Architektura MuratorRealizacjeApartament Przyszłości projektu NArchitekTURA

Apartament Przyszłości projektu NArchitekTURA

W inauguracyjnej wersji aranżacji doprowadziliśmy minimalistyczną estetykę do ekstremum, dobierając do wnętrza wszystkie meble i dodatki w kolorze białym. O wyjątkowym charakterze miejsca decyduje indywidualnie projektowana "ściana zieleni" złożona z przesuwnych paneli z żywicy z zatopionymi w nich zaimpregnowanymi roślinami - pisze Bartosz Haduch z pracowni NArchitekTURA.

Apartament Przyszłości
Fot. Jakub Certowicz
APARTAMENT PRZYSZŁOŚCI - LABORATORIUM B+RDobrodzień, województwo opolskie
AutorzyBartosz Haduch, Łukasz Marjański
WspółpracaBartosz Dendura (instalacje), Rafał Mikulski (wizualizacje)
Projekcje artystyczneBartosz Haduch, Michał Sapeta, Bogna Hamryszczak, Michał Haduch
FotografieJakub Certowicz
InwestorDobrodzieński Park Wnętrzarski Dobroteka
NagrodyI nagroda w zamkniętym konkursie architektonicznym
Konkurs2011
Projekt2012-2013
Data realizacji (początek)2013
Data realizacji (koniec)2014

Założenia autorskie:

Przewidywanie przyszłości to ryzykowne zajęcie. W dynamicznie zmieniającym się świecie przepowiednie nieczęsto się sprawdzają. Przyjmując zaproszenie do zamkniętego konkursu na koncepcję Apartamentu Przyszłości, zlokalizowanego w centrum Dobrodzieńskiego Parku Wnętrzarskiego Dobroteka, myśleliśmy o miejscu ponadczasowym, uniwersalnym, lecz jednocześnie charakterystycznym. Podczas ponad dwuletniej pracy nad projektem staraliśmy się stworzyć otwartą przestrzeń, reagującą na zmiany w zakresie technologii, meblarstwa oraz zróżnicowanych potrzeb i zachowań użytkowników.

W najnowszych urządzeniach elektronicznych, jak telefony komórkowe, tablety czy laptopy, coraz prostsze obudowy zamykają coraz bardziej zaawansowane, wielofunkcyjne mechanizmy i programy. Podobny schemat przyjęliśmy przy tworzeniu koncepcji Apartamentu. Tradycyjne podziały funkcjonalne zastąpiliśmy otwartym planem, umożliwiającym dowolną aranżację. Białe, monochromatyczne wnętrze ograniczone jest rzędami podłużnych szaf, w których ukryto większość funkcji. Różne sposoby otwierania i zamykania frontów ukazują całe spektrum zagospodarowania zabudowy meblarskiej. Poszczególne części związane są z płynnie przenikającymi się strefami funkcjonalnymi (kuchnia, salon, sypialnia, biblioteka, sala multimedialna, gabinet itp.), jednak proponowany układ pozwala na ich swobodne modyfikacje. Z szaf wysuwają się blaty robocze, biurka czy łóżka, redefiniując formę i funkcję wnętrza. Schemat ukrycia wszelkich funkcji pomocniczych i technologicznych w szafach pozwala na wymianę urządzeń elektronicznych i wyposażenia bez większego wpływu na obraz wnętrza.

Apartament Przyszłości
Fot. Jakub Certowicz

W inauguracyjnej wersji aranżacji doprowadziliśmy minimalistyczną estetykę do ekstremum, dobierając do wnętrza wszystkie meble i dodatki w kolorze białym. Jest to rodzaj interpretacji idei modernistycznych, strategii związanych z ekspozycją sztuki (schemat white cube) oraz analiz związanych z teorią koloru i światła. W kolejnych wersjach aranżacji we wnętrzu pojawią się zróżnicowane kolorystycznie meble, a może nawet antyki.

Projekt jest również próbą wprowadzenia elementów i obrazów natury w zamkniętą przestrzeń Apartamentu Przyszłości. O wyjątkowym charakterze tego miejsca decyduje indywidualnie projektowana "ściana zieleni", stwarzająca iluzję łączności z naturalnym krajobrazem. Panoramiczny "obraz" o szerokości ponad 15 metrów przedstawia bogactwo form roślinnych, stanowiąc rodzaj współczesnej interpretacji historycznej tradycji ornamentu. Ściana złożona z przesuwnych paneli z żywicy z zatopionymi w nich zaimpregnowanymi roślinami (trawy, trzciny, liście itp.) oddziela poszczególne strefy, pozwalając na wiele różnorodnych wariantów aranżacji. Zmiany pozycji półtransparentnych elementów powodują nakładanie na siebie różnych warstw i tworzenie nieskończonej liczby malowniczych, wielowymiarowych kolaży.

