Architektura MuratorRealizacjeCentrum Biznesu w Opolu

Centrum Biznesu w Opolu

Architektom zależało, aby Centrum Biznesu stało się dla pracowników miejscem przyjaznym i inspirującym. Program użytkowy budynku wzbogacili o elementy sprzyjające aktywności zawodowej i efektywnej pracy. O realizacji pisze Antoni Domicz.

Centrum Biznesu w Opolu
Od strony zachodniej budynku teren został sztucznie podniesiony tworząc ogród z bezpośrednimi wyjściami z pierwszego piętra budynku. Fot. Stanisław Zajączkowski
Centrum Biznesu Fundacji Rozwoju ŚląskaOpole, ul. Wrocławska
AutorzyPORT, architekci Józef Franczok (architekt prowadzący), Marcin Kolanus (architekt prowadzący), Artur Nitribitt, Anna Janota
Architektura wnętrzPORT
Architektura krajobrazuPORT
Generalny wykonawcaAdamietz
InwestorFundacja Rozwoju Śląska
Powierzchnia terenu5019.0 m²
Powierzchnia zabudowy404.0 m²
Powierzchnia użytkowa1226.0 m²
Powierzchnia całkowita1226.0 m²
Kubatura5616.0 m³
Projekt2014
Data realizacji (koniec)2015
Koszt inwestycji4 612 073 PLN

PORT to młode wrocławskie biuro architektoniczne znane już z sukcesów konkursowych i realizacyjnych. Ich zachwycająca młodzieńczą fantazją realizacja wnętrz przedszkola w podopolskich Chróścicach była prezentowana w najważniejszych architektonicznych portalach i rodzimych popularnych tygodnikach, zyskała uznanie i laury w konkursie ŻYCIE W ARCHITEKTURZE. Ale PORT to również prawdziwa instytucja znana z bogatej działalności upowszechnienia kultury i sztuki przestrzeni. Józef Franczok i Marcin Kolanus organizują interdyscyplinarne warsztaty studenckie, zapraszają uznanych twórców na spotkania i wykłady autorskie, prowadzą warsztaty plastyczne dla dzieci i wreszcie aktywizują mieszkańców wrocławskiej dzielnicy Nadodrze do działań w najbliższej przestrzeni. Zarażają swoją pasją zawodową i aktywnością. Ta różnorodna działalność poszerza perspektywę spojrzenia na tematy projektowe, co sprawia, że ich kolejne projekty są niepowtarzalne, nowatorskie i intrygujące. Taka też jest ich ostatnia realizacja.

Centrum Biznesu w Opolu
Ścięte naroża ścian przy otworach okiennych nadają dynamiki prostopadłościennej bryle; nie jest to jedynie zabieg estetyczny – takie rozwiązanie zapewnia większy dostęp rozproszonego światła i chroni przed ostrymi południowymi promieniami słońca. Fot. Stanisław Zajączkowski

Centrum biznesu znajduje się na przedmieściach Opola. Znawcy historii budowy miast mogą tu dostać apopleksji. Sztuka planowania urbanistycznego nie istnieje – jest „koszmar urbanistyki”, zlepek realizacji powstających pod dyktando kolejnych inwestorów. Teren przy drodze wylotowej na Wrocław zajęły hektary parkingów oraz chaotycznie rozrzucone markety, stacje paliw i „salony” samochodowe. W takim otoczeniu centrum biznesu wyróżnia się kulturą projektowania o wyjątkowej jakości, niespotykanej w najbliższym otoczeniu. Krótko mówiąc – klęska urbanistyki, triumf architektury.

Szumnie nazwane centrum biznesu to w istocie niewielki budynek mieszczący trzy salki konferencyjne i kilkanaście pokoi biurowych do wynajęcia. Autorzy zmagali się z ograniczeniami budżetowymi, narzuconą strukturą użytkową i kontrowersyjnymi wymogami planu miejscowego. Z tych ograniczeń wybrnęli umiejętnie, wcinając białą bryłę budynku prostopadle w wysoką skarpę.

Centrum Biznesu w Opolu
Hol wejściowy; po lewej pion toalet. Fot. Stanisław Zajączkowski

Wykorzystując konfigurację działki, uzyskano „dodatkową” kondygnację przeznaczoną głównie dla reprezentacyjnej przestrzeni holu wejściowego. Jeden prosty zabieg elewacyjny zadecydował o wyjątkowym charakterze budynku. Wnęki wszystkich okien rozmieszczonych rytmicznie zgodnie ze strukturą pomieszczeń zostały sfazowane w dwóch płaszczyznach. Dzięki temu podkreślono tektonikę budynku, eksponując grubość murów oraz zapewniono dodatkowe nasłonecznienie pomieszczeń.

Przy projektowaniu wnętrz autorzy wykorzystali swoje wcześniejsze doświadczenia, analizując potrzeby użytkowników i wzbogacając program o elementy sprzyjające aktywności zawodowej i efektywnej pracy. Oprócz tradycyjnych pokoi biurowych są tu więc aneksy rekreacyjne i boksy do nieformalnych spotkań i pracy indywidualnej. Wnętrza są jasne, skromne i eleganckie.

Centrum Biznesu w Opolu
Przestrzeń rekreacyjna zlokalizowana na drugim piętrze; w częściach wspólnych pojawiają się kolory w odcieniach żółci i pomarańczy, które ożywiają surową przestrzeń. Fot. Stanisław Zajączkowski

Białe ściany i posadzki dyskretnie wzbogacono akcentami kolorystycznymi i jedynie stropy z betonu towarowego i niektóre ściany pozostawiono w stanie surowym. Kontrast jest zamierzony. Symbolizuje dwie strefy uporządkowanej przestrzeni miejsc pracy oraz holu projektowanego dla dodatkowej aktywności. Ten podział powtarza się na trzech kondygnacjach, z których dwie połączone są przestrzennie meandrującą szczeliną pustki nad holem wejściowym.

