

Projekt otrzymał wyróżnienie w polskiej edycji konkursu Wienerberger Brick Award 2017.

Famosa to nowy model cegły elewacyjnej z kolekcji Terca firmy Wienerberger. Jest odporna na różne warunki atmosferyczne, a także niepalne. Można ją stosować zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz. Dostępna w dwóch formatach – tradycyjnym oraz jego dłuższym odpowiedniku (wersja Long), a także charakterystycznych odcieniach brązu i szarości.
Ceramika budowlana w służbie architektury Program Brick-Design daje ogromne pole do popisu projektantom – zamiast skupiać się na dopasowaniu dostępnych na rynku produktów do swojego pomysłu, mogą nareszcie stworzyć swój własny spersonalizowany produkt, będący autorskim rozwinięciem i urzeczywistnieniem projektu – o innowacjach w dziedzinie wytwarzania ceramiki budowlanej i programie Brick-Design mówi Andrzej Meronk, dyrektor handlowy Röben Polska.
Innowacyjna ceramika budowlana. PREZENTACJA Przedstawiona w Gdańsku prezentacja firmy Röben przedstawiająca nowe, niestandardowe rozwiązania dekoracyjne w cegle oraz innowacyjność w podejściu firmy.
Biała elewacja odporna na zanieczyszczenia: klinkierowa wieża w Antwerpii Budynek mieszkalny o oryginalnej formie wieży wykonano z białej cegły odpornej na zanieczyszczenia powietrza. Obiekt stał się jednym z głównych akcentów nowoczesnej dzielnicy mieszkalnej, powstałej w ramach rewitalizacji poportowych terenów Antwerpii.
Wszyscy laureaci polskiej edycji konkursu Brick Award 2017 Rozstrzygnięto trzecią polską edycję konkursu Brick Award, w którym nagradzane są najlepsze realizacje z ceramiki budowlanej. Grand Prix otrzymało Muzeum Katyńskie w Warszawie projektu BBGK Architekci.
Dom Kultury i Urząd Gminy Lubrza Trwa budowa energooszczędnego budynku, który będzie pełnił funkcję ośrodka kulturalnego i siedziby biur administracji samorządowej gminy Lubrza. Projekt opracowała pracownia 3XA.