Architektura MuratorRealizacjeCirkelbroen - kładka w kopenhaskim porcie

Cirkelbroen - kładka w kopenhaskim porcie

Od sierpnia 2015 roku mieszkańcy Kopenhagi korzystają z nowego mostu w portowej dzielnicy Christianshavn. Jego projekt powstał w Studio Olafura Eliassona, uznanego artysty duńsko-islandzkiego pochodzenia, którego prace często sytuują się na przecięciu sztuki i architektury.

Cirkelbroen - kładka w kopenhaskim porcie
Fot. Anders Sune Berg, © Studio Olafur Eliasson

Most o długości 32 metrów składa się z pięciu okrągłych, ułożonych zygzakowato platform. Każdą z nich wyposażono w wysoki maszt, dzięki czemu forma kładki przypomina żaglówkę.

Pracując nad projektem, przypomniałem sobie łodzie rybackie, które widywałem jako dziecko na Islandii. Łodzie w porcie były cumowane bardzo blisko siebie i wydawało się, że można przejść przez port przeskakując z jednej na drugą – wspomina atysta.

Szacuje się, że z kładki korzystać ma około 5000 osób dziennie – pieszo i na rowerach. Obiekt stanowi znaczne ułatwienie w komunikacji  - za jego sprawą możliwe jest okrążenie całej dzielnicy Christianshavn.

Most jest ruchomy, dzięki czemu nie stwarza przeszkody dla żeglugi. W razie potrzeby „odczepia się” od nabrzeża, by stworzyć pasaż dla przepływających statków.

Olafur Eliasson to ceniony artysta. Jego prace łączą naukowy rygor z podejściem wrażeniowym i emocjonalnym. Tworzywem jego prac są często tak nieuchwytne materiały i zjawiska jak wiatr, mgła, promienie słoneczne czy płynąca woda. Kładka w Christianshavn nie jest pierwszą realizacją Eliassona o charakterze architektonicznym. Artysta współtworzył projekt elewacji sali koncertowej Harpa w Reykjaviku (2011, „A-m” nr 8/2013), która składa się z dwunastościennych stalowych modułów wypełnionych kolorowym szkłem. Z jego studia wyszły także koncepcje pawilonu Serpentine Gallery (2007, wspólnie z architektem Kjetilem Thorsenem z pracowni Snøhetta) i pawilonu Colour Activity House dla muzeum sztuki nowoczesnej w Kanazawie (2010). Prace Olafura Eliassona prezentowane były w wielu renomowanych instytucjach sztuki – m.in. Tate Modern w Londynie, Martin Gropius Bau w Berlinie, Museum Boijmans van Beuningen w Rotterdamie czy MoMA w San Francisco.

Przebudowa szkoły we Fredensborgu Zrównoważona architektura nie wymaga dużych nakładów finansowych i skomplikowanych technologii. W przypadku szkoły we Fredensborgu wystarczyła niewielka zmiana, by zapewnić dzieciom lepszą przestrzeń do nauki i zabawy.
Green Lighthouse w Kopenhadze Green Lighthouse projektu pracowni Christensen & Co Architecture był pierwszym w Danii budynkiem publicznym neutralnym pod względem emisji CO2. Obiekt zrealizowano dzięki ścisłej współpracy ekspertów z dziedziny inżynierii, architektury i środowiska.
Future Living w Gdyni Do 19 stycznia w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym w Gdyni można oglądać wystawę „Future Living. Duńskie miasta przyszłości”, prezentująca różnego rodzaju rozwiązania współczesnych problemów cywilizacyjnych, jakie udało się dotąd wdrożyć Skandynawom.
Apartamentowiec The Silo w Kopenhadze Rewitalizacja terenów Portu Północnego w Kopenhadze jest obecnie największym projektem urbanistycznym w Skandynawii. Do roku 2025 planuje się tu realizację mieszkań dla 100 tys. osób. W ramach przedsięwzięcia na cele mieszkaniowe przebudowano m.in. silos zbożowy z lat 60. XX wieku. Dziś to dwunastokondygnacyjny apartamentowiec mieszczący na 17 poziomach 38 indywidualnych jednostek mieszkalnych o powierzchni od 106 do 401 m2 i wysokości dochodzącej do 7 m – pisze Maciej Lewandowski.
Miasto dzieci - przedszkole w Kopenhadze Dania od lat króluje w Europie pod względem liczby miejsc w przedszkolach i żłobkach. Słynie też z najbardziej niekonwencjonalnych placówek i metod wychowawczych, stawiając na naukę przez eksperymentowanie i eksplorowanie przyrody, niezależnie od warunków panujących na zewnątrz. Do takich aktywności zachęca między innymi oddane niedawno do użytku największe publiczne przedszkole we Frederiksbergu, dzielnicy Kopenhagi.
Rzeźba w krajobrazie - Centrum Morza Wattowego w Danii Pracownia Dorte Mandrup Arkitekter zaprojektowała rozbudowę Centrum Morza Wattowego w Danii. Powstał oszczędny w formie budynek nawiązujący do lokalnych tradycji budowlanych.