Apartament Przyszłości
Fot. Jakub Certowicz

W trzech wnękach w zabudowie wprowadziliśmy multimedialne instalacje artystyczne związane również z tematyką natury, przygotowane specjalnie na potrzeby Apartamentu przez wybranych artystów. W części kinowej z sufitu wysuwa się półka z rzutnikiem, a tuż przy oknie ekran projekcyjny, służący również jako roleta przeciwsłoneczna. Ponadto, na blacie ukrytym w zabudowie wyświetlane są dwie symultaniczne projekcje. Podobny schemat zastosowano w sypialni, jednak tutaj ekran z instalacją artystyczną ukryty jest za lustrem. W głównej przestrzeni we wnęce w zabudowie zamontowano ponad sześciometrowy panel tekstylny z dyskretną instalacją iluminacyjną złożoną z setek punktów LED. Całość uzupełniona jest zaawansowanymi systemami oświetlenia i nagłośnienia, sterowanymi za pomocą aplikacji na urządzenia mobilne.

Zmienność przestrzeni odzwierciedlona jest również w wielofunkcyjnym charakterze Apartamentu, który można traktować jako rodzaj hybrydy mieszkania, showroom'u, pokoju hotelowego, galerii sztuki, ale też laboratorium badawczego. Do projektu zaproszono renomowane firmy, testujące w tym wnętrzu najnowsze rozwiązania i produkty. We współpracy z instytucjami naukowymi we wnętrzu prowadzone będą również badania związane z rozwojem przestrzeni mieszkaniowych, wzornictwa czy estetyki oraz kreowaniem trendów, behawioryzmem, socjologią, ergonomią i ekologią. Elementy natury definiują charakter wnętrza, wzbogacając nowoczesną, funkcjonalną aranżację o wielowymiarowe (realne i wirtualne) obrazy związane z bogatym i fascynującym światem przyrody. W dobrodzieńskim Apartamencie Przyszłości natura i architektura tworzą unikalne ramy dla codziennego życia.

Projekt WYWIAD: Jacek Tryc Prezentujemy najnowszy odcinek z realizowanego przez Stowarzyszenie Architektów Wnętrz cyklu „Projekt Wywiad”. Tym razem głównym bohaterem materiału jest architekt Jacek Tryc.
Wnętrze domu w Katowicach projektu biura 8486 W projekcie wnętrza architekci połączyli elementy na pozór do siebie nie pasujące, tworząc niepowtarzalną kompozycję materiałów, kolorów oraz form. Realizacja zdobyła nagrodę za najlepszy projekt wnętrzarski w tegorocznym konkursie Architektura Roku Województwa Śląskiego.
Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie projektu pracowni Sikora Wnętrza Inspiracją dla dwupiętrowej restauracji Seafood Station w Warszawie były targi rybne z różnych zakątków świata. Projekt aranżacji wnętrza opracował architekt Jan Sikora, właściciel pracowni Sikora Wnętrza.
Nowy numer „Architekta Wnętrz” Najnowszy numer „Architekt Wnętrz” jest już dostępny. W bieżącym wydaniu poszukujemy tworzyw będących alternatywą dla plastiku. Rozmawiamy z biorewolucjonistką Różą Janusz, współzałożycielką start-upu Make Grow Lab produkującego bioopakowania. Rozwinięciem tematu jest artykuł w dziale ABC specjalisty o materiałach przyszłości, autorstwa Adriana Krężlika z SWPS i Wydziału Architektury Uniwesytetu w Porto.
NINE's. Restaurant & Sports Bar: lokal Roberta Lewandowskiego w Browarach Warszawskich Na początku października w Browarach Warszawskich otwarto NINE's. Restaurant & Sports Bar: nowy koncept gastronomiczny należący do Roberta Lewandowskiego i jego wspólników. Projekt wnętrza opracowało Studio 370.
Hotel Crowne Plaza Warsaw – The HUB. Miasto i człowiek według biura Tremend Na warszawskiej Woli, nieopodal ronda Daszyńskiego, powstał pierwszy w Polsce hotel Crowne Plaza Warsaw – The HUB. Projekt wnętrz opracowało biuro Tremend, czerpiąc inspiracje zarówno z tętniącej życiem,  eklektycznej metropolii, jak i wciąż obecnej w niej dzikiej natury.