Siedziba biura PORT w ciasnych garażowych wnętrzach poprzemysłowej oficyny budzi skojarzenia z początkami działalności Microsoftu. Z zainteresowaniem śledzę ich dokonania, czekając na kolejne ekscytujące wydarzenia architektoniczne.

Centrum Biznesu w Opolu
Otwarta, wysoka na trzy kondygnacje przestrzeń nad holem wejściowym, łączy różne funkcje pięter. Zawieszona nad parterem układanka brył i pustki nadaje charakter strefy wejściowej, wpuszcza światło, powietrze i buduje rangę miejsca. Fot. Stanisław Zajączkowski

Założenia autorskie

Celem projektu było stworzenie miejsca przyjaznego, inspirującego. Zależało nam, by praca w centrum biznesu była kreatywna, efektywna i dodatkowo przyjemna. Nie chcemy używać pojęcia „czas wolny” na określenie tego po pracy, ponieważ nie zgadzamy się, że czas w pracy jest pozbawiony wolności. Powinniśmy czerpać satysfakcję z wykonywanych zadań, bo wtedy ich efekty będą lepsze i bardziej pożyteczne dla wszystkich. Projektując budynek, staraliśmy się w jak największym stopniu wykorzystać potencjał jego trudnej lokalizacji. Różnica poziomów terenu sięgająca czterech metrów, sąsiedztwo drogi o wysokim natężeniu ruchu, centrum handlowego oraz cmentarza to czynniki, które przede wszystkim wpłynęły na nasze decyzje.

Centrum Biznesu w Opolu
Otwarta, wysoka na trzy kondygnacje przestrzeń nad holem wejściowym, łączy różne funkcje pięter. Zawieszona nad parterem układanka brył i pustki nadaje charakter strefy wejściowej, wpuszcza światło, powietrze i buduje rangę miejsca. Fot. Stanisław Zajączkowski

Obiekt został usytuowany prostopadle do drogi, pełną ścianą w kierunku ulicy Wrocławskiej, dzięki czemu okna pomieszczeń otwierają się widokowo na dwie najbardziej atrakcyjne strony: na wewnętrzny ogród od zachodu oraz centrum miasta od wschodu. W ten sposób we wnętrzach nie pojawia się również ostre, południowe słońce, a przez otwarte okna nie dociera bezpośredni hałas z ruchliwej ulicy. Rzeźbienie w elewacji za pomocą wnęk ma cel estetyczny i praktyczny. Ukształtowano je w taki sposób, by do pomieszczeń wpadało więcej światła rozproszonego, północnego, korzystnego podczas pracy biurowej. Budynek został funkcjonalnie podzielny na dwie strefy – formalną, z miejscami pracy przy biurku, i mniej formalną, sprzyjającą kuluarowym rozmowom, działaniom kreatywnym i relaksowi. Tę drugą umieszczono właśnie od strony ogrodu. Wszystko po to, by czas pracy wykorzystać optymalnie, działać skutecznie, z przyjemnością. W wykończeniu wnętrz dominuje połączenie bieli z betonem, co w naszym założeniu pozwala użytkownikom poznać i zrozumieć strukturę budynku. Marcin Kolanus

Autor: Antoni Domicz Antoni Domicz
Centrum administracyjne / Indie Zastosowane rozwiązania przestrzenne oraz materiałowe nawiązują do sztuki ludowej tego regionu, jednocześnie odpowiadając na wyzwania klimatyczne. O nowym budynku rządowym w Bhubaneśwarze, stolicy stanu Orisa, pisze Radosław Stach.
Allegro największym najemcą Fabryki Norblina Firma Allegro wynajęła prawie 16 200 m kw. w Fabryce Norblina w Warszawie.  Projektem wnętrz nowego biura zajęła się warszawska pracownia architektoniczna The Design Group.
Z wizją w przyszłość: Business Garden Warszawa Zielony charakter zespołu biurowego Business Garden to nie tylko liczne rozwiązania energooszczędne, ale też ogólnodostępny miejski ogród, będący miejscem rekreacji pracowników oraz mieszkańców sąsiednich terenów. W jubileuszowym cyklu z Wizją w przyszłość prezentujemy znaczące inwestycje, które na przestrzeni ostatnich 25 lat zmieniały przestrzeń polskich miast.
Biurowiec Vector+ na warszawskiej Woli Dobiega końca realizacja nowego biurowca przy skrzyżowaniu ul. Obozowej z al. Prymasa Tysiąclecia w Warszawie. Za projekt obiektu odpowiada pracownia JSK Architekci.
Biurowiec Topsil w Skierniewicach Jedyną ekstrawagancją w minimalistycznej architekturze budynku jest rzeźbiarsko potraktowany hol. Czarna wstęga schodów ze złotymi obręczami kontrastuje ze ścianami z surowego betonu o specjalnie dobranej fak-turze – pisze Jerzy S. Majewski.
Neopark – ekologiczny kompleks biurowy autorstwa JEMS Architekci Na warszawskim Dolnym Mokotowie powstał kolejny biurowiec. Szklane płaszczyzny fasady są przełamane łąkową zielenią dziedzińca, a funkcja biurowa uzupełniona jest wypoczynkową.