Architektura MuratorRealizacjeCentrum sportowe w Szanghaju zaprojektowane przez grupę GMP zwycieżcą konkursu architektonicznego

Centrum sportowe w Szanghaju zaprojektowane przez grupę GMP zwycieżcą konkursu architektonicznego

Shanghai Oriental Sports Center (SOSC) zaprojektowała grupa GMP - von Gerkan, Marg and Partners Architects. Zgodnie z polityką zrównoważonego rozwoju miast, kompleks powstał na zdegradowanych, poprzemysłowych terenach wzdłuż rzeki Huangpu. Charakterystyczne łuki wykonane z blachy powleczonej aluminium posadowiono na żelbetowych platformach.

Centrum sportowe w Szanghaju
Shanghai Oriental Sports Center (SOSC)Shanghai
AutorzyChen Ying (główny projektant), Meinhard von Gerkan, Nikolaus Goetze, Magdalene Weiss
Zespół projektowyJan Blasko, Lü Cha, Lü Miao, Jörn Ortmann, Sun Gaoyang, Yan Lüji, Jin Zhan, Fang Hua, Martin Friedrich, Fu Chen, Ilse Gull, Kong Rui, Lin Yi, Katrin Löser, Ren Yunping, Alexander Schober, Nina Svensson, Tian Jinghai, Zhang Yan, Zhou Yunkai, Zhu Honghao
Architektura krajobrazuWES & Partner, współpraca SIADR, Tongji Design Institute
Konstrukcjaschlaich bergermann and partners
InstalacjeARUP
InwestorShanghai Administration of Sports
Projekt (data)2008
Data realizacji (początek)2009
Data realizacji (koniec)2011

Z okazji 14. Mistrzostw Świata FINA otwarto kompleks sportowy Shanghai Oriental Sports Center (SOSC). Budynek został zaprojektowany i zbudowany przez GMP -  von Gerkan, Marg and Partners Architects, którzy wygrali konkurs w 2008 roku. Kompleks składa się z głównej hali sportowej (hall stadion), basenu krytego (natatorium) i centrum multimedialnego (media center). Zgodnie z polityką zrównoważonego rozwoju miast, SOSC powstał na zdegradowanych, poprzemysłowych terenach wzdłuż rzeki Huangpu. Funkcjonalnie obiekty zostały pomyślane tak, by po mistrzostwach mogły być wykorzystywane do innych celów. Woda jest elementem łączącym poszczególne elementy kompleksu, które stoją na specjalnie skonstruowanych, podwyższonych platformach. Pokrewieństwo projektowe, wspólny język formalny i zastosowanie jednorodnych materiałów dają efekt strukturalnej jedności.

Hall stadion
Podstawą struktury zamkniętego budynku jest okrągła podstawa z żelbetu. Konstrukcję stalową dachu o rozpiętości 170 metrów przekryto okładziną aluminiową. Równolegle rozłożone dźwigary stalowe, tworzą na 35 metrów wysokie arkady i obejmują szklane fasady.

Natatorium
Składa się z czterech basenów: dwóch o standardowych rozmiarach, jedym przeznaczonym do nurkowania i basenu rekreacyjnego. Dach o średnicy zewnętrznej 130 metrów przekrywa prostokątną podstawę z betonu zbrojonego o długości 210 metrów, szerokości 120 metrów i 22 metrów wysokości. Lekka membrana pomiędzy wiązarami zapewnia ochronę przed słońcem i deszczem.

Media center
Wieżowiec wysoki na 80 metrów usytuowano w północnej części kompleksu sportowego. Na 15. piętrach rozlokowano centrum fitness, sale konferencyjne, placówki medyczne, a także pomieszczenia dla VIP-ów i powierzchnie biurowe. Powłokę zewnętrzna wykonano z białych, perforowanych paneli aluminium. Falisty kształt budynku wyjaśnia bliskość rzeki.

 

Co do centymetra Dla większości Chińczyków każdy metr kwadratowy mieszkania ma ogromną wartość. Zarówno pod względem ceny, jak i zagospodarowania przestrzeni. Architekci z pracowni B.L.U.E. wyszli naprzeciw ich potrzebom, projektując kilka typów kompaktowych wnętrz, w których poszczególne meble pełnią jednocześnie wiele funkcji. Efekty pracy projektantów poznały już miliony mieszkańców tego ogromnego kraju. Nowe aranżacje powstawały bowiem w ramach popularnego tam programu telewizyjnego.
Węzeł szczęścia – piesza kładka projektu holenderskiej pracowni NEXT architects Blisko 200-metrowy pieszy most połączył dwie części miasta Changsha w środkowych Chinach, rozdzielone rzeką i wielopasmową arterią. Projekt przeprawy wyłoniono w konkursie z 2013 roku.
Budownictwo energooszczędne w Chinach. Wielorodzinny budynek pasywny projektu Peter Ruge Architekten Pracownia architektoniczna Peter Ruge Architekten ustanowiła nowe standardy budownictwa pasywnego w południowych Chinach. Budynek, który oszczędza 95% energii, w stosunku do konwencjonalnego domu, jest pierwszym tego typu w subtropikalnym, azjatyckim klimacie
Expo 2015: pawilon wystawowy Chin projektu Studio Link-Arc Pawilon wystawowy Chin na Expo 2015 przenosi w teraźniejszość elementy tradycyjnej chińskiej architektury oraz odwołuje się do rolniczej przeszłości kraju. Falująca forma dachu oraz ledowa instalacja przywołująca pole pszenicy to najbardziej charakterystyczne elementy projektu  
Teatr Wielki w chińskim mieście Wuxi; współczesna interpretacja dachu pagody Teatr w chińskim mieście Wuxi powstał na sztucznym półwyspie zbudowanym na jeziorze Lihu. O wyrazie architektonicznym bryły decyduje skrzydlaste zadaszenie, nawiązujące do tradycyjnego dachu chińskiej pagody. Budynek mieści główną salę teatralną z widownią na około 1800 miejsc oraz mniejszą salę koncertową z widownią na około 700 miejsc
Muzeum dizajnu w Shenzen Muzeum dizajnu w Shenzhen to najnowsza realizacja młodego pekińskiego Studia Pei-Zhu. Ściany i dach budynku wykonano ze stalowych kasetonów łączonych mechanicznie i pokryto lśniącą powłoką z nierdzewnej stali