Po otwarciu Cafe Berg w kwietniu 2021 roku wrocławianie ponownie mogą spożywać napoje nad fosą wzdłuż ul. Podwale. Zupełnie jak w przedwojennym Breslau, gdzie w zaprojektowanym przez ówczesnego miejskiego radcę budowlanego – Maxa Berga, uroczym Milchhauschen (domku mlecznym) można było raczyć się świeżym mlekiem z widokiem na zielone Wzgórze Liebecha (dzisiejsze Wzgórze Partyzantów). Po ugaszeniu pragnienia odstawiano kubki w specjalnie do tego zaprojektowanych otworach balustrady północnego tarasu, skąd można było rozważyć wypożyczenie gondoli z przystani znajdującej się naprzeciwko. Dzisiaj po wypożyczalni łódek nie ma już śladu, ale wciąż można podziwiać zachowane elementy kunsztu Berga.
Na zlecenie Zarządu Inwestycji Miejskich projekt renowacji budynku opracowała wrocławska grupa 33_03 pod przewodnictwem architektki Anity Luniak. Nad procesem ze strony Urzędu Miejskiego Konserwatora Zabytków Wrocławia czuwała Agata Chmielowska oraz Zdzisław Żak. Przy dużym zaangażowaniu wyżej wymienionych, wsparciu władz miasta, odpowiednim budżecie i wykonawcy (AKBiK) osiągnięto wysoką jakość, należną autorowi projektu i obiektowi tej klasy, przy którym – ze względu na skalę – wymaga się dużego zrozumienia i wrażliwości na detal.
To artykuł, do którego dostęp mają prenumeratorzy cyfrowej „Architektury-murator”.Chcesz dalej czytać ten tekst?