Architektura MuratorRealizacjeCircle Wood House: nowa realizacja Mobius Architekci

Circle Wood House: nowa realizacja Mobius Architekci

Na skraju Kampinoskiego Parku Narodowego stanął Circle Wood House – dom atrialny, którego bryła inspirowana była ściętym pniem drzewa. Za projekt obiektu odpowiada warszawska pracownia Mobius Architekci.

Circle Wood House: nowa realizacja Mobius Architekci
Circle Wood House, proj. Mobius Architekci; fot. Paweł Ulatowski
Circle Wood HouseIzabelin
AutorzyMobius Architekci
Powierzchnia użytkowa400.0 m²
Data realizacji (koniec)2020

Punktem wyjścia dla projektu Circle Wood House było wkomponowanie budynku w leśne otoczenie, na skraju Kampinoskiego Parku Narodowego. Pomyślałem o domu jak o wielkim kawałku pnia. Projektowanie poprzez redukcję przypominało ciosanie w drewnie kieszeni pomieszczeń i kameralnych, półprywatnych, przeszklonych wnęk. W ten sposób użytkownicy mogą poczuć się jakby stale spacerowali wśród drzew. Jest tu wiele przeszkleń rozmywających granice. Działka zapewnia swobodę, wręcz intymność obcowania z naturą i architekturą – tłumaczy Przemek Olczyk z warszawskiego biura Mobius Architekci.

Circle Wood House, o powierzchni ponad 400 m², zrealizowano na planie okręgu w żelbetowej konstrukcji.  Obłożono ją panelami z zachodnioafrykańskiego drewna Okume, którego ciemny odcień dobrze korespondował z leśnym otoczeniem. Powstałe w centrum otwarte atrium pozwala mieszkańcom na bezpośredni kontakt z naturą, zachowano tam bowiem rosnące na działce stare sosny. Dużo uwagi autorzy poświęcili też licznym  przeszkleniom, które kadrują widoki na okalający budynek starodrzew.  Bez wątpienia wielkogabarytowe przeszklenia zajmują wysoką pozycję w kształtowaniu estetyki naszych budynków. Dużą wagę przykładamy również do materiałów elewacyjnych – przyznaje Przemek Olczyk. Do realizacji ściany fasadowej Circle Wood House, jak również świetlika dachowego, projektanci zdecydowali się wykorzystać semistrukturalną fasadę słupowo-ryglową MB-SR50N EFEKT firmy Aluprof.  Specjalny system mocowania szyb do słupów i rygli pozwolił na uzyskanie od zewnątrz jednolitej szklanej ściany, podzielonej pionowymi i poziomymi liniami o szerokości zaledwie dwóch centymetrów. Za wykonanie stolarki w obiekcie odpowiadała firma Bausan.

Dom Czarna Perła w Lanckoronie od biura FAAR architekci Budynek miał być nowoczesny, ale wpisujący się w krajobraz Pogórza Wielickiego, nawiązujący do lokalnych tradycji architektury drewnianej. Tak powstał dom Czarna Perła autorstwa pracowni FAAR architekci z Wadowic.
Refugium / Podlasie Artyści Teresa Starzec i Andrzej Jan Bielawski stworzyli prywatną mikroosadę wkomponowaną w podlaski, nadnarwiański krajobraz. o realizacji Studia A pisze Iwona Ławecka-Marczewska.
POZ_4: Dom Rozcięty w Poznaniu projektu PL.architekci Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom inwestorów, architekci zaproponowali szeroki świetlik biegnący przez całą bryłę budynku. Dzięki temu udało im się zapewnić światło dzienne na każdej kondygnacji mieszkalnej. Dom Rozcięty w Poznaniu projektu pracowni PL.architekci zdobył ostatnio Nagrodę Roku SARP w kategorii budynek mieszkalny jednorodzinny.
Dom w Bratysławie projektu pracowni Rado Rick Często bywa tak, że początkowo niewielkie zlecenie ostatecznie staje się projektem na dużą skalę. Szybko przekonali się o tym właściciele domu w Bratysławie. Proste odświeżenie pojedynczego pokoju w mgnieniu oka przerodziło się w pełną kompleksową przebudowę wnętrz z użyciem solid surface HI-MACS®. W rezultacie niepozorny budynek z lat 80. XX wieku przeobraził się w stylowy, nowoczesny dom marzeń.
Dom Przy Lesie_1 projektu TOYA DESIGN W tym budynku wnętrze zostało otwarte na otaczający działkę las, a zieleń przenika zarówno do przestrzeni parteru, jak i górnej kondygnacji. Prezentujemy Dom Przy Lesie_1 − nowy projekt pracowni TOYA DESIGN.
Peryskop od MUS Architects − dom jednorodzinny nad Jeziorem Żywieckim Jednym z najważniejszych założeń projektowych była chęć uzyskania widoku na jezioro ponad biegnącym wzdłuż jego brzegu wałem ziemnym. W tym celu projektanci nawiązali do formy peryskopu, pozwalającego – jak mówią − spojrzeć dalej i zobaczyć więcej. Prezentujemy nowy projekt pracowni MUS Architects.